Izbor iz današnjih vijesti

Danas u Hrvatskoj kreće obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige - manifestacije kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na nacionalnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je U ritmu čitanja!
Gradska knjižnica Ivanić Grad i ove je godine pripremila zanimljiv program koji će započeti promocijom knjige Mirka Knjižeka pod nazivom «NA PRAVOM PUTU» u srijedu, 16. listopada s početkom u 19 sati u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta.
Dan kasnije, 17. listopada, gost Gradske knjižnice će biti Zoran Predin, koji će predstaviti svoju novu knjigu «Glavom kroz zid».
Tijekom narednih mjesec dana, knjižnica će organizirati još nekoliko književnih susreta i radionica za djecu i odrasle, te sudjelovati u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Za učenike prvih razreda s područja Grada Ivanić Grada i ove će godine biti omogućen besplatan upis u knjižnicu od 15. listopada do 15. studenog, a korisnici će moći vraćati knjige bez naplate zakasnine od 4. do 9. studenog.
Općina Križ je s obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige započela ove subote, 1. likovnom kolonijom, a nastavit će u četvrtak, 17. listopada u Galeriji Križ uz Večer poezije i pjesme koja uključuje druženje s pjesnikinjom i književnicom Emom Boticom i koncert šansona Srđana Depola.
Općina Kloštar Ivanić će Mjesec hrvatske knjige obilježiti književnim susretom lokalnih autora «Crvena i bijela Moslavina» u organizaciji Udruge «Prijatelji Kloštra» u petak, 25. listopada s početkom u 18 sati u Pučkom domu Kloštar Ivanić.
Pokrovitelj manifestacije «Mjesec hrvatske knjige 2019» je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

 

Ovog vikenda su u Velikoj Gorici proglašena najbolja obiteljska poljoprivredna gospodarstva u sklopu projekta „Zlata vrijedan“ Ministarstva poljoprivrede kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče hrvatskih poljoprivrednika.
Za najbolji OPG na području Hrvatske ove je godine proglašen OPG Bačani iz Rumenjaka kojem je pripala i nagrada od 30 tisuća kuna.
OPG-u Danijela Horvatića iz Stare Kapele u općini Dubrava pripalo je priznanje za drugo mjesto i 20 tisuća kuna, dok je treće mjesto i 10 tisuća kuna ove godine osvojio OPG Robert Čondić iz Kadanovaca.
Nagradom za najbolji OPG u kategoriji mlade nade proglašen je OPG Katarina Peršurić Bernobić.
Nagrade su najboljima uručili domaćin proglašenja velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ideja o pokretanju izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva «Zlata vrijedan» nastala je u Ministarstvu poljoprivrede 2014. godine, nakon što je UN tu proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor najboljeg OPG-a bio je najbolji način da se Hrvatska priključi toj inicijativi. Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima.

 

Općina Kloštar Ivanić raspisala je natječaj za odabir distributera za plasman novčanih sredstava radi kreditiranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za nabavu repromaterijala za jesensku sjetvu - pšenice, ječma, tritikala, zobi, djeteline i djetelinsko-travnih smjesa te za nabavu umjetnih gnojiva i zaštitnih sredstava. Planira sredstva su u visini od 50.000 kuna, a visina kredita po korisniku - OPG-u je do 4.000 kuna.
Zainteresirani distributeri trebaju se javiti do 25. listopada do 15 sati, kada će biti javno otvaranje ponuda u izmještenom uredu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kloštar Ivanić, na Trgu sv. Ivana 1 – u dvorištu Pučkog doma – područni objekt vrtića, a ponude će otvoriti Fond za poljoprivredu Općine Kloštar Ivanić.
Informacije je moguće dobiti radnim danom od 8 – 13 sati i na tel. 01/2823-104.
Svi detalji natječaja vidljivi su na webu Općine Kloštar Ivanić.

 

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, prostorno planiranje, gospodarstvo i poljoprivredu Grada Ivanić- Grada objavio je prijedlog Odluke o komunalnom redu.
Savjetovanje o prijedlogu nove Odluke o komunalnom redu tiče se svih građana, a otvoreno je do četvrtka 17. listopada.
Odlukom o komunalnom redu propisuje se uređenje naselja, način uređenja i korištenje površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu Grada za gospodarske i druge svrhe, korištenje nerazvrstanih cesta i javnih parkirališta, održavanje čistoće i čuvanje javnih površina uključujući uklanjanje snijega i leda, te mjere za provođenje Odluke uključujući i prekršajne odredbe.

Prijedlog Odluke o komunalnom redu kao i obrazac za sudjelovanje u savjetovanju dostupni su na Internet stranici Grada Ivanić- Grada.

 

U proteklom tjednu djelatnici Komunalnog centra Ivanić-Grad su, uz redovne radove na održavanju zelenih površina odradili montažu novoizrađene autobusne kućice u naselju Trebovec uz poljski put nasuprot Octenjačke ulice.
U Posavskim Bregima završili su sa uređenjem zelenih površina ispred župnog dvora, crkve i mrtvačnice. Uređenje je obuhvatilo košnju zelenih površina, rušenje drveća te orezivanje ukrasnog grmlja i drveća. Nakon svih radova odrađen je i odvoz svog onečišćenja na deponij.
U proteklom tjednu također je odrađeno i tarupiranje gradskih parcela po nalogu komunalnog redarstva i izvršenje izdanih rješenja za neuređene parcele te niz sitnih popravaka po objektima po izdanim nalozima.
Nakon 15.Bučijade koja je održana od 4.-6.listopada djelatnici Komunalnog centra su početkom tjedna odrađivali čišćenje i odvoz slame, sjena i ostalih rekvizita. Kako prije, tako i nakon svake manifestacije u Ivanić-Gradu djelatnici Komunalnog centra odrađuju čišćenje i metenje staza, pražnjenje košarica za smeće, skupljanje papira i drugih otpada sa zelenih površina. Na isti način odrađuje se i čišćenje kolnika, nogostupa i parkirališta te odvoz svog onečišćenja na deponij.
U narednom razdoblju nastavljaju s redovnim radovima na području Grada Ivanić-Grada i okolice.

 

Pučko otvoreno učilište Ivanić- Grad od ove jeseni ponovo počinje s prikazivanjem igranih filmova.
Redovni kino program započinje u petak, 25. listopada projekcijom hit filma «Joker» s početkom u 19 sati, a nastavlja se u subotu, 26., animiranim filmom FARMAGEDON za djecu i obitelj u 17 sati, te istog dana u 19.30 kada je na rasporedu film BLIZANAC s Will Smithom u glavnoj ulozi.
Ulaznice za kino su 20 i 15kn i mogu se nabaviti na KINO blagajni jedan sat prije projekcije, a prvog vikenda prikazivanja sve posjetitelje očekuje i mali poklon.
Projekcije će se nastaviti petkom i subotom svakog tjedna kada posjetitelji mogu očekivati najveće aktualne kino hitove na velikom platnu, kao i digitalne projekcije s dolby surround zvukom.
Program će pratiti zagrebačka kina s naglaskom na obiteljske filmove, a dodatne informacije dostupne su na internetskoj stranici POU Ivanić Grad.

 

U Sisku je od 3. do 6. listopada održana Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, manifestacija posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca na kojoj se okupljaju ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori. U četiri dana Revije na filmskom platnu našao se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije, a među njima se našla i OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić Grada.
Učenice Ema Donev i Lia Leona Ribić, u pratnji učiteljice hrvatskog jezika Ane Penezić, na državnoj su smotri predstavljale školu animiranim filmom «Joža i njegova buča» koji je izradio dio učenika sadašnjeg 6. b razreda na radionici pod mentorstvom voditelja Foto kino video kluba Zaprešić.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić