Izbor iz današnjih vijesti

Obzirom da je većina gospodarstva s područja općine Kloštar Ivanić, koja drže svinje, svrstana su u kategoriju „1“, odnosno ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima na sprečavanju pojave afričke svinjske kuge, Općinski načelnik Željko Filipović uz podršku Fonda za poljoprivredu organizira podjelu spužvi za izradu dezinfekcijskih barijera.
Iz Općine Kloštar Ivanić mole posjednike svinja da se što prije jave u izmješteni ured Općine, u Područnom objektu Dječjeg vrtića u dvorištu Pučkog doma, ili na broj telefona 2892-341, kako bi organizirali podjelu spužvi za izradu dezinfekcijskih barijera.

Uz to, Općina organizira i predavanje za posjednike svinja sa svog područja vezano uz temu biosigurnosnih mjera na sprečavanju pojave afričke svinjske kuge u četvrtak 7. studenoga s početkom u 16 sati u sali Pučkog doma. Predavanje će održati Nedjeljka Houška iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.
..............
Kako doznajemo od načelnika Općine Kloštar Ivanić Željka Filipovića, obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu od nedavno kupovati plavi dizel za svoje traktore i druge radne strojeve u poljoprivredi na benzinskoj postaji u Kloštru Ivaniću.
Do sada su poljoprivrednici s područja Općine Kloštar Ivanić po plavi dizel morali odlaziti u Ivanić Grad ili u Dubravu, a od prije tjedan dana ta mogućnost postoji i na Ininoj benzinskoj postaji u Kloštru Ivaniću.
..................
Nezaposleni ste i želite pokrenuti vlastiti posao? Razvojna agencija Zagrebačke županije objavila je Javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje u skladu s projektom Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III pod nazivom “Nova prilika - Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Zagrebačke županije”, za što je osigurano 875.000 kuna. Javni natječaj otvoren je do 13. prosinca ove godine.
Korisnici su nezaposleni pripadnici ranjivih skupina s područja Zagrebačke županije koji žele pokrenuti vlastiti posao i to žene i dugotrajno nezaposleni, mladi do 29 godina, stariji od 50, koji su u trenutku podnošenja Zahtjeva za dodjelu potpora nezaposleni.
U prihvatljive troškove za dodjelu potpora ulaze: zakup poslovnog prostora, kupnja strojeva, tehnike, alata i licenciranih IT programa, obvezni doprinosi za samozaposlenu osobu te troškovi za knjigovodstvene usluge, registraciju poslovnog subjekta, izradu i održavanje web stranice i dr., a maksimalni iznos potpore po korisniku je 35.000 kuna.
Predviđena sredstva za dodjelu potpora sufinancirana su iz Europskog socijalnog fonda, a osigurana su u proračunu Razvojne agencije Zagrebačke županije za 2019. godinu.
Teksta javnog poziva, upute za prijavitelje i prijavni obrasci objavljeni su na webu Zagrebačke županije.

............

Danas je 31. listopad - Svjetski dan štednje, pa je član Gradskog vijeća i predsjednik Gradskog odbora za gospodarstvo Ivanić-Grada Krešimir Golubić napisao kratku analizu o drugoj strani medalje rekordne štednje hrvatskih građana.
Račune u bankama ili štedionicama ima 3 milijuna i 760 tisuća hrvatskih građana.
Prema podacima Hrvatske narodne banke, krajem kolovoza ove godine ukupna oročena štednja hrvatskih građana iznosila je 99 milijardi kuna, a prije pet godina oročenjima je bilo vezano mnogo više: čak oko 146 milijardi kuna štednje građana. Građani sve manje oročavaju depozite zbog izuzetno niskih kamatnih stopa, a u većoj mjeri ostavljaju novac na tekućim i štednim računima.

Šire istraživanje Hrvatske narodne banke o štednji iz 2014. godine, pokazalo je ... da manjina građana drži većinu ukupne štednje. Čak 37% ukupnog iznosa štednje je u rukama samo 1% najbogatijih građana Hrvatske, 3% najbogatijih građana drži čak 58% štednih depozita, a 66% ukupne štednje je u rukama samo 13% građana Hrvatske!
Istraživanje agencije IMAS iz rujna 2019. godine pokazuje da je čak 85% građana Hrvatske svjesno važnosti štednje, za koju izdvajaju u prosjeku 469 kuna mjesečno, što je za 41 kunu manje nego lani.
Prema istom istraživanju, čak 90% svih hrvatskih štediša imalo je na svim svojim računima raspoloživo manje od 10 tisuća kuna, 469 tisuća građana ima prosječno na štednji 31.500 kuna, a samo 218 tisuća građana, koje bismo mogli nazvati srednjim slojem, imaju prosječnu štednju od 227 tisuća kuna.
Od ukupnih oročenih depozita, udio depozita u stranim valutama sada iznosi 78,5%.
Kao glavni motiv štednje 83% građana navodi potrebu stvaranja financijskog zaleđa u slučaju iznenadnih situacija, a 19% i stvaranje zaliha za „stare dane“.

Klasične oblike štednje koristi 43% građana, u životna osiguranja ulaže 16%, a u stambenu štednju 9%. Investicijski fondovi, dionice i obveznice izbor su 5% građana, u nekretnine ulaže 4%, a u dobrovoljnu mirovinsku štednju 3%. Ulaganje u zlato i ostale plemenite metale bira 1% građana.
Među zemljama Europske unije, po štednji prednjače Austrijanci s prosječnih 259 eura mjesečno, Slovaci 111 eura, Česi 105, Mađari 65; Hrvati prosječno mjesečno stavljaju na štednju 63 eura, a slijede Rumunji s 57 i Srbi s 40 eura mjesečno.
....................
Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom "Mali princ" iz Ivanić Grada jučer je održala završni skup na kojem su predstavljeni rezultati i aktivnosti kroz 3 godine provedbe projekta "I ja imam svoje ja: pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici" namijenjenog osnaživanju djece s teškoćama za uspješnu aktivnu participaciju i izražavanje vlastitog mišljenja.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a uključivao je strukturirano provođenje slobodnih aktivnosti uz stručnu podršku, kreativne ekološki osviještene radionice za djecu s ciljem izražavanja njihovih prava i mišljenja, te edukaciju o pravima djece.

Na Završnom skupu prisustvovali su partneri, suradnici, te zaposlenici projekta kroz sve tri faze provedbe – ispred Grada Ivanić Grada zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj, ispred Općine Kloštar Ivanić pročelnica Upravnog odjela Sanela Đura ispred Općine Križ načelnik Marko Magić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad Martina Cuvaj, te predstavnici ostalih partnera i suradnika na projektu.

Kroz 3 godine provedbe, projekt je okupio 275 sudionika, 6 partnera i suradnika, a broj uključene djece se udvostručio. U Udruzi Mali princ projekt je omogućio nova zapošljavanja, te ono najbitnije, omogućio je dostupnost terapija osobama s teškoćama u razvoju u lokalnoj zajednici.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić