Izbor iz današnjih vijesti

Nakon što je prošlog četvrtka za svo nastavno i nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj bio organiziran štrajk, zbog neuspješnog mirenja između Vlade i školskih sindikata, te neispunjavanja traženih uvjeta u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, danas se nastavio cirkularni štrajk po županijama.
Danas su u štrajku škole u pet kontinentalnih županija - Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj.

Na našem području u štrajku su Osnovne škole Đure Deželića i Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu, Osnovna škola Posavski Bregi, te Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko. Za učenike koji su došli u školu, organizirano je dežurstvo i neki oblik odgojno obrazovnog rada prema mogućnostima škole.
U štrajku je i Osnovna škola Milke Trnine u Križu. Za sve učenike koji su došli u školu bio je organiziran određeni vid nastave do 12 sati, nakon čega je za sve učenike organiziran i prijevoz kućama. Zbog štrajka danas nije bilo produženog boravka u školi u Križu.

Štrajku se danas pridružila i OŠ braće Radića iz Kloštra Ivanića u kojoj nije bilo redovne nastave, a svi učenici koji su došli u školu i produženi boravak zbrinuti su uz odgojne sadržaje i dežurstvo učitelja od 8 do 13 sati. Školski autobusi vozili su prema rasporedu prve smjene.
Većina zaposlenika Srednje škole Ivan Švear Ivanić Grad također je podržala današnji štrajk. Nastava je danas u školi organizirana za one učenike koji dođu u školu, sukladno ograničenim mogućnostima i broju nastavnika koji su odlučili da se neće priključiti štrajku.

Sutra se štrajk održava u Osječko-baranjskoj, Šibensko-Kninskoj te Istarskoj županiji.

 

U organizaciji Mjesnog odbora Šarampov Gornji Ivanić Grad prošlog su tjedna završeni radovi na uređenju kutka za druženje građana na Žeravincu u Ulici Milke Trnine ispred Gradske streljane.
U sklopu uređenja obavljena je stabilizacija podloge, postavljene su heksagon ploče, betonski stol i klupe i roštilj od šamotne cigle.
Također, zamijenjene su lampe na šetalištu oko Osnovne škole Stjepana Basaričeka čime je građanima omogućeno u večernjim satima odmaranje na otvorenom i druženje na klupama uz šetalište.

 

Ove subote je po dvadeseti put odabrana najuzornija hrvatska seoska žena. U izboru je sudjelovalo 20 žena iz 15 županija, a lentu je ponijela Svetlana Bastalić iz Dinjevca pokraj Pitomače.
Titulu prve pratilje ponijela je Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije, a titulu druge pratilje Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije.
Organizatori su ove godine po prvi puta dodijelili i dvije posebne nagrade za humanitarni rad i nesebično davanje Jakici Cetinić iz Dubrovačko-neretvanske županije i Violeti Čapo iz Virovitičko-podravske županije.
Novoizabrana najuzornija hrvatska seoska žena Svetlana Bastalić, dolazi iz velike obitelji, majka je petero djece i na obiteljskom gospodarstvu bavi se stočarstvom, ratarstvom i svinjogojstvom.
Titulu najuzornije hrvatske seoske žene uručila joj je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Projekt najuzornije hrvatske seoske žene pokrenula je Zagrebačka županija prije 20 godina. Ovim projektom u organizacije Udruge Uzorne hrvatske seoske žene nastoje se promovirati tradicijske vrijednosti s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu. Svaka od kandidatkinja koja sudjeluje u izboru predstavlja kraj iz kojeg dolazi, te svojevrsno doprinosi njegovom napretku.

 

Ove subote je u Križu održana Prva likovna kolonija, u organizaciji Udruge slobodnih samostalnih umjetnika, a pod pokroviteljstvom Općine Križ, na kojoj su sudjelovala 32 umjetnika iz susjednih i prijateljskih gradova i općina.
Slikari amateri su kroz 5 sati u Društvenom domu izrađivali svoje slike na temu i s motivima Križa, a što su sve naslikali brojna publika je vidjela u poslijepodnevnim satima prilikom svečanog otvorenja izložbe u Galeriji Križ.
Izložbu je otvorio načelnik općine Marko Magdić, te naglasio da se nada da će likovna kolonija postati tradicija, ali i da likovnom kolonijom počinje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u Općini Križ.
Prisutnima se obratio i lokalni umjetnik Miljenko Šimunović – idejni začetnik likovne kolonije u Križu, te predsjednik Udruge slobodnih samostalnih umjetnika.
40-desetak nastalih radova tijekom subotnjeg prijepodneva ostaje u trajnom vlasništvu Općine Križ, a svi zainteresirani izložbu mogu pogledati tijekom ovog tjedna uz prethodnu najavu u Knjižnici i čitaonici Križ.

 

NOGOMET
U 9. kolu Jedinstvene županijske lige, Škola nogometa mladeži NK Naftaš Ivanića prekinula je negativni niz od tri uzastopna poraza svladavši na svom terenu bivšeg prvoligaša Samobor 3:0.
Do zasluženih bodova Naftaš je stigao golovima Josipa Miličevića u 9., Filipa Krsnika u 60. i Borisa Radoša u 83. minuti.
Sloga Križ poražena je na gostovanju kod Turopoljca s 3:0 čime je pala na pretposljednje mjesto sa 6 bodova, dok je Naftaš zadržao sedmo mjesto sa 16 osvojenih bodova.
U 1. ligi Istok, Milka Trnina stigla je do novih bodova svladavši u Vezišću preokretom Ostrnu s 3:2. Nakon 0:2 na poluvremenu domaćini su do pobjede stigli s dva gola Ivana Fešte i jednim novog pojačanja Pave Karamatića.
NK Kloštar upisao je novi poraz u Novom Čiču kod Dinamo Hidrela 4:2.
Milka Trnina popela se na treće mjesto sa 16 bodova, dok je Kloštar i dalje bez bodova.
U 2. županijskoj ligi, Mladost Obedišće izgubila je kod kuće od Slobode 2:0, čime je ostala na osmoj poziciji s 4 osvojena boda.
RUKOMET
Ženski rukometni klub Ivanić na svojem je parketu ostvario i treću pobjedu na startu sezone zadržavši tako vodeću poziciju u 2. ligi Zapad.
U dvorani Žeravinec svladan je Karlovac 26:22.
5 golova za domaće zabila je Martina Krajpl, dok su po 4 dodale Mateja Orlović i Ivana Vidović. S druge strane, kod Karlovca najbolji strijelac je bila Ana Bačić sa sedam pogotka, sve s linije od sedam metara.
Rukometaši Ivanića stigli su do druge ovosezonske pobjede svladavši u Osijeku istoimenog domaćina 24:22 čime su skočili na 10 mjesto 1. lige Sjever nakon 5 odigranih utakmica.

KARATE
U subotu je u Daruvaru organiziran 19. Karate Darfest. Na natjecanju je nastupilo 390 natjecatelja iz 43 kluba, iz Bosne i Hercegovine, Češke i Hrvatske.
Karatisti Mladosti iz Ivanić Grada ostvarili su sljedeće rezultate:
Prva mjesta osvojili su mlađa učenica Nina Cvijanović i dva puta Jakov Rukavina kod juniora i mlađih seniora.
Ema Zetica, Domagoj Jagar i Tina Oković osvojili su srebra, dok su kao treći završili Dora Valentić, Antun Vujević i Ozana Vujević.
ŠAH
Šahovski klub Ivanić je u 9. kolu 3. lige Centar na gostovanju bio bolji od Šahovskog kluba INA iz Zagreba s 4 i pol naspram 1 i pol.
Pobjede su upisali Goran Mihalić, Goran Deželić, Dean Božičević i Darko Jambrešić dok je Petar Petričević remizirao.
Ivanić u poretku trenutno drži predzadnju poziciju s dvije pobjede odnosno 4 osvojena boda.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić