Izbor iz vijesti

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva «Posavec» Dubrovčak Lijevi i Topolje održan je pred brojnom publikom u Društvenom domu u Dubrovčaku 11. Koncert dječjih folklornih skupina uz blagdan sv. Nikole, zaštitnika župe. Nastupila su djeca folklornih društava i Novog Čiča, Selca Đakovačkog i Posavskih Brega te Tamburaški orkestar iz Martinske Vesi. Po završetku koncerta sveti Nikola je djeci podijelio prigodne poklon pakete.
Uz koncert prigodno je obilježeno i 230 godina od osnutka župe sv. Nikole biskupa u Dubrovčaku Lijevom. Misno slavlje kojem je nazočio i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, predvodio je sisački biskup Vlado Košić, uz pomoć dekana ivanićgradskog dekanata i upravitelja župe Križ Bože Pinjuha te župnika iz župa Ludina i Martinska Ves i upravitelja župe Dubrovčak Dražana Mirčića.
U Staroj školi bila je postavljena izložba misnog ruha i povijesnih dokumenata župe Dubrovčak Lijevi i 9. samostalna izložba fotografija Zdenka Vanjeka pod nazivom «Pod slojevima sadašnjosti počiva prošlost», koju je pogledao velik broj posjetitelja.

Sveti Nikola obišao je svu djecu od jedne do 10 godina na području Općine Kloštar Ivanić. Darivao je mališane u vrtiću i djecu Osnovne škole od 1. do 4. razreda. Za djecu s područja Općine Kloštar Ivanić koja ne pohađaju vrtić organizirano je darivanje i druženje uz predstavu «Legenda o sv. Nikoli» u Pučkom domu u Kloštru Ivaniću.
Podijeljeno je ukupno oko 600 poklon paketa u vrijednosti od 10.000 kuna, doznajemo od općinskog načelnika Željka Filipovića.

 

U četvrtak je u Ivanić Gradu predstavljen projekt brendiranja i prikaz izrade tradicijskih specijaliteta i „belih kobasa“ i tjestenine „vankuši“.
Projekt naziva „Očuvanje proizvodnje tradicijskih specijaliteta „bele kobase“ i moslavačkih „vankuša“ te stvaranje brenda i zaštita tradicijskih gastronomskih proizvoda“ pokrenut je na inicijativu gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, a cilj je zaštita imena i postupka proizvodnje koja će potrošačima garantirati određena svojstva i obogaćenje tradicijske gastro ponude.
Projekt je proveden u 4 faze, a pošto se radi o tradicijskoj proizvodnji, namjera je zatražiti od Ministarstva poljoprivrede dodjelu oznake Zajamčeno tradicijski proizvod.
„Vankuši“ su punjena tjestenina; tijesto od pšeničnog brašna za razvlačenje s nadjevom od kravljeg sira, jaja i kukuruznog brašna.
„Bele kobase“ su kobasice nadjevene posebnim dijelom svinjskog mesa od potrbušnice i kukuruznim brašnom sa začinima.
Svi prisutni imali su priliku kušati vankuše i bele kobase uz autohtono vino Škrlet i bučino ulje Buchusha.

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Okešinec obilježilo je u subotu 90 godina rada.
Predsjednik Franjo Brajnić je u izvješću podsjetio da je društvo osnovano izdvajanjem vatrogasne čete Okešinec iz DVD-a Križ 1929.godine, te da su „u miraz“ dobili zaprežnu vatrogasnu štrcaljku i drugu osnovnu opremu. Veliki događaji su bili i završetak prvog vatrogasnog spremišta 1936.godine, nabava motorne štrcaljke 1955.godine, sudjelovanje u gašenju požara bušotine u Strušcu i u spašavanju ljudi i imovine u poplavi u Zagrebu 1964.godine; sedamdesetih godina dovršetak vatrogasnog doma, nabavka suvremene opreme i osnivanje ženskog odjeljenja; izgradnja novog spremišta 1982., devedesetih sudjelovanje u obrani domovine, te obnova opreme i članstva poslije Domovinskog rata.
Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček je čestitao DVD-u Okešinec veliku obljetnicu, te uručio Povelju HVZ-a s likom bana Jelačića i Plaketu bana Jelačića, a članovi i članice su dobili vatrogasna priznanja.
Načelnik Općine Križ Marko Magdić i predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Križ Branko Arbanas su uručili prigodne plakete.
Povodom svog jubileja DVD Okešinec je dodijelio zahvalnice Vijeću mjesnog odbora Okešinec, Općini Križ, Vatrogasnoj zajednici Općine Križ, Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, a zaslužnim pojedincima zahvalnice i plakete društva.

 

Kloštranske mažoretkinje nastupile su jučer na VII.International Majorette Christmas Openu u Zagrebu.
Na natjecanju je sudjelovalo 27 timova iz 5 zemalja, a Kloštranke su ponovno postigle izvrsne rezultate. Nastupile su sa 8
koreografija i osvojile 6 zlatnih ,1 srebrnu i 1 brončanu medalju.
U kategoriji mini formacija štap mlađi kadeti osvojile su brončanu medalju, mini formacija štap stariji kadeti osvojila je srebrnu medalju, dok su se zlatnom medaljom okitile mini formacije štap juniori i seniori, mini formacije batonflag juniori i seniori, te duo trio djeca.
Sa zlatom se kući vratila i Jana Bočkaj koja je nastupila u kategoriji solo twirling juniori.

 

Prošlog su tjedna u Svetom Ivanu Zelini dodijeljene nagrade najboljim učenicima-sportašima u školskoj 2018./2019. godini.
U konkurenciji učenika osnovnih škola, u kategoriji petih i šestih razreda najuspješniji su rukometašica Dora Nizek iz OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline i Dorian Gorički, učenik OŠ Bogumila Tonija iz Samobora koji se natjecao u judu, odbojci, rukometu i atletici.
U kategoriji sedmih i osmih razreda najbolji su Dora Jurković, učenica OŠ Bogumila Tonija zahvaljujući rezultatima iz atletike, odbojke i gimnastike, te Leonard Kirin, također iz OŠ Bogumila Tonija koji je sudjelovao na natjecanjima iz atletike, odbojke, plivanja, krosa, a bio je i član školske futsal ekipe.
U konkurenciji učenika srednjih škola najboljima su proglašeni rukometašica Ema Hasan iz SŠ Ivana Šveara iz Ivanić-Grada i Matija Kuhar, učenik Srednje strukovne škole Samobor kao član školske ekipe u krosu, atletici i rukometu.
Najbolje ekipe u kategoriji 5. i 6. razreda su ženska rukometna ekipa OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline i muška futsal ekipa OŠ Vrbovec, a u kategoriji 7. i 8. razreda nagrade su dobili i ženska i muška judo ekipa OŠ Bogumila Tonija.
U konkurenciji srednjih škola, najbolje su rukometašice SŠ Ivan Švear iz Ivanić-Grada, te muška badminton ekipa iz Velike Gorice i stolnotenisači Zrakoplovno-tehničke škole Rudolfa Perešina.

Najboljim sportašima u konkurenciji učenika s intelektualnim teškoćama proglašeni su Alan Velić i Tomislav Jelinčić iz Centra za odgoj i obrazovanje Lug, Luka Roviščanec iz Srednje škole Ivan Švear, te Viktorija Makarun iz OŠ Samobor.
Priznanja su uručena i učiteljima tjelesne i zdravstvene kulture među kojima su nagrađeni i učitelji koji su otišli u mirovinu pa je tako priznanje dobio i Davor Štibrić iz SŠ Ivan Švear.
U ime Zagrebačke županije nagrade najboljima uručila je pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić