Izbor iz vijesti

Grad Ivanić Grad je u Proračunu za 2020. godinu osigurao 500.000 kuna za socijalni program u osnovnom obrazovanju za potrebe podmirenja troškova prehrane učenika u osnovnim školama.

Navedeni iznos od 500.000,00 kuna raspodjeljuje se osnovnim školama na području grada temeljem ukupnog broja učenika u pojedinoj osnovnoj školi.

Za prehranu 462 učenika Osnovne škola Đure Deželića Grad će izdvojiti 204.435 kuna, a za 307 učenika Osnovne škole Stjepana Basaričeka predviđeno je 135.847,50 kuna.

89.385 kuna izdvojit će se za prehranu 202 učenika Osnovne škole Josipa Badalića iz Graberja Ivanićkog, a za 159 učenika Osnovne škole Posavski Bregi osigurana su sredstva u iznosu 70.357,50 kuna.

Cilj programa je osigurati besplatnu prehranu za sve učenike čiji su roditelji u socijalnoj potrebi i linearno smanjenje cijene obroka za sve ostale učenike korisnike prehrane u školskim kuhinjama.

 

Na temelju Programa poticanja poduzetništva u općini Kloštar Ivanić za ovu godinu, općinski načelnik Željko Filipović raspisao je prošli tjedan javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima sa svog područja i to novoosnovanim tvrtkama i obrtima kroz oslobođenje od plaćanja komunalne naknade na vrijeme od godinu dana te za subvencije kamata po kreditima poduzetnicima.

Općina Kloštar Ivanić daje potporu za iznos komunalne naknade u prvih godinu dana od početka obavljanja poslovne djelatnosti. Ukupan iznos predviđen za ovu mjeru je 25.000 kuna.
Isto tako Općina daje subvenciju od 0,5 % kamatne stope za poduzetničke kredite iz Programa kreditiranja poduzetnika. Za ovu namjenu predviđen je ukupan iznos od 10.000 kuna.

Zahtjev za dodjelu potpora podnosi se do 18. prosinca ove godine, odnosno do utroška sredstava.

Više možete doznati na internetskim stranicama Općine Kloštar Ivanić ili na broju 2892-475.

 

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Mladen Rogić sazvao je 27. sjednicu vijeća za četvrtak, 30. siječnja s početkom u 17 sati.

Sjednica će započeti aktualnim satom, nakon kojeg slijedi izvješće o radu Općinskog načelnika, te donošenje odluke o dopunama Statuta Općine Križ i Poslovnika općinskog vijeća.

Vijeće mora odobriti godišnji plan o davanju koncesija, te razmotriti prijedlog Odluke o davanju reciklažnog dvorišta na upravljanje trgovačkom društvu Ivakop i izmjenu odluke o dodjeli stipendija.

Između ostalog, pred vijećnicima je i donošenje odluka o kratkoročnom zaduživanju Općine Križ, o izdvajanju novčanih sredstava za naknadu za pruženu energetsku uslugu, te o imenovanju privremenog ravnatelja Knjižnice i čitaonice Križ.

Izravni prijenos 27.-e sjednice vijeća Općine Križ moći ćete pratiti sutra na našem radiju od 17 sati.

 

Zagrebačka županija vodeća je po izdvajanju sredstava za poticaje u poljoprivredi u 2018. godini – podaci su to koji se mogu iščitati iz konsolidiranih proračuna županija koje je objavila FINA.

Gledajući na razini Hrvatske, nakon Zagrebačke, slijedi Sisačko-moslavačka, Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska, i Zadarska županija.

Osim što najviše izdvaja za poticaje u poljoprivredi, Zagrebačka županija ima više od 14.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava po čemu također drži vodeću poziciju u Republici Hrvatskoj. Ujedno, kada su u pitanju nositelji OPG-ova mlađi od 40 godina, županija je na visokom drugom mjestu.

Na ove podatke osvrnuo se županijski pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković istaknuvši da je Zagrebačka županija pretežno ruralna županija i veliki dio stanovništva bavi se upravo poljoprivrednom proizvodnjom. Kontinuiranim ulaganjem u ruralni prostor – gradnjom cesta, obnovom područnih škola te društvenih domova kao i značajnim potporama poljoprivrednicima županija nastoji unaprijediti kvalitetu života u ruralnim krajevima i ostanak mladih obitelji na tim područjima, a u posljednjih 15 godina putem Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora uloženo je više od 100 milijuna kuna.

U proračunu za 2020. godinu za potpore u poljoprivredi Zagrebačka županija je osigurala 14,6 milijuna kuna.

 

U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ dodijeljene su tradicionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“. Nagradama se promiču najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te njihova izvornost, a ujedno se vodi računa o održivosti i stvaranju novih proizvoda ruralnoga turizma.

Na natječaj je pristiglo 150 prijava iz svih dijelova Hrvatske, a o najboljima je odlučivala komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu.

Uz šampionsku titulu dodijeljene su Zlatne, Srebrne i Brončane povelje i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam te Zaštićene i marketinške oznake.

Dio nagrada otišao je i na prostor Zagrebačke županije. Zlatnu povelju u kategoriji „Ruralno-turističke manifestacije“ dobio je Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, brončanu povelju u kategoriji „Nositelji zaštićenih i marketinških proizvoda“ primo je OPG Dragutina Volarića iz Jastrebarskoga za tradicionalni proizvod u gradskom turizmu „Kumice z placa“ i Udruga „Rudarska greblica“ iz Ruda za tradicionalni slani kolač rudarska greblica.
Posebno priznanje za očuvanje autohtone sorte i razvoj novog proizvoda u kategoriji „Poduzetnici u ruralnom turizmu“ pripalo je OPG-u Stjepana Puheleka Pureka iz Svetog Ivana Zeline.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

 

U dane vikenda, od 31.siječnja do 3.veljače, na području Policijske uprave zagrebačke kao i Policijske postaje Ivanić-Grad policija će pojačano nadzirati vozila i vozače prioritetno usmjereno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, takozvane „četiri glavne ubojice u prometu“, prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela u vožnji te druge prekršaje koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U nadzoru prometa alkotestirat će sve zaustavljene vozače te će sankcionirati prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i nepropisnog prijevoza djece, kao bitnih elemenata sigurnosti prometa koji direktno utječu na posljedice prometnih nesreća.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić