Izbor iz današnjih vijesti

Jučer je u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić- Grad održana javna tribina “Nije svaki otpad smeće“ namijenjena educiranju i informiranju građana o metodama održivog postupanja s otpadom kroz sprječavanje nastanka, razvrstavanje, ponovnu uporabu predmeta i kompostiranje.

Gost predavač bio je stručni konzultant za gospodarenje s otpadom Marko List, a na pitanja prisutnih građana odgovarali su i direktorica Ivakopa Sanja Radošević i komunalni redar Grada Ivanić- Grada Tomislav Abramović.
Svim zainteresiranima su prezentirani posebni spremnici za odlaganje biootpada za kućanstva i stambene zgrade od 10 i 20 litara s prigodnom biorazgradivom vrećicom.

Istaknuto je kako će odvojeno prikupljanje biootpada krenuti od 1. travnja 2020. godine kada će Ivanić- Grad postati prvi grad u Zagrebačkoj županiji i tek četvrti u Republici Hrvatskoj koji će oporabom u bioplinskom postrojenju gospodariti svojim biootpadom.

Kao rezultat provedbe planiranih aktivnosti kroz emitiranje edukativnih emisija u programu Obiteljskog radija Ivanić, dijeljenje letaka i promotivnih materijala, radionica za djecu u svim osnovnim školama te osmišljavanje aplikacije za pametne telefone, očekuje se porast količina odvojeno prikupljenog otpada za 10 do 15 posto.
Jučerašnja tribina je prvo od tri predavanja predviđenih u Ivanić- Gradu, dok će do završetka projekta u 4. mjesecu iduće godine po jedna tribina biti održana i u Križu i Kloštru Ivaniću.

......................

Stjepan Kondres iz Ivanićkoga Graberja je, nakon što je otkrio da je davni predak njegove obitelji najvjerojatnije došao iz Španjolske u Zagorje, napisao roman „Aragonac u Zagorju“ s podnaslovom Oda zavičaju.
Sadržaj romana je izmaštana priča o bijegu strica i nećaka Condresa iz Španjolske i o ljubavi koja je razlog što su se skrasili u Zagorju.

Iako je njegovo tiskanje tek u planu, roman je ravnateljica Muzeja Ivanić-Grada prof. Vida Pust Škrgulja uvrstila u program predstavljanja djela koja povezuju prošlost i sadašnjost, pa je kroz autorovu priču o njegovom nastanku i sadržaju , čitanje ulomaka te španjolske i zagorske pjesme, predstavljen javnosti sinoć u muzeju.
Prezime Kondres se u dokumentima u Zagorju prvi put spominje 1669.godine; danas u Stubičkom Humu postoji zaselak Kondresi, a u Ivanićko Graberje se jedna obitelj doselila prije pedesetak godina. Prezime Condres, pisano sa „C“, i danas nije rijetko u Španjolskoj.

U planu je da roman „Aragonac u Zagorju“ Stjepana Kondresa bude tiskan iduće godine.

.......................

U galerijskom prostoru Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić- Gradu jučer je otvorena 10. samostalna izložba likovnih radova svestrane umjetnice Lidije Lovreković pod nazivom „Čuvajmo prirodu“.
Izložba posvećena prirodi će za sve zainteresirane biti otvorena do četvrtka 28. studenog.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić