Otvoren Virtualni muzej industrijske baštine

Jučer je na Malom trgu na tržnici Maznica svečano otvoren Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić Grada, ujedno i drugi po redu virtualni muzej industrijske baštine u Hrvatskoj.

Rezultat je to projekta u kulturi pod nazivom “Industrijska baština Ivanić-Grada“ kojeg udruga «Prijatelji baštine» provodi u suradnji s Gradom Ivanić Gradom s ciljem digitalizacije i suvremene interpretacije bogate gradske industrijske baštine.

Prema riječima predsjednice udruge «Prijatelji baštine» Ane Gašparović, virtualni muzej razlikuje se od muzeja u tradicionalnom smislu jer ne posjeduje digitalizirane eksponate, već ga čini kolekcija digitaliziranih slika, a osim razgledavanja i pretraživanja muzeja u virtualnom svijetu, posjetitelju je omogućeno i dodavanje sadržaja i na taj način sudjelovanje u njegovu stvaranju.

Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić Grada trenutno broji 200-tinjak izložaka, sakupljenih uglavnom tijekom međunarodne volonterske radionice mapiranja i dokumentacije industrijske baštine koja se jesenas održala u Ivanić Gradu.

Jučerašnje otvorenje virtualnog muzeja bilo je simbolično, budući da nije potrebno doći na mali trg ili bilo koju lokaciju da biste ga posjetili. Sve što morate napraviti je u uređaj koji je povezan s internetom utipkati web adresu www.industrijska-bastina.com i krenuti s pretraživanjem. Ulaskom u muzej možete ga pretraživati, dodavati fotografije predmeta koji su dio industrijske baštine Ivanić Grada ili u slučaju bilo kakvih nedoumica kontaktirati članove udruge.

Projekt mapiranja industrijske baštine Ivanić Grada i popunjavanje virtualnog muzeja službeno će trajati do kraja 2020. godine, a iz Udruge pozivaju sve koji možda kod kuće imaju neke predmete iz industrijske baštine Ivanić Grada poput tiskanica, nagrada, znački, predmeta iz proizvodnje ili posjetnica iz tvrtki Ina Naftaplin, Agroposavina, 6. Maj, Antilop ili Agroprerada da se svakako uključe u virtualni muzej Ivanić Grada.

Budući da Prijatelji baštine projekt virtualnog muzeja provode u suradnji sa Gradom Ivanić-Gradom, otvorenju je jučer prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić