Izbor iz današnjih vijesti

Nacionalni stožer civilne zaštite je objavio da je danas do 14 sati u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 867 osoba zaraženih koronavirusom, za 77 više nego jučer. Od jučer je obavljeno 611 testiranja, a sveukupno do sada 7.015.

Do danas je ozdravilo 67, na respiratoru su 32 osobe ili za 5 više nego jučer, a broj umrlih je već nekoliko dana 6.

Najviše je oboljelih u dobi između 50 i 59 godina – njih 187, u dobi od 40-49 godina 165, među starijima od 70 godina je 101 oboljela osoba, a zanimljivo je da je oboljela i čak 41 osoba mlađa od 20 godina.

Deset dana nakon potresa, broj oboljelih u Zagrebu ne raste brže nego u ostatku Hrvatske.

Među medicinskim djelatnicima je prema današnjim podacima zaraženo 50 liječnika, 10 stomatologa, 41 medicinska sestra, 5 ljekarnika, te 7 administrativnih bolničkih djelatnika. Među policajcima je 7 oboljelih; 98 je u samoizolaciji, a 58 je izišlo iz samoizolacije.

Županijski centri 112 dobili su dosad ukupno 3.564 dojave o kršenju samoizolacije, a potvrđeno je za 970 osoba, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

Za sutra je najavljeno, da će ministar uprave dr. znanosti Ivan Malenica predstaviti on-line sustav za izdavanje propusnica.

 

Hrvatska pošta će početkom travnja, na zahtjev, bez naknade dostavljati mirovine umirovljenicima koji imaju otvoren račun u Hrvatskoj poštanskoj banci, objavljeno je na službenoj stranici Vlade RH www.koronavirus.hr .
Kako bi umirovljenici mogli zaprimiti svoj novac ne izlazeći iz domova, oni koji primaju mirovine putem tekućeg računa Hrvatske poštanske banke, mogu podnijeti zahtjev Hrvatskoj pošti da im je dostavi na kućni prag, i to u uvjetima korona-krize bez naknade.

Da bi se to realiziralo, umirovljenik mora dati zahtjev na jedan od 4 načina: u dogovoru sa svojim poštarom, ili telefonskim pozivom na broj 072 303 304, ili elektroničkom poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ; ili popunjavanjem obrasca na linku, koji je aktivan od 1. travnja i glasi: https://obrasci.posta.hr/isplata

Uz tražene osobne podatke, u obrascu treba napisati i iznos za dostavu.

Nakon zaprimanja obrasca zahtjeva bilo kojim od navedena 4 kanala, Hrvatska pošta će s Hrvatskom poštanskom bankom obaviti autorizaciju, te izdati poštaru nalog i novac za dostavu.

 

Važna obavijest za hrvatske državljane u inozemstvu koji se žele vratiti u domovinu.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova moli sve hrvatske državljane koji se trenutno nalaze u kriznoj situaciji u inozemstvu, a namjeravaju se vratiti u Republiku Hrvatsku da ispune postavljeni obrazac kako bi ih nadležna diplomatska misija ili konzularni ured mogao kontaktirati i osigurati im odgovarajuće upute i preporuke za siguran povratak.

Obrazac koji treba ispuniti nalazi se na adresi Ministarstva vanjskih i europskih poslova

 

Nastavno na mjere donesene uslijed pandemije koronavirusa u Hrvatskoj te na pad prometa zračnih luka, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je dalo suglasnost za skraćivanje radnog vremena zračnih luka u Hrvatskoj u trajanju od 29. ožujka do 19. travnja, uz mogućnost produljenja.
Prethodno je već bilo skraćeno radno vrijeme Zračne Luke Franjo Tuđman Zagreb, koja je otvorena svakog dana od 5:30 do ponoći, dok je Zračna luka Dubrovnik zbog zaraze potpuno zatvorena do 15. travnja.

Novom odlukom će zračne luke Pula, Zadar i Split biti otvorene svaki dan u tjednu po 12 sati, s početkom radnog vremena u 6, u 8 ili u 10 sati prije podne. Zračna luka Osijek je otvorena 5 dana u tjednu po 4 sata: od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 12 sati.

Sve zračne luke će biti spremne na otvaranje u slučaju izvanrednih potreba ili okolnosti.

Odluka i novo radno vrijeme zračnih luka su objavljeni na službenoj stranici Vlade RH www.koronavirus.hr

 

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ od jutros je uvedena „drive in“ dijagnostika koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Osobe pri ovom testiranju ne moraju izlaziti iz osobnih automobila, što povećava razinu sigurnosti osobe koja se testira i zdravstvenih djelatnika sa Zavoda.

Povećani broj testiranja najbolja je mjera rane dijagnostike i prevencije zaraze koronavirusom, stoga će i nova metoda testiranja na Zavodu uvelike pridonijeti bržem otkrivanju zaraženih osoba.
Iz Zavoda poručuju da će se naručivanje za testiranje i nadalje provoditi putem odabranog liječnika obiteljske medicine.

Imajući u vidu dobrobit i zdravlje građana, osobito u ovim izvanrednim okolnostima, ovo je tek jedna od mjera koju su Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Grad Zagreb poduzeli kako bi dodatno zaštitili građane. Dio je to brojnih aktivnosti koje Grad Zagreb i Zavod provode već dugi niz godina kako bi poboljšali kvalitetu života te očuvali i unaprijedili zdravlje svojih građana.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić