Izbor iz današnjih vijesti

Porez na nekretnine - dostava podataka do 31. listopada
Prema Zakonu o lokalnim porezima, koji je stupio na snagu 01. siječnja 2017. godine, propisano je da su jedinice lokalne samouprave, tj. gradovi i općine, dužne uvesti i naplaćivati porez na nekretnine. Odredbe o porezu na nekretnine stupaju na snagu 01. siječnja 2018. godine.
Porezni  obveznik je svaka osoba koja nekretninu samostalno posjeduje (u smislu Zakona to je vlasnik nekretnine), ali i nesamostalni posjednik ako je porezna obveza na njega prenesena pravnim poslom, ako se koristi nekretnina u vlasništvu općine, grada, županije ili Republike Hrvatske, ako nema valjani pravni temelj posjedovanja nekretnine ili je vlasnik nepoznat.
Porez na nekretnine  se  obračunava na ukupnu neto podnu površinu nekretnine (prostora koji je oporeziv) sukladno propisu o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine, te na stvarnu površinu zemljišta, a godišnji iznos poreza po m2 obračunske površine nekretnine utvrđuje množenjem: vrijednosti boda (B), koeficijenta zone (Kz), koeficijenta namjene (Kn), koeficijenta stanja (Ks) i koeficijenta dobi (Kd).
Rješenjem o porezu utvrđuje se porezni obveznik, iznos poreza po m2 obračunske površine, obračunska površina, ukupni godišnji iznos poreza i rokovi plaćanja. Rješenjem se ne dokazuje vlasništvo na nekretnini.
Rješenje o porezu na nekretnine se donosi do 31. ožujka za tekuću kalendarsku godinu prema stanju nekretnine i poreznog obveznika na dan 01. siječnja tekuće godine i takvo rješenje je na snazi dok ne nastane promjena koja je  od utjecaja na utvrđivanje porezne obveze. Promjene koje nastanu tijekom kalendarske godine primjenjuju se od slijedeće kalendarske godine.
Porezni obveznici mogu jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama) dostaviti podatke o poreznom obvezniku i nekretnini do 31. listopada ove godine, ali će ih grad ili općina i pozvati da dostave sve ili dio podataka ako njima ne raspolaže, odnosno ako se oni bitno razlikuju od podataka u Državnoj geodetskoj upravi, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i Poreznoj upravi.
Za područje Grada Ivanić-Grada je za prikupljanje podataka zadužen Upravni odjel za financije, prostorno planiranje , gospodarstvo, komunalne djelatnosti i prostorno planiranje Grada Ivanić-Grada, koji poziva vlasnike i korisnike nekretnina na području Grada Ivanić-Grada, a to su do sada bili obveznici plaćanja komunalne naknade za stambeni, garažni i poslovni prostor,  za zemljišta koja služe za obavljanje poslovne djelatnosti i za neizgrađena građevinska zemljišta, da najkasnije do 31. listopada 2017. godine dostave podatke o poreznim obveznicima i o nekretninama.
Podaci se mogu dostaviti osobno u pisarnici Grada, poštom ili elektroničkom poštom na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) na obrascu objavljenom na web stranici Grada.
Podaci se dostavljaju radi ustrojavanja i vođenja Evidencije o nekretninama i o poreznim obveznicima plaćanja poreza na nekretnine, te radi pravilnog utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje rješenja o porezu na nekretnine počevši od 01. siječnja 2018. godine.
Obrazac je dostupan i na internetskoj stranici Grada Ivanić-Grada www.ivanic-grad.hr


Novi brojevi Vodoopskrbe i odvodnje
Iz Vodoopskrbe i odvodnje Ivanić Grad obavještavaju stanovnike Ivanić-Grada, Kloštra Ivanića i Križa da od 1. kolovoza imaju nove telefonske brojeve.
Pitanja vezana uz naplatu i obračun usluga građani mogu uputiti na broj  01/4095-130, a za tehničku službu na broj  01/4095-131, mailom na adresu  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., odnosno voditelju ureda u Ivanić Gradu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Adresa ureda Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije u Ivanić-Gradu i dalje je Savska 50.

Hitne službe
Stanica za hitnu medicinsku pomoć u Ivanić Gradu je u utorak u dnevnoj smjeni imala četiri intervencije, od kojih izdvajaju zbrinjavanje povrijeđenog motociklista s teškim tjelesnim ozljedama u prometnoj nesreći. Ostale intervencije bile su zbog bolesti. Također odradili pet ambulantnih pregleda zbog bolesti.
 
U noćnoj smjeni sa srijede na četvrtak imali su četiri intervencije i 12 ambulantnih pregleda.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske postaje Ivanić Grad su na zahtjev građana obavili pet intervencija, a izdvojili su krađu motocikla i prometnu nesreću s povrijeđenom osobom.

U utorak je u 16,05 sati muškarac je u Širincu iz dvorišta obiteljske kuće ukrao motocikl marke «Croser KXD 125» te nastavio vožnju Širincem, da bi oko 16,20 u Deanovcu, u ulici Josipa Badalića kod kućnog broja 107, skrivio prometnu nesreću i teško se ozlijedio. Vozeći ukradeni motocikl bez registracijskih oznaka, bez zaštitne kacige i bez vozačke dozvole, izlaskom iz blagog lijevog zavoja je uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad upravljačem MTC-a i sletio u odvodni kanal. Tom prilikom je prednjim dijelom MTC-a udario u betonski most i zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić