Ponovo otvorene tržnice

Nacionalni Stožer civilne zaštite danas je objavio, da su u Hrvatskoj evidentirane 1343 osobe zaražene koronavirusom, što je za 61 više u posljednja 24 sata. Među novooboljelima je i 10 štićenika Doma za starije i nemoćne iz Splita, što je prvi slučaj ulaska koronavirusa u dom za starije u Hrvatskoj.

179 osoba je ozdravilo i otpušteno iz bolnice, dok ih je 359 i dalje na bolničkom liječenju, od kojih 36 na respiratoru.
19 osoba je preminulo. Dosad je obavljeno 13 125 testiranja. 14 258 osoba je u samoizolaciji, a 789 na kućnom liječenju.

Nakon prethodnih dogovora sa lokalnim stožerima civilne zaštite, nacionalni stožer je danas objavio Odluku o ponovnom uspostavljanju rada tržnica, uz strogo poštivanje protuepidemijskih uputa i pravila koja je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Uputom o posebnom radu tržnica dopušta se rad zatvorenih objekata u sastavu tržnica u kojima se prodaje hrana, higijenski artikli, lijekovi, veterinarsko – medicinski proizvodi, poljoprivredni lijekovi i hrana za životinje. Dopušta se i rad prodajnih mjesta na tržnicama koji su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori i na kojima se može kontrolirati ulaz. Na njima je dozvoljena prodaja ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, te voća i povrća, a među prodavačima moraju biti postavljene pregrade, tj. zaštite od pleksiglasa uz propisani razmak od 3 do 5 metara.

Odlukom se dopušta i prodaja na malo voća, povrća i cvijeća iz vozila u ograđenim prostorima na otvorenom, po principu zelene tržnice.

Rad na tržnicama za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 dopušten je samo uz pridržavanje mjera i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od kojih su najvažnije svakodnevno održavanje higijene i čišćenje, te provjetravanje prostora, osiguravanje međusobne udaljenosti između prodavača i kupaca, te osiguravanje dezinfekcijskih punktova u prostoru tržice sa uputama o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ivanić Grada nas je izvijestio da bi tržnica Maznica s radom trebala započeti u petak, 10. travnja, ukoliko budu ispunjeni protuepidemijski uvjeti nacionalnog stožera.

Stožer je donio i odluku o produljenju rada trgovina od četvrtka, 9. do subote, 11. travnja. S ciljem smanjenja gužvi u predblagdansko vrijeme, trgovine će u navedene datume iznimno raditi od 7 do 20 sati.

Stožer je prenio i preporuke Hrvatske udruge banaka umirovljenicima vezane uz podizanje mirovina. Savjet umirovljenicima je da na dan isplate mirovina u najvećoj mjeri koriste mogućnost podizanja gotovine s bankomata, te da poslovnice banaka posjećuju isključivo u slučaju neophodnosti.

Sve banke u Hrvatskoj privremeno su ukinule naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže, a bankomati su opskrbljeni dovoljnom količinom gotovog novca i dostupni su u svakom trenutku. Umirovljenici se također pozivaju da u najvećoj mjeri koriste mogućnost beskontaktnog plaćanja karticama za što su podignuti limiti plaćanja bez potrebe unosa PIN-a. Apel je upućen i ostalim građanima da u dane isplate mirovina u najvećoj mjeri odgode dolazak u poslovnice banaka, te na taj način daju prednost i pruže dodatnu sigurnost starijim građanima kojima je dolazak u poslovnice neophodan.

Konferenciju za medije zaključio je glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić koji je podsjetio da su zbog epidemije otkazana sva misna slavlja i podjela sakramenata, te je pozvao vjernike da nadolazeće blagdane provedu u vlastitom domu u krugu najuže obitelji.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić