Ustavni sud privremeno obustavio Uredbu o gospodarenju otpadom

Ustavni sud je jučer, do donošenja konačne odluke o suglasnosti s Ustavom i zakonom, privremeno obustavio primjenu dopunjene uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine pa će cijene zbrinjavanja otpada ostati nepromijenjene.

Postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom niza odredbi iz uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom koje je Vlada donijela u svibnju 2017. i rujnu prošle godine, temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, podnijelo je više gradova i općina, komunalnih tvrtki i pojedinaca.

Pokrećući postupak Ustavni sud je ustvrdio da iz brojnih argumenata koje navode predlagatelji i podnositelji zahtjeva, proizlazi da je dopunjenom uredbom iz 2019. nejednako i neravnomjerno povećano opterećenje, odnosno troškovi, u pogledu nadoknade troškova zbrinjavanja i gospodarenja otpadom.

Budući da su na području Grada Ivanić Grada, te Općina Kloštar Ivanić i Križ gradska i općinska vijeća već izglasala poskupljenje odvoza otpada, direktorica Komunalnog društva Ivakop Sanja Radošević za naš je radio pojasnila što ova odluka znači za korisnike Ivakopa i koji su sljedeći koraci.

Komunalno društvo Ivakop će do konačne Odluke Ustavnog suda naplatu odvoza vršiti kao i do sada, odnosno po postojećim cijenama.
Privremena obustava Uredbe znači da je potrebno pričekati konačno rješenje objavljeno u Narodnim novinama kako bi se poslovanje Ivakopa moglo uskladiti s konačnom odlukom.

Za sada Ivakop svoje usluge naplaćuje po postojećem «starom cjeniku», a korisnike će pravovremeno obavijestiti o svakoj eventualnoj promjeni u poslovanju.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić