Izbor iz današnjih vijesti

Porez na nekretnine - je li istina da neće donijeti nova opterećenja?

Premijer Andrej Plenković je najavio odgodu odluke o uvođenju poreza na nekretnine, s obzirom na reakciju javnosti i činjenicu da tema nije dovoljno pojašnjena.
Međutim, šef  Vlade je naglasio da porezi takvog tipa već postoje u drugim zemljama, pa iako još nije poznat rok odgode, činjenica je da će Hrvati plaćati novi namet.
Odgovore na ključnih 10 pitanja vezanih uz porez na nekretnine dao je portal Novac za sve, a mi smo izdvojili ključne.
Na što će se plaćati porez na nekretnine?
Nekretninama se u Zakonu smatraju: svaki stambeni i poslovni prostor, garaže i drugi pomoćni prostori te ostali prostori bez namjene, građevinsko zemljište koje se koristi za neku poslovnu djelatnost i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja.
Porez će se, dakle, osim na stan ili kuću u kojoj živite, plaćati na garaže, šupe, započete a nedovršene gradnje, ruševine starih kuća i građevinsko zemljište na kojem nije započeta nikakva gradnja, ali postoje uvjeti za nju (predviđeno je prostornim planom).
Jedna nekretnina ne može biti dvaput oporezivana, pa će se na nju plaćati ili porez na nekretnine ili porez na kuću za odmor. Porez na kuće za odmor se prema Zakonu može kretati od 5 do 15 kuna po metru četvornom korisne površine. U ovoj fazi oporezivanja broj nekretnina u vlasništvu pojedinca neće imati utjecaj na visinu poreza nego njihova namjena.
Tko će sve plaćati porez na nekretnine?
Svi, osim općina, gradova, županija te vjerskih zajednica za objekte u kojima se obavljaju vjerski obredi.
Koliki će biti porez na nekretnine?
U ovom trenutku još nitko ne zna koliko će zapravo iznositi porez. Zakonom je utvrđena samo formula sa pet nepoznanica. Iznos poreza će se utvrđivati na temelju koeficijenta zone odnosno lokacije nekretnine, koeficijenata namjene, stanja, i dobi odnosno starosti nekretnine, te vrijednosti boda. Tih 5 nepoznanica moraju utvrditi općinska i gradska vijeća do 30. studenoga ove godine.
Je li ministar financija Zdravko Marić u pravu kada kaže da novi porez građanima neće donijeti nova opterećenja?
Nije! Porezni teret se povećava jer se uvodi porez na garaže, šupe, ljetne kuhinje, pomoćne prostorije, građevinsko zemljište, nedovršene kuće i stanove, ruševine i slično, a svaka dodatna nekretnina dobit će status kuće za odmor na koju se plaća i (dodatni) porez. Više poreze plaćat će i vlasnici novijih nekretnina, dok na niži namet mogu računati samo vlasnici nekretnina izgrađenih do 1971. godine.
Tvrdnje da novi porez građanima neće donijeti nova opterećenja Ministarstvo financija temelji na pretpostavci da će općine i gradovi trenutne vrijednosti komunalne naknade preslikati u porez na nekretnine, zaobilazeći činjenicu da je Zakonom o lokalnim porezima utvrđen prilično širok okvir unutar kojeg lokalne vlasti mogu djelovati, pa će u praksi to donijeti velike razlike u visini poreza.

Velika Gospa u Kloštru Ivaniću
Župa uznesenja Blažene Djevice Marije, svetište Gospe Kloštranske - Majke  Milosrđa u Kloštru Ivaniću uoči blagdana   Velike Gospe priprema duhovnu obnovu od 12. do 14. kolovoza, koju će voditi fra Zdravko Lazić iz Zagreba. Kroz tri dana od  18,30 sati će biti molitva krunice s razmatranjem, uz mogućnost ispovijedi, od 19  sati euharistija uz prigodnu propovijed, a od 20  sati euharistijsko klanjanje.
Na Veliku Gospu će mise biti služene ujutro u 6,30,  7,30  i  9  sati. U 11 sati će biti svečana procesija sa čudotvornim kipom Majke Milosrđa i svečana koncelebrirana hodočasnička misa  u crkvenom dvorištu, koju će predvoditi mons. Marko Semren, pomoćni banjalučki biskup. Od 15 sati euharistijsko klanjanje u svetištu, u 16  sati hodočasnička misa, u 18 sati svečana procesija i večernja misa, a u 19,30  prigodni koncert duhovnih pjesama Franjevačke mladeži i zbora mladih «Božje djelo».
Općina Kloštar Ivanić organizira kulturno-zabavni program na Trgu sv. Ivana, te će od 14  sati nastupiti KUD Kloštar, od 14,30 KUD Obreška, a od 16 sati na dalje će svirati Tamburaški sastav Fijaker iz Osijeka.
Za promet će biti zatvoren Trg sv. Ivana s prilaznim ulicama, uz blokadne   punktove na križanjima: Školske i Ulice Ivana Šveara, Zagrebačke i Ulice Ivana Šveara, Ulice sv. Marije i Ulice Milke Trnine, te Ulice kralja Tomislava i obilaznice. Parkiranje će biti osigurano kod groblja u Kloštru Ivaniću i uz prilazne ceste do punktova zatvaranja prometa.

Dan Općine Križ
Iz bogatog programa povodom Dana Općine Križ, koji će se odvijati zadnjeg vikenda u kolovozu, izdvajamo koncert tamburaša Bosutskih bećara u petak 25.kolovoza. U subotu 26. kolovoza će biti Sajam obrta i rukotvorina, 20. Festival slastica Kriški oblizeki i navečer modna revija i koncert vokalne skupine Učiteljice. Za nedjelju 27. kolovoza pripremaju dvije nove manifestacije: Općinsko natjecanje u spravljanju kotlovine i Obiteljsku biciklijadu. U nedjelju će se u centru Križa tradicionalno predstaviti sudionici međunarodnog susreta starodobnih vozila Oldtimer kluba Ivanić-Grad.

Rukomet
Hrvatska rukometna ženska kadetska reprezentacija je odradila u Ivanić-Gradu od 5. do 8. kolovoza završne pripreme uoči Europskog prvenstva, koje će se igrati od 10. do 20. kolovoza u Slovačkom gradu Michailovce.
Izbornik ove hrvatske rukometne reprezentacije je poznati rukometaš i trener iz Ivanić-Grada Goran Bobić. Jučer prije polaska na put, za Obiteljski radio Ivanić je izjavio, da je zadovoljan odrađenim pripremama, da među rukometašicama nema ozbiljnijih ozljeda i da u ekipi vlada dobra atmosfera, ali pošto se radi o njihovom prvom natjecanju, nije želio prognozirati rezultate.
Na Europsko prvenstvo u Slovačku je poveo 16 rukometašica, većinom u dobi od 16 i 17 godina, među kojima su tri iz ŽRK Ivanić: Ana Malec, Tina Barišić i Patricija Hren.
Prvu utakmicu igraju u četvrtak 10. kolovoza u 17,30 protiv reprezentacije Danske, a u skupini B su s njima još Mađarska, s kojom igraju u petak u 19,30 i Crna Gora (13. 8. u 19,30). Sve utakmice moći će se pratiti putem live streama na EHF TV-u, objavio je Hrvatski rukometni savez.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić