Izbor iz današnjih vijesti

U organizaciji Općine Kloštar Ivanić i Fonda za poljoprivredu sinoć je u Kloštru Ivaniću održano predavanje za svinjogojce vezano uz biosigurnosne mjere na sprečavanju pojave afričke svinjske kuge. Vrlo posjećeno predavanje kojem je nazočilo preko 140 posjednika svinja s područja Općine Kloštar Ivanić održali su Nedjeljka Houška, predstojnica područnog ureda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te direktor Veterinarske stanice Križ Dražen Mihelić. Bilo je govora o registraciji svinjogojskih farmi, postupku vođenja dnevnika farme, prijavi brojnog stanja i drugim tehničkim podacima, te o zdravstvenom stanju životinja, kupovini i prodaji odojaka i drugih kategorija svinja, zatim potrebi povećanja biosigurnosnih mjera i kategorizaciji farmi uz zadovoljavanje propisanih općih uvjeta, higijeni, prehrani svinja te zbrinjavanju lešina.
Po završetku predavanja svinjogojcima su podijeljene spužve za izradu dezinfekcijskih barijera na ulazu u njihova tovilišta.

U srijedu 6. studenoga predavanje za svinjogojce o biosigurnosnim mjerama održano je prije podne u Križu te u večernjim satima u Posavskim Bregima, uz vrlo velik odaziv. Grad Ivanić-Grad je za svoje svinjogojce nabavio 300 spužvi i dezinfekcijska sredstva, Općina Križ 200 spužvi a Općina Kloštar Ivanić 130 spužvi.

Kako doznajemo, radi poboljšanja biosigurnosnih mjera, Općine Kloštar Ivanić i Križ te Grad Ivanić- Grad u suradnji s Veterinarskom stanicom Križ i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom organiziraju tečaj OZNAČAVANJA ŽIVOTINJA UŠNIM MARKICAMA koji će za svinjogojce biti održan 29. studenoga s početkom u 10 sati u Domu kulture Josipa Badalića u Križu.

 

Povjerenstvo za dodjelu stipendija Općine Križ ovog je tjedna utvrdilo Prijedlog liste kandidata koji ispunjavaju uvjete za dodjelu stipendija, te je lista kandidata jučer objavljena na internetskoj općinskoj stranici te na Oglasnoj ploči Općine.
Prijavljeni kandidati u roku od 8 dana od objavljivanja, mogu podnijeti pisani prigovor na Prijedlog liste Općinskom načelniku Općine Križ i to zaključno s 15. studenim. Po isteku roka podnošenja prigovora, načelnik će donijeti Odluku o prigovoru u roku narednih 8 dana te će biti objavljena konačna lista.

Podsjetimo, Općina Križ će u školskoj / akademskoj 2019./2020. godini ukupno dodijeliti 21 stipendiju, deset učeničkih i deset studentskih te stipendiju Milke Trnine za umjetničku darovitost.
Učenicima pripada stipendija u iznosu od 500 kuna mjesečno, dok studentske stipendije i stipendija Milke Trnine iznose 1000 kuna mjesečno kroz deset mjeseci tijekom akademske godine.

Povjerenstvo za dodjelu stipendija Općine Križ utvrdio je listu kandidata prema novom pravilniku o stipendiranju koji je uveo razliku u bodovanju pojedinačnih i ekipnih uspjeha, za stipendije za izvrsnost ukinut je kriterij visine obiteljskih primanja, snižen je prag prosječne ocjene za prijavu stipendije socijalnog kriterija, dodana je mogućnost dobivanja dodatnih bodova za sve kandidate i vraćen je uvjet prebivališta prijavitelja u trajanju od jedne godine na području Općine Križ kako bi se spriječila zloupotreba natječaja.

 

POU-a Ivanić-Grad u suradnji s POU Samobor, priprema predavanje na temu „Ovisnost o videoigrama“ za srijedu, 13. studenog s početkom u 18 sati, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta.
Predavanje je namijenjeno prvenstveno roditeljima koji se svakodnevno suočavaju sa sve većom izloženošću djece i mladih tom novom ovisničkom obliku.

Predavač je doc.dr.sc. Ante Bagarić, dr.med. spec.psihijatar, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče koji kroz godinu dana obradi 4000 prijema pacijenata s problemima ovisnosti. Predavač je na Zagrebačkom sveučilištu, a također redovito održava edukativne seminare i predavanja.
Prema najnovijim istraživanjima, broj ovisnika o videoigrama je poražavajuć, te je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ovisnost o videoigrama mentalnom bolešću ovisnog ponašanja. Iako nema službenih podataka, procjenjuje se da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima barem sto tisuća ovisnika o Internetu.

 

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, tj. Dan palčića i ove će godine biti obilježen u Ivanić Gradu, u nedjelju, 17. studenog u maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 11 sati.
U sklopu programa, Palčićima će biti dodijeljena priznanja, a u podne je predviđeno tradicionalno puštanje biorazgradivih ljubičastih balona ispred kina.
U Ivanić-Gradu ovo će biti treća godina obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju. Inicijativu su pokrenule Vlatka Richter i Petra Liber, u suradnji s Gradom Ivanić Gradom.
Organizatori pozivaju sve roditelje koji imaju želju sudjelovati u planiranju i obilježavanju ovog dana, da im se slobodno jave sa željama ili idejama putem društvene mreže Facebook.
Obilježavanje Dana Palčića u Hrvatskoj pokrenula je udruga «Palčići, koja je osnovana u veljači 2010. godine. Udruga je osnovana na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Osim potpore roditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-tak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

 

Društvo psorijatičara Hrvatske ovoga vikenda u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić- Gradu organizira Drugi Kongres pacijenata oboljelih od psorijaze i psorijatičnog artritisa.
Ovogodišnji Kongres bit će povezan s obilježavanjem Svjetskog dana psorijaze čija je tema ove godine „let’s get CONNECTED“ odnosno „Budimo povezani“.

Kongres će biti posvećen interesu pacijenata, a predviđena su kraća predavanja stručnjaka u liječenju psorijaze o međusobnoj podršci oboljelih te zagovaranju njihove društvene uključenosti.
Prvi kongres, održan također u bolnici Naftalan, uz stručnjake, okupio je i domaće i strane udruge pacijenata koji su razmjenjivali iskustva i upoznali strane goste s naftalanoterapijom- jedinstvenom biološkom terapijom ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze od koje boluje oko 3 posto svjetske populacije, dok se u Hrvatskoj taj broj procjenjuje na oko 70 tisuća.


SPORT
U 13. kolu Jedinstvene županijske lige, Naftaš Ivanić gostuje kod Vatrogasca, dok Sloga Križ na svom terenu dočekuje Strmec.
I utakmica u Zdencima Brdovečkim i u Sportskom parku u Križu igra se u subotu u 14:00 sati.
U 1. ligi Istok, NK Kloštar u nedjelju od 14:00 sati kod kuće ugošćuje Lonju, dok je Milka Trnina ovo kolo slobodna.
............
Ženski rukometni klub Ivanić nakon dva vezana domaća poraza sutra očekuje nešto lakši susret u gostima kod pretposljednjeg Rovinja.
Rukometaši Ivanića u 9. kolu 1. lige Sjever zamjenom domaćinstva ovoga vikenda dočekuju KTC.
Ivanić je u dosadašnjem dijelu prvenstva skupio 9 bodova dok je klub iz Križevaca kao jedan od glavnih favorita lige skupio tek bod više.
Utakmica u Sportskoj dvorani Žeravinec na rasporedu je sutra u 20:00.
...............
Prije rukometaša na parket dvorane Žeravinec od 18:00 sati izlaze košarkaši Ivanića koji će u 3. kolu 2. lige Centar dočekati Medveščak.
Ivanić je nakon dvije odigrane utakmice na omjeru 1-1 dok je klub iz Zagreba upisao dva uvjerljiva poraza.
..............
Kuglački klub Zanatlija u utakmici 4. kola 3. lige regije Centar lovi i četvrtu ovosezonsku pobjedu.
Sutra na kuglani Zelenjak od 16:00 sati, gostuje imenjak – Zanatlija iz Zagreba.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić