Izbor iz današnjih vijesti

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je na konferenciji za medije iznio podatke da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata potvrđeno 39 novooboljelih osoba od koronavirusa. Ukupan broj zaraženih trenutno je 1534.

323 osobe su ozdravile, što je povećanje od 92 osobe u posljednja 24 sata, dok ih je na bolničkom liječenju 357, od kojih 32 na respiratoru.

Ukupno je odrađeno 15 691 testiranja, u posljednja 24 sata 1 079.
U odnosu na jučerašnje podatke, nema povećanja broja preminulih, što znači da je do sad na području Hrvatske od posljedica zaraze koronavirusom preminula 21 osoba.

Današnji podaci izazvali su optimizam kod članova stožera, budući da je krivulja novooboljelih nakon nekoliko tjedana rasta danas krenula nadolje, a za pozitivne rezultate ministar Beroš je zahvalio svim građanima koji se pridržavaju propisanih mjera. Ipak, postoje i oni građani koji se mjera ne pridržavaju i ministar Božinović je naglasio da represija nije popularna mjera, no ukoliko bude potrebe i građani se nastave zadržavati na određenim javnim prostorima poput zagrebačkog Bundeka ili Jaruna, stožer će razmatrati njihovo zatvaranje.

Unatoč današnjim pozitivnim rezultatima, stožer je također naglasio da opuštanja ne smije biti, te pozvao sve građane da poštuju protuepidemijske mjere kako bi krivulja novooboljelih i narednih dana nastavila padati.

Zbog uskrsnih blagdana i lijepog vremena nacionalni stožer je ponovio apel za odgovorno ponašanje tijekom blagdana.
Ne posjećujte rodbinu, ne čestitajte Uskrs rukovanjem, ljubljenjem ili bilo kakvim fizičkim kontaktom, ako izlazite, po svaku cijenu izbjegavajte šetnice, popularna izletišta i parkove i u svakoj situaciji držite razmak najmanje od dva metra

.......................

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije danas do 11:00 sati evidentirano je 105 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o 4 osobe više. Na području Ispostave Ivanić Grad i dalje nema novooboljelih.

Do sada je izliječeno 14 osoba, a dvije su preminule.

Od 8 ispostava županijskog Zavoda za javno zdravstvo koje obrađuju podatke, i dalje je najviše oboljelih potvrđeno na području Ispostave Velika Gorica: 32 osobe.
Na području Zaprešića su oboljele 24 osobe, a četiri su izliječene.
Na području Grada Sveta Nedelja je bilo 16 zaraženih, ali ih je 8 ozdravilo.
Na području Dugog Sela je potvrđeno 14 oboljelih, a jedna je osoba ozdravila.
Na području Ispostave Ivanić-Grad i dalje je 7 oboljelih; od kojih 6 na području Općine Križ i 1 osoba u Ivanić-Gradu.
Na području Sv. Ivana Zeline 4 su osobe zaražene, a na području Grada Samobora 6. Na području Vrbovca i Jastrebarskog nema promjena, te i dalje bilježe po jednu oboljelu osobu.

Sljedeće informacije bit će objavljene sutra oko 11:00 sati na web stranicama Zagrebačke županije.

Iz Zagrebačke županije pozivaju stanovnike da poštuju upute Stožera civilne zaštite RH i pridržavaju se propisanih mjera jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

............................

Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak pozvao je sve članove Županijske skupštine, da se odreknu neto iznosa svoje mjesečne naknade za travanj, svibanj i lipanj u korist Fonda za gospodarstvenike, iz kojeg će se poduzetnicama pomagati u prevladavanju krize uzrokovane koronavirusom.

Fond za pomoć gospodarstvenicima Zagrebačke županije osnovao je župan Stjepan Kožić 1. travnja Odlukom o otvaranju računa za donacije u akciji „Pomoć gospodarstvenicima“, u kojeg je prvi uplatio svoju cijelu plaću za ožujak, a isto su učinili i njegovi zamjenici. U Fond će se uplatiti sredstva koja su bila namijenjena za uskrsnice i regrese svih djelatnika županijske uprave u iznosu od 740.000 kuna, a u tijeku su i pregovori sa socijalnim partnerima o smanjenju plaća djelatnicima županijske uprave, kako bi se razlika također uplatila u taj Fond.

Župan Kožić i predsjednik Skupštine Čičak su pozvali trgovačka društva i ustanove u vlasništvu Županije, gradove i općine, te sve zainteresirane, da daju svoj doprinos uplatom na izdvojeni račun Proračuna Zagrebačke županije u fond za pomoć gospodarstvenicima, čiji je broj na web stranici županije.

Zbog poremećaja prouzročenih epidemijom koronavirusa, u tijeku je i izrada rebalansa proračuna Zagrebačke županije, u cilju očuvanja radnih mjesta, likvidnosti te olakšavanja ponovnog pokretanja obustavljenih poslovnih aktivnosti.

 ...........................

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar pregovara sa Svjetskom bankom o sufinanciranju sanacije dimnjaka na zgradama oštećenim u od potresu 22. ožujka. Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša i energetike će kreirati model za sufinanciranje kupnje novih kondenzacijskih bojlera građanima, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
U Ministarstvu graditeljstva je u srijedu održan i sastanak Radne grupe za obnovu i sanaciju dimnjaka, na kojem su usuglašeni daljnji koraci te izrađene upute za građane.

Dio građana želi samostalno i odmah započeti obnovu, što naravno mogu, i radi se na omogućavanju povrata sredstava za zahvate koji budu obavljeni prema pravilima struke.

Cilj ove Vlade je omogućiti građanima da se što prije vrate doma... Negdje će obnova, nažalost, trajati godinama, pa će Grad Zagreb i država ponuditi rješenja za ljude koji su ostali bez domova... Mnogi su ostali bez grijanja i tople vode zbog oštećenih dimnjaka i tu se sprema žurna pomoć, najavljuje ministar Štromar.

Trenutno važeća građevinska regulativa omogućava uklanjanje posljedica potresa izvođenjem radova izvanrednog održavanja na način da se odgovarajućim ispravnim jednakovrijednim dijelovima zamjene dijelovi građevine i oprema, uređaji i instalacije koje su oštećene izvanrednim događajem. Tako je prema postojećem zakonu moguće izvršiti zamjenu krovnog pokrova bez potrebe za izradom projekta, dok je izmjena krovne konstrukcije, zidova, stupova ili dimovodne cijevi provodi isključivo na temelju projekta izrađenog od ovlaštenih osoba.

Za konstrukcije su nadležni ovlašteni inženjeri građevinarstva, a za dimnjake ovlašteni inženjeri građevinarstva i ovlašteni inženjeri strojarstva. Za cjelovitu obnovu potresom oštećene zgrade i poboljšanje njezine otpornosti na djelovanje potresa potrebno je izraditi posebni projekt.

 ............................

Danas je 11. travnja, Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Zbog pandemije koronavirusa, umjesto uobičajenog edukativno-rekreativnog programa na zagrebačkom Cvjetnom trgu, riječkom Korzu i trgovima drugih hrvatskih gradova, Svjetski dan Parkinsonove bolesti prvi put se obilježava preko Facebook stranice udruge "Parkinson i mi".

Od Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj boluje više od 15.000 građana, čijem stanju nikako ne koriste izolacija i socijalno distanciranje zbog koronavirusa. „Za oboljele od Parkinsonove bolesti je bitno održavanje uma i tijela kod kuće u uvjetima Covid-19 pandemije i izolacije. Treba biti pozitivan i kreativan, jer će ova situacija proći... Ovo razdoblje treba iskoristiti za podsjećanje na temeljne vrijednosti, međusobno pomaganje i na zajedništvo, a Udruga je tu da oboljelima u tome pomaže“, poručila je predsjednica udruge “Parkinson i mi“ dr. Vladimira Vuletić.

U sklopu online kampanje #parkinson i mi u doba korone na Facebooku i na web stranici udruge (www.parkinsonimi.com) redovito će se objavljivati edukativni članci, savjeti i videomaterijali za kućno vježbanje, pjevanje, crtanje, ples, opuštanje, pozitivne misli. Premijerno, za ovu online manifestaciju Vesna Grandes Howard održat će virtualnu radionicu o tome kako popping, tzv. "robotski ples" može djelovati terapeutski na tegobe Parkinsonove bolesti. Također su pozvali oboljele i njihove obitelji da na email udruge šalju video-zapise i fotografije kojima dočaravaju kako se nose s Parkinsonom u doba koronavirusa. Udruga najavljuje kako će - kad prođe opasnost od koronavirusa - nastaviti istraživanje epidemiologije i genetskog materijala Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj, a u planu je i istraživanje progresije i farmakogenetike ove bolesti.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić