U Ivanić- Gradu održana zajednička vježba hrvatskih i slovenskih vatrogasaca

Danas je u prostoru Javne vatrogasne postrojbe Ivanić- Grad održana peta zajednička vježba (treća u HR) interventnih vatrogasnih jedinca pograničnih područja Hrvatske i Slovenije. Vježba se održava u sklopu projekta ENRAS kojim se rješava zajednički izazov neadekvatne pripremljenosti i sigurnosti u intervencijama u slučaju nuklearnog ili radiološkog izvanrednog događaja.

Na današnjoj vježbi sudjelovalo je i 10 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe iz Ivanić-Grada, dvije ekipe iz Karlovca i tri iz Slovenije.

Scenarij vježbe bio je identičan posljednjoj koja je održana također u Ivanić- Gradu, a uključivala je nesreću s vozilom s radioaktivnim teretom, prosipanje radioaktivnog materijala i požar tijekom industrijske radiografije.
U obuku je uključeno više od 60 interventnih jedinica koje su povezane s jedinstvenim sustavom praktične obuke za slučaj takvih nesreća. Plan je ukupno osposobiti više od 800 vatrogasaca.

Predviđeno je ukupno osam zajedničkih vježbi plus zajednička završna vježba koja će pokazati je li se uspjelo u implementaciji naučenog a koja će biti održana ove godine u okolici Nuklearne elektrane Krško.

Od institucija u projekt su između ostalih uključeni Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba, Institut Jožef Stefan iz Ljubljane, Hrvatska vatrogasna zajednica, Gasilska zveza Slovenije i Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Prije početka vježbe, sve sudionike je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić- Grada Tomislav Cuvaj koji im je zaželio da se nikada ne nađu u situaciji u kojoj će biti potrebno iskoristiti danas stečena znanja.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić