Izbor iz današnjih vijesti

Prema današnjim podacima nacionalnog Stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj su potvrđene 1832 osobe zaražene koronavirusom, što je 18 više nego jučer.

Tri osobe su preminule, dvije u Splitu i jedna u Kliničkoj bolnici Dubrava, sve sa povješću kroničnih bolesti. Od početka epidemije od koronavirusa preminulo je 39 osoba.

U posljednja 24 sata testirano je 694 uzorka, a ozdravilo je 15 pacijenata. Trenutno je hospitalizirana 331 osoba, a na respiratoru se nalazi njih 27.

Ovako dobri rezultati nisu objavljeni još od 18. ožujka, no ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak zamolili su na daljnji oprez jer opasnost još uvijek nije prošla budući da je prije svega tjedan dana registrirano više od 70 novozaraženih sa svojim potencijalnim kontaktima i mogućim prenositeljima.

Načelnik nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je Odluku koja će omogućiti županijama pojedinačne zahtjeve za slobodom kretanja bez propusnica na svom području.

Odluka stupa na snagu već večeras u ponoć, dok bi za realizaciju tih zahtjeva trebalo proći nekoliko dana pod uvjetom da pristanak daju i nadležne epidemiološke službe.

Ostale preventivne mjere kojima rok ističe sutra poput zabrane javnih okupljanja i rada ugostiteljskih objekata produljene su do 04. svibnja.

Mjere na granicama produljene su za 30 dana do 18. svibnja, no napušta se model organiziranih konvoja. Vozači kamiona će od sutra na granici dobiti obavijest da smiju voziti autocestama i zaustavljati se na točno određenim mjestima.

......................

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije evidentirana je 121 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više i to s područja Velike Gorice. Na području Ispostave Ivanić Grad nema novooboljelih.

Do sada je sveukupno izliječeno 21 osoba među kojima je i jedna sa područja Ispostave Ivanić Grad, dok je broj preminulih na području naše županije ostao na 3.

Od 8 ispostava županijskog Zavoda za javno zdravstvo koje obrađuju podatke, i dalje je najviše oboljelih potvrđeno na području Ispostave Velika Gorica: 35 osobe.
Na području Zaprešića je oboljelo 29 osoba, a sedam ih je izliječeno.
Na području Grada Sveta Nedelja je bilo 16 zaraženih, ali ih se čak 8 oporavilo.
Na području Dugog Sela je potvrđeno 14 oboljelih, a jedna je osoba ozdravila.
Na području Ispostave Ivanić-Grad i dalje je 11 oboljelih; od kojih 10 na području Općine Križ i 1 osoba u Ivanić-Gradu, a prema jučerašnjim podacima jedna osoba s područja naše ispostave je ozdravila.
Na području Sv. Ivana Zeline trenutno je 5 oboljelih, dok je na području Grada Samobora 9, a dvoje ih je izliječeno. Na području Vrbovca i Jastrebarskog i dalje nema promjena, te bilježe po jednu oboljelu osobu.

Sljedeće informacije bit će objavljene sutra oko 11:00 sati na web stranicama Zagrebačke županije.

....................

Općinski načelnik Općine Križ predlaže i drugi, konačni set mjera namijenjen građanima i poduzetnicima, a dio predloženih mjera, idućeg tjedna dati će se na usvajanje članovima Općinskog vijeća Općine Križ. Mjere su rezultat projekcije Proračuna Općine Križ i nastojanja da se u ovim kriznim okolnostima, uzrokovanim pandemijom koronavirusa, barem djelomično oslobodi i olakša kako građanima tako i poduzetnicima dio troškova te izrazi solidarnosti prema svima onima koji su obuhvaćeni krizom uzrokovanom koronavirusom.

U svrhu pomoći gospodarstvu Općine Križ u prevladavanju poteškoća uzrokovanih epidemijom bolesti izazvane koronavirusom, Općina Križ uvodi sljedeće mjere:

Poduzetnici i obrtnici:
1. Za sve tvrtke i obrtnike u narednih 3 (tri) mjeseca OSLOBAĐA se plaćanje komunalne naknade (za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020.);
2. Za sve tvrtke i obrtnike s područja Općine Križ koji imaju važeći Ugovor o zakupu poslovnih prostora kao i Ugovor o najmu javnih površina s Općinom Križ, OSLOBAĐA SE plaćanja zakupnine i naknade za korištenje javnih površina do obustave mjera, odnosno za period kada neće obavljati poslovne aktivnosti;
3. U suradnji s tvrtkom u suvlasništvu Općine Križ, IVAKOP d.o.o., Ivanić Grad, za sve tvrtke i obrtnike koji ne rade zbog mjera koje su snazi, neće se ispostavljati računi za odvoz komunalnog i drugog otpada (*javiti se trgovačkom društvu IVAKOP sa zahtjevom);
4. Za sve tvrtke i obrtnike nema do daljnjega poduzimanja mjera prisilne naplate ni obračuna zateznih kamata.

Građani (fizičke osobe):
1. Za vrijeme obustave redovitog rada Dječjeg vrtića Križ sve do obustave protuepidemijskih mjera Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, a radi pomoći građanima Općine Križ, roditelji se, OSLOBAĐAJU U POTPUNOSTI plaćanja usluga Dječjeg vrtića Križ za vrijeme dok vrtić ne radi i dok djeca ne pohađaju vrtić;
2. Svim fizičkim osobama ODGAĐA se naplata komunalne naknade sa 15.04. na 15.07.2020.;
3. Za sve fizičke osobe nema do daljnjega poduzimanja mjera prisilne naplate, ni obračuna zateznih kamata.

Ostale mjere uštede proračuna Općine Križ kao i mjere solidarnosti:
1. Obustavljaju se isplate tekućih donacija svim Udrugama s područja Općine Križ koje nemaju redovna natjecanja i/ili sudjeluju u organizaciji manifestacija koje se ne organiziraju do daljnjega;
2. Službenicima i namještenicima u Općinskoj upravi Općine Križ smanjuje se plaća za 3 (tri) mjeseca za 10%;
3. Vijećnici Općinskog vijeća Općine Križ odreći će se vijećničkih naknada za 3 (tri) mjeseca;
4. Općinski načelnik i zamjenik Općinskog načelnika svoju plaću u visini 1/3 donirati će za borbu protiv koronavirusa

......................

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu za 4 grada i 9 općina s područja Zagrebačke županije nastalu u razdoblju od 23. ožujka do 16. travnja 2020. godine, a uzrokovanu mrazom koji je na navedenom području nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Dugo Selo, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina i Velika Gorica te općina Bistra, Dubrava, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Križ, Luka, Jakovlje, Orle i Pisarovina.

Nakon Županove Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 15 dana nakon donošenja ove Odluke, odnosno njezinih prvih posljedica unijeti prve procjene štete u Registar šteta.

Grad/Općina je dužna unijeti konačnu procijenjenu štete u Registar šteta u roku od 50 dana od dana donošenje ove Odluke i dostaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra šteta.

....................

Nakon što je proglašena prirodna nepogoda uslijed potresa za područje Zagrebačke županije, Povjerenstvu za procjenu šteta Općine Kloštar Ivanić prijavljeno je 9 objekata na kojima su nastale štete i to 3 sakralna objekta i 6 stambenih objekata fizičkih osoba. Oštećenja uslijed prošlomjesečnog potresa prijavljena su na crkvi sv. Marije u Kloštru Ivaniću te na kapelicama u Marči i Soboćanima. Prijavljeno je i 5 oštećenja stambenih objekata u naselju Kloštar Ivanić te na jednom objektu u Gornjoj Obreški. Podaci o oštećenjima proslijeđeni su prema Ministarstvu graditeljstva, a u pripremi je, za crkvu. Sv. Marije, koja je kulturno dobro i prijava štete Ministarstvu kulture, doznajemo od općinskog načelnika Željka Filipovića.

..................

Vlada RH je prenamjenom sredstava iz Središnjeg državnog ureda za šport za potrebe očuvanja radnih mjesta u sportu namjenski osigurala 40 milijuna kuna pomoći sportskim klubovima koji za vrijeme epidemije koronavirusa ne mogu djelovati.

Predviđenim mjerama klubovi će za svoje radnike koji imaju ugovor o radu, moći zatražiti naknadu za plaće u iznosu do 3250 kuna za mjesec ožujak te do 4000 kuna za travanj i svibanj čime će biti obuhvaćeno gotovo tri tisuće korisnika.

Zbog što hitnije realizacije ovih mjera Vlada RH je u hitnu proceduru u Hrvatski sabor uputila Zakon o dopunama Zakona o sportu kojim će se regulirati usvojene mjere.

Nakon usvajanja zakona, raspisat će se poziv i krenuti s isplatom naknada, a svi korisnici koji će zadovoljavati propisane uvjete svoje prijave će moći ostvariti putem aplikacije Središnjeg državnog ureda za šport.

Osim mjera o financijskoj pomoći, dopunit će se i članak 61. koji propisuje donošenje propozicija i sustava natjecanja na način kako bi sva natjecanja bila regularna i provedena u skladu sa Zakonom u vrijeme posebnih okolnosti kao što je pandemija Covid-a 19.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić