Izbor iz današnjih vijesti

Danas se u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Obilježavanjem ovoga dana želi se ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće nasilje spriječilo, a već počinjeno nasilje sankcioniralo na odgovarajući način.

Ove godine, 24. listopada, Vlada RH uputila je u saborsku proceduru izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku. Izmjenama tih Zakona za mnoga kaznena djela propisuju se strože kazne.
Dosadašnji "spolni odnos bez pristanka" postaje kazneno djelo silovanja. Osim strožih kazni za silovatelje, pooštravaju se one za obiteljske nasilnike. Izmijenjena je i pravna kvalifikacija tjelesnog nasilja kao jedne vrste obiteljskog nasilja. Kako bi se jasnije razlikovalo prekršajno od kaznenog zakonodavstva, tjelesno nasilje kvalificirat će se kao ''fizička sila uslijed koje nije nastupila tjelesna ozljeda” što podrazumijeva guranje, potezanje kose, dijelova tijela i slično. Međutim, ako je kod primjene fizičke sile nastala ozljeda, npr. hematomi, to će se smatrati kaznenim djelom.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u svijetu se simbolično obilježava narančastom bojom, a Ujedinjeni narodi su ga ove godine posvetili jednakosti generacija i osudi silovanja. Kao i prethodnih godina, počevši od danas, započinje i globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja završava 10. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

 

Općina Kloštar Ivanić obavještava da su u tijeku prijave za rad u biračkom odboru za izbore za predsjednika Republike Hrvatske koji će se održati 22. prosinca ove godine.

Prijave se mogu predati putem obrasca u izmješteni ured Općine Kloštar Ivanić, na Trgu sv. Ivana u dvorištu Pučkog doma Kloštar Ivanić, u područnom objektu dječjeg vrtića "Proljeće", a jedan od uvjeta je da prijavitelj za rad u biračkom odboru ne smije biti član niti jedne političke stranke.

Obrazac prijave možete pronaći na općinskoj internetskoj stranici, a predati ga možete u radno vrijeme Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kloštar Ivanić do zaključno 6. prosinca.

 

Kulturno umjetničko društvo Obreška obilježilo je slavljeničkim koncertom 20. godišnjicu rada u subotu 23. studenoga u Pučkom domu u Kloštru Ivaniću, uz gostujuće kulturno umjetničko društvo «Graničar» iz Čazme. Brojna publika koja prati rad KUD-a Obreške kroz dvosatni program uživala je u presjeku 20-to godišnjeg rada, kako u izvornim koreografijama, tako i onima Zagorja, Međimurja i Like, a u završnoj točki nastupili su i bivši članovi KUD-a.

U publici su bili i čelnici Općine Kloštar Ivanić, načelnik Željko Filipović, njegov zamjenik Branko Šafran, predsjednik Općinskog vijeća Krešimir Bunjevac te umirovljeni plesač Ansambla «Lado» Mojmir Golemac – Momo.
Za 20 godina rada i vjernosti KUD-u zahvalnice su primili Vladimir Fugaš, voditelj svirača i Valentina Šepak Molnar umjetnička voditeljica.

Uz svoju 20. godišnjicu KUD je izdao i baštinsku monografiju, čija je urednica dr.sc. Barbara Španjol Pandelo.

 

Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, organiziraju preventivno – sigurnosnu akciju pod nazivom ''Dani tehničke ispravnosti vozila 2019''.

Akcija kreće danas i traje do subote, 30. studenoga u svim stanicama za tehnički pregled u RH. Tijekom akcije vozači dragovoljno mogu dovesti svoja vozila u bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila gdje će se na vozilu (bilo koje marke i tipa) besplatno pregledati osnovni sklopovi bitni za sigurnost prometa na cestama.

Cilj akcije je povećanje stupnja tehničke ispravnosti vozila i poticanje što većeg broja vozača da vlastito vozilo preventivno podvrgnu kontroli ispravnosti, te na taj način otklone mogućnost događanja prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila.

 

SPORT

U posljednjem 15. kolu jesenskog dijela prvenstva, Naftaš Ivanić svladao je na gostovanju u Rakovcu istoimenog domaćina 4:0. Strijelci za nova tri boda bili su Vedran Domitrović, Alen Maras i dva puta Josip Miličević.
Sloga Križ je kod kuće poražena od Poleta iz Buševca 3:1. Na teškom terenu bolje su se snašli gosti i pobjedom skočili na drugo mjesto Jedinstvene županijske lige.
Počasni gol za Križane je nakon greške gostujuće obrane u završnici susreta zabio Josip Marinić.

NK Kloštar uvjerljivo je kod kuće poražen od Mraclina 7:0, a polusezonu porazom završava i Milka Trnina od koje je u Obrezini bila bolja domaća Mladost 3:0.
Na ljestvici 1. lige Istok klub iz Vezišća završio je na petom mjestu s 22 boda, dok Kloštrance očekuje težak nastavak sezone s posljednje pozicije i sa svega jednim osvojenim bodom.

............

Rukometaši Ivanića poraženi su u 11. kolu 1. lige Sjever od Moslavine u Kutini rezultatom 24:21.
U susretu koji je igrom na terenu i navijanjem na tribinama opravdao epitet regionalnog derbija, Ivanić je vodio do zadnjih 10 minuta kada domaćini okreću rezultat u svoju korist i dolaze do pobjede koja ih i dalje drži na samo bod zaostatka za vodećim Rudarom.

Utakmica 9. kola 2. lige Zapad između Rugvice i Ženskog rukometnog kluba Ivanić bit će odigrana sutra u Rugvici.
Košarkaši Ivanića su usprkos 42 koša Romana Čimbura poraženi na gostovanju u Dugom Selu 71:63, te su tako ostali na dvije ovosezonske pobjede iz 5 odigranih susreta.

............

U organizaciji karate kluba Varaždin, u subotu je organiziran 15. Kup Sv. Nikole u sportskoj dvorani Arena Varaždin. Na natjecanju je nastupilo 485 natjecatelja iz 50 klubova, a karatisti Mladosti Ivanić – Grad nastupili su u borbama.
Prva mjesta u konkurenciji učenika zauzeli su Matej Suhina i Domagoj Jagar. Srebrne medalje osvojili su mlađi kadeti Paula Njegovec, Ozana Vujević i Teo Crnogaj, dok se s broncama iz Varaždina vraćaju Leonard Golubić i Franko Valentić.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić