Izbor iz današnjih vijesti

Nacionalni stožer civilne zaštite je danas u 14 sati objavio, da je u Hrvatskoj od jučer potvrđeno novih 47 oboljelih od koronavirusa, a od početka epidemije ukupno 1.126, od kojih je 119 ozdravilo, 12 preminulo, a 39 je na respiratoru. U posljednja 24 sata su obavljena 583 testiranja, a ukupno 9.833.

Broj preminulih je od jučer veći za 4, a svi su bili starije osobe s kroničnim bolestima u KBC-u Osijek; rođene 1928., 35., 42. i 1949. godine. Broj osoba koje su ozdravile je za 27 veći nego jučer.

Županijski centri 112 primili su ukupno 3.802 dojave o kršenjima samoizolacije, a potvrđena su za 1.083 osobe, koje su prijavljene Državnom inspektoratu.

Na novinarsko pitanje je odgovoreno, da u domovima za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj nema zaraženih koronavirusom, jer su na vrijeme uvedene sve potrebne preventivne mjere.

Do danas u 14 sati je izdano preko 382.000 e-propusnica, a najviše na zahtjev poslodavaca, ali je i odbijeno 9.625 zahtjeva.

S obzirom na lijepo proljetno vrijeme, čelnici nacionalnog Stožera civilne zaštite su upozorili sve građane, da se vrhunac epidemije tek očekuje u naredna 2-3 tjedna, te da svi zajedno ne dozvolimo da izmakne kontroli, već da se striktno držimo mjera, jer će vremena za šetnje i sunčanje biti kad prođe bolest.

..................

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije je do danas u 11:00 sati evidentirano 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom; ili za 2 osobe više nego jučer.
Do sada je izliječeno 8 osoba, a jedna je preminula.
Na području ivanićgradske ispostave HZJZ od jučer nema povećanja, što znači, da je 6 oboljelih.
Najviše oboljelih je na području Ispostave HZJZ Velika Gorica: 27, a slijedi Zaprešić s 19. Na području Grada Sveta Nedelja je do sada bilo 15 oboljelih, od kojih je 7 izliječeno. Slijedi Dugo Selo s 11 oboljelih i jednom izliječenom osobom; ivanićgradsko područje ima 6 oboljelih, područja gradova Samobora i Sv. Ivana Zeline po 3, dok na području Jastrebarskog i Vrbovca još uvijek imaju samo po jednu oboljelu osobu.
Na području Zagrebačke županije su osposobljene 3 COVID-19 ambulante za uzimanje briseva za testove na koronavirus, u kojima briseve uzimaju ISKLJUČIVO PO NALOGU LIJEČNIKA OBITELJSKE MEDICINE, I TO U UNAPRIJED UGOVORENIM TERMINIMA. COVID ambulante Samobor i Velika Gorica već rade, a u Ivanić-Gradu počinje raditi u ponedjeljak 6. travnja.
Iz Zagrebačke županije pozivaju građane, da poštuju upute Stožera civilne zaštite RH jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

.......................

Hrvatska financijska agencija FINA je pozvala sve gospodarske subjekte čije je poslovanje ugroženo uslijed COVID-19 pandemije da se počevši od 31. ožujka inicijalno prijave za mjere Vlade Republike Hrvatske u cilju očuvanja razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti putem jedinstvenog online portala nazvanog MJERE portal, što ga je u tu svrhu uspostavila Fina.

Mjere dostupne podnositeljima prijave putem MJERE portala odnose se na kredite za likvidnost i radni kapital, na odgode plaćanja i na reprograme kredita.

Podnositelji prijava mogu biti trgovačka društva, obrti te obiteljska poljoprivredna gospodarstva, čije poslovne aktivnosti su u okolnostima epidemije ugrožene ili u potpunosti onemogućene.

Institucije kojima će inicijalni zahtjevi biti proslijeđeni su banke s odobrenjem za rad u RH, HBOR i HAMAG-BICRO. Sudjeluju i predstavnici Ministarstva financija i Hrvatska narodna banka, kao i Fina, pošto uspostava jedinstvenog MJERE portala omogućuje izvršavanje obveza, te praćenje i izvještavanje o realizaciji mjera za očuvanje razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti.

Prijava kroz MJERE portal ne podrazumijeva automatsko odobrenje kredita podnositeljima inicijalnog zahtjeva. Sustav centralizirano prikuplja prijave i nakon provjere unesenih podataka šalje podatke iz prijave bankama. Svaka banka po primitku i obradi podataka iz prijave, povratno kontaktira prijavitelja mjere i izravno preuzima daljnji proces odobrenja kredita sukladno svojim kriterijima.

Registracija i prijava podnositelja inicijalnog zahtjeva na portal MJERE omogućena je putem poveznice: https://gospodarskemjere.fina.hr.

 Za mogućnost podnošenje prijave podnositelji zahtjeva se trebaju prethodno registrirati na MJERE portal. Za registraciju na MJERE portal podnositelj upisuje nekoliko osnovnih podataka nakon čije provjere na adresu e-pošte dobiva link za aktivaciju lozinke.

Prilikom pripreme registracijskih podataka podnositelj na portalu MJERE daje suglasnost za obradu osobnih i ostalih podataka u svrhu obrade njegove prijave. Nakon što se uspješno registrirao, korisnik se može prijaviti u sustav te početi unositi podatke za gospodarski subjekt za koji želi ostvariti podnijeti inicijalni zahtjev za korištenje jedne od mjera.

Podnositelj prilikom podnošenja inicijalnog zahtjeva putem MJERE portala daje izjavu kojom jamči za istinitost i točnost podataka nakon čega će se njegova prijava za mjeru određenom gospodarskom subjektu i pripadajući set prijavljenih podataka automatski dostaviti odabranoj banci. Nakon obrađene prijave inicijalnog zahtjeva, podnositelji nastavljaju komunikaciju vezanu uz samu realizaciju zahtjeva s odabranom bankom.

VAŽNE NAPOMENE ZA PODNOSITELJE ZAHTJEVA
Funkcionalnost: Usprkos nastalim okolnostima, ulažu se ogromni napori kako bi se u najkraćem roku omogućio cjeloviti postupak on line prijave na MJERE portal koji će uključivati sve tri mjere za financijsku likvidnost, te kako bi se u postupku prijave pružila potrebna pomoć i podrška. Od 31.03.2020. je podnositeljima zahtjeva na portal MJERE dostupna:
• opcija prijave za mjeru kredita likvidnost i radni kapital
• registracija u sustav,
• unos podataka za gospodarski subjekt koji je predmet prijave,
• odabir kreditne institucije u kojoj želi da se razmotri njegova prijava te
sljedeće obvezne izjave:
• Izjava o procijenjenom smanjenju prihoda u 2020. u odnosu na 2019.,
• Izjava o padu prihoda u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019.i
• Procijenjen iznos potrebnih kreditnih sredstava

U idućih nekoliko dana putem portala MJERE će biti omogućen unos i drugih potrebnih podataka nužnih bankama za evaluaciju zahtjeva za sve tri mjere.

PODRŠKA: Podršku korisnicima u postupku registracije i tijekom rada u sustavu pružat će Fina i ta pitanja se zaprimaju na mail adresi: mjere.podršOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Kako bi bili u mogućnosti pravovremeno pružiti potrebnu podršku, molimo vas da slijedite sve popratne smjernice za podnošenje inicijalnog zahtjeva na portalu MJERE te pratite informacije koje će biti objavljivane na mrežnim stranicama.

Preporuka svim podnositeljima je da prate obavijesti o dostupnosti prijave svih mjera putem portala MJERE. Obavijest će biti objavljena na mrežnim stranicama svih uključenih institucija, a do tada se može napraviti registracija u sustav i unijeti osnovne podatke.

Upućujemo buduće podnositelje zahtjeva na portal MJERE da se upoznaju s informacijama dostupnim u vidu čestih pitanja i odgovora (FAQ), korisničke upute i video materijala koji su izrađeni kako bi olakšali registraciju i prijavu inicijalnog zahtjeva.

......................

U priopćenju za javnost od 3. travnja župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je predstavio prijedlog županijskih mjera za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom.

Zahvaljujući na pomoći županijskih pročelnicima, strankama, gradonačelnicima i načelnicima, te ekonomskim stručnjacima koji daju i koji će dati svoje prijedloge kako regionalna razina može pomoći u prevladavanju krize uzrokovane koronavirusom, župan izvještava, da je Zagrebačka županija pristupila izradi rebalansa proračuna koji će u potpunosti biti usmjeren na zdravstveni sustav, poduzetnike i poljoprivrednike.

Zahvalio je županijskom SDP-u na inicijativi za osnivanje fonda za gospodarstvo, ističući da ga je već osnovao i u njega uplatio cijelu svoju plaću za ožujak, vjerujući da će to napraviti i ostali pozvani dužnosnici u Zagrebačkoj županiji. U fond će biti uplaćen novac koji je bio namijenjen za uskrsnice i regrese svih djelatnika Zagrebačke županije. Županijski fond za gospodarstvo je namijenjen za pomoć gospodarstvenicima pogođenima epidemijom koronavirusa. Broj računa za uplate je objavljen na županijskoj web stranici, pa je župan pozvao
gradove i općine, trgovačka društva, ustanove i druge koji mogu, da uplate svoj doprinos.

Županija prati Vladine upute, što znači da slijede novi rezovi, jer rashodovna strana proračuna mora sadržavati samo najnužnije troškove, a pregovara se i o smanjenju plaća.

Županov tim trenutno priprema mjeru za dodjelu bespovratnih potpora u cilju očuvanja radnih mjesta, likvidnosti te olakšavanja pokretanja obustavljene poslovne aktivnosti kod poduzetnika. Mjera bi bila namijenjena mikropoduzetnicima do 10 zaposlenih, a potpore bi se dodjeljivale za podmirivanje troškova nabave opreme, sirovina, kreditnih obveza, najma prostora, komunalnih i drugih troškova.

Župan pozdravlja sve Vladine mjere za OPG-e, kojima će se pridružiti poticajima. Već otvoreni natječaj vrijedan 6,5 milijuna kuna temeljem kojeg poljoprivrednici i proizvođači hrane mogu ostvariti bespovratnu potporu do 150.000 kuna uz intenzitet od 30% do 70% prihvatljivih troškova, ostaje otvoren i poziva
poljoprivrednike da se javljaju. Župan je pozvao Vladu i Nacionalni stožer civilne zaštite da razmotre otvaranje tržnica uz provođenje mjera higijene i socijalne distance. Pošto županija ima ULO hladnjaču i Distributivni centar za voće i povrće, župan je pozvao poljoprivrednike iz Zagrebačke i susjednih županija da ih koriste. Predložio je i da se država i županije odreknu dijela prihoda po osnovi korištenja i kupnje državnog poljoprivrednog zemljišta, i to županije 10 posto, a država 25 posto.

Župan zahvaljuje djelatnicima zdravstvenih ustanova na području županije koji doslovno danonoćno i predano rade, te zajedno sa Stožerom za civilnu zaštitu Zagrebačke županije poduzimaju sve kako bi javnozdravstvena zaštita građana bila na potrebnom nivou. U ime stanovnika Zagrebačke županije i osobno zahvaljuje i Nacionalnom stožeru civilne zaštite, koji radi sjajan posao, te je poručio, da se u rebalansu županijskog proračuna neće štedjeti na zdravstvu.

Na kraju priopćenja je župan Stjepan Kožić pozvao na zajedništvo, uz poruku: Sada nije vrijeme za lijeve i desne, za politiziranje, za prepucavanje - sada je vrijeme za zajedništvo.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić