Zabrana migracija, zatvorene tržnice, upute za boravak u zatvorenim prostorima

ZABRANA MIGRACIJA

Uz dosadašnje Odluke o zabrani javnih okupljanja, zatvaranje dijela trgovina, te svih ugostiteljskih objekata i dječjih igrališta, te obvezu držanja razmaka među ljudima, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je 23. ožujka Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, što znači da građani više ne mogu putovati iz grada u grad, osim u slučaju neophodnih poslova.

Od Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka su, uz propusnice koje izdaju poslodavci, izuzeti promet i kretanje nužno za opskrbljivanje područja, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe i izvješćivanje javnosti.

Dnevna migracija dopuštena je stanovnicima kojima treba hitna medicinska skrb uz propusnicu dobivenu od obiteljskog liječnika. Uz propusnice dobivene od nadležnog lokalnog stožera civilne zaštite dozvoljene su migracije iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama, te kupnja hrane i osnovnih potrepština.
Zabrana se ne odnosi na putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, kao ni na žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19.

Prilikom eventualnih migracija Stožer nalaže socijalno distanciranje i nezadržavanja na javnom prostoru.
Provedbu i nadzor ove mjere osiguravaju Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije.

ZABRANA RADA TRŽNICA

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu donio je Odluku o uvođenju mjere zabrane rada tržnica i svih objekata u sastavu tržnica u kojima se obavljaju druge djelatnosti.

Odluka o mjeri obustave rada tržnica i svih pripadajućih objekata stupila je na snagu odmah, budući da je uočeno kršenje mjere socijalnog distanciranja.

Za provedbu i nadzor odluke nadležni su stožeri civilne zaštite, te je, sukladno odluci od ponedjeljka, 23. ožujka za sve građane zatvorena tržnica Maznica u Ivanić Gradu.

Trgovinama kojima je dopušten rad, određeno je novo radno vrijeme od 8 do 17 sati. Novo radno vrijeme odnosi se i na rad Ljekarni, osim dežurnih ljekarni koje i dalje rade 24 sata dnevno.

 

UPUTE ZA BORAVAK U ZATVORENIM PROSTORIMA
Obzirom na mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani javnog okupljanja, objavljene su upute građanima za boravak u zatvorenim prostorima:
Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha.
Izbjegavajte druge bolesne osobe.
U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće
Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.
Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.
Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.
Preporučuje se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
Redovito prozračite prostor u kojem boravite.
-----
Za osobe koje pripadaju najrizičnijim skupinama, odnosno stariji građani, kronični bolesnici i djeca, upućene su sljedeće mjere:
Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika
Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće
Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima
Provodite temeljitu higijenu ruku
Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo i brojeve 112 ili 113
Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; liječnika najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet
S djecom redovito provodite vrijeme i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.
------
Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini skratite na minimum provedeno vrijeme s njima u zajedničkim prostorijama kao što su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite
Ovisno o uvjetima stanovanja, neka koriste zasebnu kupaonicu, ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku.

Preporučuje se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako u kućanstvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušiti, a ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić