Izbor iz današnjih vijesti

„Budi mlad, budi glasan!“

Povodom Međunarodnog dana mladih je predsjednik Mreže mladih Hrvatske Josip Miličević na konferenciji za novinare pozvao nositelje političke vlasti da prihvate mlade kao aktivne aktere u društvu, jer mladi imaju znanje, želju i volju biti oni koji govore, a ne samo oni o kojima se govori.

Tim povodom je pozvao građane da se pridruže kampanji „Vrijedim više“, kojoj je cilj utjecati na politike zapošljavanja mladih, to jest ukidanje stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa i povratak pripravništva. Najavljen je i prosvjed prvog dana jesenske sjednice zasjedanja Sabora s porukom kako mladi zaslužuju kvalitetne i sigurne poslove koji bi im omogućili dostojanstven život.

Mreža mladih Hrvatske, u suradnji s partnerima, već dugo ukazuje na probleme sa stručnim osposobljavanjem za rad bez zasnivanja radnog odnosa; od problema sa samim funkcioniranjem te mjere, iskorištavanjem mladih od strane poslodavaca, isključivanjem s tržišta rada osoba starijih od 30 godina u zvanju u kojem su se obrazovali, do nedopustivo niskih naknada koje nisu ni približno dovoljne za
dostojanstven, a kamoli samostalan život.

Ana Ćuća iz Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu je dodala da se mladi suočavaju i sa rizikom od socijalne isključenosti koja nadilazi tržište rada, a očituje se kroz nejednaku primjenu temeljnih prava prema različitim društvenim skupinama.

Okupljeni aktivisti su zaželjeli sretan Dan mladih uz poruku: „Budi mlad, budi glasan“.

Hitne službe

Djelatnici Policijske postaje Ivanić-Grad su u protekla 24 sata obavili pet  intervencija. Posebno ističu narušavanje javnog reda i mira 13. kolovoza. Zbog utvrđenog prekršaja iz zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, službenici PP Ivanić Grad su jednoj punoljetnoj osobi izdali Obavezni prekršajni nalog jer je isti vikao, galamio i udarao rukama u ugostiteljskom objektu u Ivanić-Gradu.

Stanica za hitnu medicinsku pomoć u Ivanić Gradu je u proteklih tjedan dana odradila 58 intervencija na terenu uslijed bolesti i 3 intervencije pomažući unesrećenima u prometnim nesrećama. Uspješno su obavili i jednu reanimaciju. Zbog bolesti su u svojim prostorima odradili 182 pregleda. Najučestalije dijagnoze i tegobe zbog kojih su se pacijenti javljali su bile upale uha i ubodi insekata.

Tjedno izvješće PP Ivanić-Grad

Na području Policijske postaje Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirana 3 kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti; teška krađa u pokušaju, krađa i prijetnja, od kojih je utvrđen počinitelj jednog kaznenog djela protiv kojeg je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, te je počinitelj sproveden Pritvorskom nadzorniku.
U proteklom tjednu je evidentirano 77 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih jedan prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od dopuštene.
U proteklom tjednu dogodile su se četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom i jedna s lakše povrijeđenom osobom.

PP Ivanić Grad je podnijela pet optužnih prijedloga, dva za prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dva iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i jedan iz Zakona o suzbijanju uporabe opojnih droga.

Velika Gospa

U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije, svetištu  Majke  Milosrđa   u Kloštru Ivaniću će sutra, na Veliku Gospu, mise u Marijanskom svetištu biti služene u 6,30, 7,30 i 9 sati.

U 11 sati će biti svečana procesija sa čudotvornim kipom Majke  Milosrđa centrom Kloštra Ivanića i svečana koncelebrirana  hodočasnička misa u crkvenom dvorištu, koju će predvoditi mons. Marko Semren, pomoćni banjalučki biskup.

Euharistijsko klanjanje u svetištu će biti u 15 sati, u 16 sati hodočasnička misa, od 18 sati svečana procesija i večernja misa, a u  19,30 prigodni koncert duhovnih pjesama Franjevačke mladeži i zbora mladih «Božje djelo».

Izložbe, radionice, slastice povodom Dana Općine Križ

U organizaciji Općine Križ će za posjetitelje i hodočasnike na Trgu sv. Ivana u 14 sati nastupiti KUD Kloštar i KUD Obreška. Od 16 sati na dalje posjetitelje će zabavljati Tamburaški sastav „Fijaker“ iz Osijeka. Za promet će biti  zatvoren Trg sv. Ivana i njemu prilazne ulice, uz koje je obilježen parkirališni prostor, kao i kod groblja u Kloštru Ivaniću.
Povodom Dana Općine Križ Udruga Ženske ruke priprema za četvrtak 24. kolovoza izložbu «Slikanje krpicama» u Galeriji Križ, uz otvorenje u 19 sati.
Za petak 25. kolovoza autori Boris Kržić i Ana Sović Kržić, članovi Foto video kluba „35 mm“ Križ, pripremaju putopisnu izložbu fotografija „We don’t talk anymore” i predavanje o Sjedinjenim američkim državama, u prostoru Zajednice tehničke kulture u Društvenom domu u Križu.
U subotu 26. kolovoza, uz Sajam obrta i rukotvorina, u parku u Križu za najmlađe organiziraju svijet zabave, a od14 sati robotičku radionicu u organizaciji Robotičko-informatičkog kluba. Organizirano razgledavanje kulturnog dobra, župne crkve Uzvišenja Sv. Križa i orgulja iz 1787. godine bit će u 15 sati, u 16 sati degustacija vina Udruge „Škaf“ Križ te slatkih i slanih proizvoda s područja Općine Križ, a u 16,30 sati nastup Limene glazbe DVD-a Križ. Festival slastica Kriški oblizeki će se odvijati u Društvenom domu i na ljetnoj pozornici, uz nastup zbora Udruge umirovljenika Radost i show program «Otkrij me – dvije županije, jedna bučnica».

Rukometno kadetsko EP i SP

Hrvatska rukometna ženska kadetska reprezentacija je u posljednjoj utakmici skupine B na Europskom prvenstvu u Slovačkoj izgubila od Crne Gore rezultatom 23:17.
Najbolja u hrvatskim redovima bila je igračica Ivanića Ana Malec sa 4 pogotka i bila je najbolja igračica utakmice, a vratarski tandem Borac-Hren sakupio je 12 obrana.
Hrvatsku sada očekuje razigravanje od 9. do 16. mjesta, a prvu utakmicu igrat će u utorak, 15. kolovoza, u 13:30 sati protiv Austrije. Drugi susret skupine za razigravanje na rasporedu je 16. kolovoza u 13:30 sati protiv Nizozemske.

Hrvatska rukometna muška kadetska reprezentacija stigla je do druge pobjede na Svjetskom prvenstvu u Tbilisiju. U utakmici 4. kola skupine C uvjerljivo su slavili nad Brazilom 40:24. Ova pobjeda hrvatskim je kadetima osigurala osminu finala.
Posljednji susret skupine C Hrvatska će igrati sutra od 18 sati po hrvatskom vremenu protiv Argentine.

Šah

Povodom blagdana Velike Gospe odigran je brzopotezni šahovski turnir Jasenovac 2017., na kojem je nastupilo je 46 šahista iz cijele Hrvatske. Pobijedio je član ŠK Pakrac-Lipik Alojz Macarol za 7,5 osvojenih bodova. Član ŠK Ivanić majstorski kandidat Dean Božičević je sa 6,5 bodova zauzeo odlično 4. mjesto.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić