Općina Križ pokrenula inicijativu o osnivanju Kratkog opskrbnog lanca

Jučer je u Domu kulture Josip Badalić u Križu za zainteresirane poljoprivrednike održana uvodna radionica s ciljem formiranja kratkog opskrbnog lanca na području Općine. Inicijativa je to koju je pokrenula sama Općina Križ i Odbor za poljoprivredu, a ukoliko zaživi, Općina Križ će biti prva jedinica lokalne samouprave u Zagrebačkoj županiji u kojoj će poljoprivrednici biti udruženi u kratki opskrbni lanac.

Kratki opskrbni lanac podrazumijeva organizirano udruženje poljoprivrednih proizvođača s područja Općine pod zajedničkim nazivom koji žele svoje proizvode zajednički plasirati na lokalnom tržištu bez posrednika.

Radionicu je vodila stručnjakinja za kratke opskrbne lance i predsjednica Udruge “Najbolje ‘z Međimurja” koja je uspostavljena kao prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj, Valentina Hažić. Prisutne je upoznala s osnovnim podacima o kratkim opskrbnim lancima, kako oni funkcioniraju i koje su njihove najveće prednosti kroz primjer «Međimurskog štacuna» - prvog dućana u Hrvatskoj u vlasništvu poljoprivrednika.

Tijekom radionice je istaknuto da je najveća prednost kratkih opskrbnih lanaca smanjenje posrednika, tj. neovisnost proizvođača od otkupljivača koji uvjetuje cijene, zatim stimulacija lokalne ekonomije i stvaranje lokalnog tržišta.
Ukoliko bude zainteresiranih poljoprivrednika s područja Općine za ovu inicijativu, radionica i edukacija na temu kratkog opskrbnog lanca će u Križu biti još, sve do otvorenja dućana u kojem će građani moći kupiti svakodnevno svježu paletu proizvoda, a lokalni proizvođači plasirati svoje proizvode.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić