U Križu održana tribina Nije svaki otpad smeće

Jučer je u vijećnici Općine Križ održana javna tribina “Nije svaki otpad smeće“ namijenjena educiranju i informiranju građana o metodama održivog postupanja s otpadom kroz sprječavanje nastanka, razvrstavanje, ponovnu uporabu predmeta i kompostiranje.

Nakon uvodnog pozdrava načelnika Općine Križ Marka Magdića, predavanje na temu održivog gospodarenja otpadom je održao gost predavač, stručni konzultant za gospodarenje otpadom Marko List, a na pitanja prisutnih građana odgovarali su i direktorica Ivakopa Sanja Radošević i komunalni redar Općine Križ Srećko Sraka.

U uvodnom dijelu prezentacije je predočeno koje sve aktivnosti na svom području provodi Općina Križ zadnjih 6 godina s ciljem smanjenja količina otpada koje se odlažu na odlagalište. Sudionici su tako mogli saznati da je od 2013. godine do danas količina odvojeno
prikupljenih korisnih sastavnica otpada papira i plastike porasla za preko 50% te da se u istom tom razdoblju kontinuirano povećava razlika između sakupljenih i odloženih količina otpada, odnosno da raste količina otpada koji se prosljeđuje na reciklažu.

Zainteresiranim posjetiteljima su prezentirani posebni spremnici za odlaganje biootpada za kućanstva i stambene zgrade od 10 i 20 litara s prigodnom biorazgradivom vrećicom.
Istaknuto je kako će odvojeno prikupljanje biootpada krenuti od 1. travnja 2020. godine kada će stanovnici Općini Križ, uz Grad Ivanić Grad i Općinu Kloštar Ivanić postati prvi u Zagrebačkoj županiji i četvrti u Hrvatskoj koji će oporabom u bioplinskom postrojenju gospodariti svojim biootpadom.

Cilj javnih tribina «Nije svaki otpad smeće» je pozitivna promjena u razini svijesti građana na projektnom području koja će se ogledati i u porastu količina odvojeno prikupljenog otpada i to za 10-15% u odnosu na razdoblje prije provedbe projekta, a do završetka projekta u 4. mjesecu iduće godine još će biti održane dvije tribine u Ivanić Gradu i jedna u Kloštru Ivaniću.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić