Svjetski dan radija

Danas je 13. veljače, kad se obilježava Svjetski dan radija, što ga je proglasila Opća skupština organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanosti i kulturu UNESCO u spomen na početak emitiranja radija Ujedinjenih naroda 1946. godine.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana radija je podizanje svijesti o vrijednosti radija u svakodnevnom životu kroz osiguranje pristupa informacijama za najveći broj građana, jer radio dopire do 94% stanovništva svijeta, te je najdostupniji medij na svijetu.

Iako je prva svjetska radiopostaja u Pittsburghu u SAD-u započela redovito emitirati još 1920. godine, Svjetski dan radija je proglašen tek 2012. godine, a prvi put obilježen 2013. Ondašnja generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova je poručila, da se tako štiti sigurnost radijskih novinara širom svijeta te potiče sloboda, nezavisnost i pluralizam medija.

Niti jedan novi medij nije uništio prethodni, pa i radio preživljava usprkos širenju novih medija. To je razumljivo zbog prednosti radija, a to je širina odnosno doseg pokrivanja publike u korelaciji s relativno jeftinijom infrastrukturom u odnosu na druge medije.

Prvi radio u Hrvatskoj je bio Radio Zagreb koji je počeo emitirati 1926. godine. Danas je u Hrvatskoj oko 140 radija, od lokalnih i županijskih, do državnih. Radio Ivanić je među starijim lokalnim radijima jer emitira od 23. listopada 1970.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić