Izbor iz današnjih vijesti

Nacionalni Stožer civilne zaštite danas je objavio da je u Hrvatskoj evidentirano 1407 osoba zaraženih koronavirusom, što je za 64 više u posljednja 24 sata. 219 osoba je ozdravilo i otpušteno iz bolnice, dok ih je 326 i dalje na bolničkom liječenju, od kojih 34 na respiratoru.
Sveukupno je dosad u Hrvatskoj od COVID-a 19 preminulo 20 osoba.

Obavljeno je 13 670 testiranja, a 842 osobe su na kućnom liječenju.

Konferenciji je danas prisustvovala i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb Vesna Bedeković zbog prodora koronavirusa u domove za starije i nemoćne u Splitu i Koprivnici. Istaknula je da je Ministarstvo još krajem veljače izdalo niz preporuka za domove, te da svi domovi imaju obvezu na dnevnoj bazi slati izvješća u Ministarstvo. Nažalost, iako je do sad uspješno izbjegnuta situacija ulaska virusa u domove, ona je očekivana i u skladu s njom će stožer dalje postupati.

Ministrica se osvrnula i na temu nasilja u obitelji, budući da tijekom izolacije ono može biti potencirano, te apelirala na sve građane da prijave bilo kakvu sumnju na nasilje u svojoj blizini jer za nasilje nema opravdanja, pa ni u vrijeme epidemije koronavirusom.

Budući da je od danas ponovno dozvoljen rad tržnica i naredna tri dana produljeno je radno vrijeme trgovina, Ministar Božinović je pozvao građane da se ubažavanje mjera ne kompromitira na način da se ponašamo kao da opasnost nije tu. Naglasio je također da ulazimo u nekoliko kritičnih tjedana i o našoj samodisciplini ovisi kretanje krivulje novooboljelih.

Za kraj, sve građane je pozvao da u ovo blagdansko vrijeme ne putuju, već da ostanu doma.

.......................

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Ispostave Ivanić-Grad od jučer nema povećanja broja oboljelih od korona-virusa, što znači da ih je i dalje 7, a na području Zagrebačke županije ih je za dvoje više nego jučer, ili ukupno 97.

Na području Zagrebačke županhije je do danas u 11 sati potvrđeno, da je izliječeno 11 osoba, a dvije su preminule.

Do sada je najviše oboljelih potvrđeno na području Ispostave HZJZ Velika Gorica: 31 osoba.
Na području Zaprešića je oboljela 21 osoba, od kojih su dvije izliječene.
Na području Grada Sveta Nedelja je bilo 16 zaraženih, ali je 8 već ozdravilo.
Na području Dugog Sela je potvrđeno 14 oboljelih, a jedna je osoba ozdravila.
Na području Ispostave HZJZ Ivanić-Grad je 7 oboljelih; od kojih 6 na području Općine Križ i 1 osoba u Ivanić-Gradu, a na području Općine Kloštar Ivanić nema oboljelih.

Na području Grada Samobora i Sv. Ivana Zeline su po 3 oboljele osobe, a na području Vrbovca i Jastrebarskog po jedna, i kod njih već dulje vrijeme nema novo-oboljelih.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve građane da poštuju upute Stožera civilne zaštite RH jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom.

...................

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o posebnom načinu rada tržnica, a na inicijativu gradonačelnika Javora Bojana Leša, sutra s radom započinje tržnica Maznica u Ivanić Gradu.

Prostor tržnice je prilagođen kako bi zadovoljio protuepidemijske mjere, pa su tako prodajne klupe i rashladne vitrine pregrađene i razmještene, a dio ih je uklonjen kako bi se zadovoljio uvjet socijalnog distanciranja odnosno kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno, te prodavača i kupca.

Postavljene su i dodatne pregrade kako kupci ne bi imali direktan doticaj sa proizvodima ne bi li se smanjila nepotrebna diranja rukama sukladno propisima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ulaz na tržnicu omogućen je od strane Moslavačke ulice, dok je izlaz na malom trgu. Velika vrata prema policiji su zatvorena kako bi se smanjila gužva i ukupni broj ljudi unutar same tržnice.

Radno vrijeme tržnice je od 7 do 15 sati.

.....................

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dugo očekivani Natječaj za provedbu operacije 6.4.1. »Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020. Svrha je razvoj postojeće nepoljoprivredne djelatnosti uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta u cilju smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.
Prihvatljiva su ulaganja u: turizam u ruralnom području; tradicijske obrti, umjetničke obrte uključujući izradu suvenira i rukotvorina; pružanje usluga u ruralnim područjima u poljoprivredi, šumarstvu, veterini, društvenim djelatnostima te intelektualnih usluga; kao i ulaganja u preradu, marketing i izravnu prodaju proizvoda koji nisu obuhvaćeni Dodatkom I Ugovora o funkcioniranju EU.
Prihvatljivi su troškovi građenja, rekonstrukcije i opremanja objekata, kupnje novih gospodarskih vozila i plovila, strojeva i opreme te kupnja živih životinja u svrhu obavljanja djelatnosti.

Nabava rabljene poljoprivredne mehanizacije, strojeva, opreme, gospodarskih vozila i plovila nisu prihvatljivi trošak. Provedba projekta ne smije započeti prije podnošenja Zahtjeva za potporu.

Intenzitet javne potpore po projektu iznosi najviše 70% ukupnih prihvatljivih troškova, a za kupovinu poljoprivredne mehanizacije (uključujući sve samostalne i/ili priključne uređaje, oruđa i alate) do 40%.

Najmanji iznos potpore koju korisnik može tražiti po prijavljenom projektu je 3.500 EUR, isplata u kunama, a najveći 200.000 EUR u protuvrijednosti u kunama, uz mogućnost predujma do 50% odobrene potpore.

Rok za podnošenje zahtjeva za ovu potporu započinje teći 6. svibnja u 12:00 sati i traje do 6. srpnja u 12:00 sati.

........................

Program subvencioniranih kredita za mlade obitelji funkcionira po planu unatoč svim izvanrednim okolnostima, priopćili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH.
Do 8. travnja je zaprimljeno 1.360 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita mladima, a obrađeno ih je 260.

Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja. Djelatnici APN-a koji obrađuju zahtjeve podijeljeni su u dva tima, tako da jedan radi iz ureda, a drugi od kuće uz osiguranu opremu i alate za obradu predmeta. Prijaviteljima će biti na vrijeme javljeno, je li predana dokumentacija u redu, treba li nadopuna i slično, poručio je ministar Predrag Štromar.

Na poziv se mogu prijaviti mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta gdje se nekretnina kupuje ili gradi: od 30 do 51% posto rate kredita.

Obitelji koja u vrijeme prijave ima djecu, subvencija umjesto 5 godina, traje za svako dijete po jednu godinu više. Za svako dijete rođeno u vrijeme trajanja subvencije, ona se produljuje po dvije godine.
Ovaj krug prijava je otvoren najmanje do kraja travnja, a drugi krug ove godine će biti objavljen na jesen.

Do sada je uz pomoć subvencija 9.400 mladih obitelji riješilo stambeno pitanje, a u njihovim domovima se rodilo 1.275 djece.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić