Izbor iz današnjih vijesti

Prema najnovijim podacima koje je nacionalni Stožer civilne zaštite iznio na današnjoj konferenciji za medije, u Hrvatskoj je potvrđeno 1.950 osoba zaraženih koronavirusom, što je za 42 više nego jučer. Među novooboljelima je i 17 osoba sa novog žarišta bolesti – doma za starije i nemoćne u Koprivnici.

U samoizolaciji se nalazi 13.670 osoba. Dosad je u Hrvatskoj od CODIDa-19 ozdravilo 869 osoba, a 48 preminulo. Trenutno je na bolničkom liječenju 314 bolesnika, od kojih 19 na respiratoru.

U posljednja 24 sata obavljeno je 1.340 testiranja, a sveukupno 27.614.

58. –og dana od prve pojave koronavirusa u Hrvatskoj, prema istraživanju Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu u Hrvatskoj je reprodukcijski broj R, tj. parametar koji pokazuje širenje infekcije 0,8, što znači da 1 oboljela osoba zarazi jednu u okolini i dokazuje učinkovitost uvedenih mjera.

Na upit o popuštanju mjera, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je naglasio da će u suradnji s Vladom Republike Hrvatske razmotriti plan mjera koje će najmanje smetati epidemiološkoj, a najviše doprinijeti gospodarskoj situaciji, te najavio da će Vlada sutra u javnost izaći s dokumentom u kojemu će biti konkretne faze i datumi popuštanja ili eventualnih ukidanja mjera.

Iz Stožera su istaknuli i da je jučer iz Šangaja u Zagreb avionom stigla nova pošiljka sa 58 tona medicinske opreme.

........................
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 22. travnja do 11:00 sati evidentirano je 125 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više s područja Zaprešića kojoj je potvrđen COVID 19, ali i 8 osoba više koje su izliječene.
Do sada je ukupno izliječena 31 osoba, a tri su preminule.

..........................
Danas je 75-ta obljetnica proboja iz jasenovačkog logora smrti.
Ustaški koncentracijski logor u Jasenovcu bio je najveći u NDH i jedan od najozloglašenijih u dijelu Europe pod vlašću njemačkih nacista, talijanskih fašista i njihovih kvislinga. Ustaše su ga uspostavile ubrzo nakon dolaska na vlast, a povjesničari su do sada imenom i prezimenom utvrdili 83 tisuće žrtava, među kojima 39.570 muškaraca, 23.474 žene i 20.101 dijete do četrnaest godina.

Pred kraj drugog svjetskog rata u ustaškom logoru Jasenovac su bila još 1.073 zatočenika. Tri mjeseca ranije najveći logor smrti nacističke Njemačke Auschwitz bio je oslobođen, a u najvećem sabirnom logoru u Hrvatskoj, u Jasenovcu, još su se odvijale stravične likvidacije. Nakon što su ustaše pobile sve žene i tako likvidirale ženski logor, preostalim muškarcima je postalo jasno, da slijedi likvidacija svih muških zatočenika, pa je dio njih odlučio pokušati spasiti živu glavu probojem iz logora i bijegom.

Na današnji dan, 22. travnja 1945. u 10 sati, oko 600 zatočenika logora Jasenovac je krenulo u proboj prema 150 metara udaljenim vratima. Bjesomučnu mitraljesku vatru čuvara logora preživjelo ih je samo 106. Svi ostali su poginuli na putu od logorske zgrade do logorskih vrata, na cesti, na livadama oko logora i prilazima šumi kod Košutarice, te u nabujaloj Savi.
Oko 470 bolesnih, starih i nemoćnih zatočenika nije sudjelovalo u proboju. Oni su ubijeni i spaljeni zajedno s logorskim objektima.

Istog dana u 20 sati je iz dijela logora zvanog Kožara u proboj krenulo još 176 logoraša, koji su bježali prema Savi, spuštali se niz jasenovačke ulice, trčali prema poljima. Mitraljeska vatra iz bunkera, s nasipa, sa ceste i željezničke pruge nemilice ih je kosila. Mnoge je zaustavila već na samoj bodljikavoj žici razapetoj oko mjesta Jasenovac. Ustaška potjera za odbjeglim zatočenicima trajala je cijelu noć. Od ove grupe se u šumama oko Jasenovca uspjelo sakriti i preživjeti 11 zatočenika ustaškog logora Jasenovac.

Danas, na 75. obljetnicu proboja, u znak pijeteta prema hrvatskim građanima svih nacionalnosti koje je ustaški režim mučio i likvidirao u logoru Jasenovac, održana je u 11 sati službena komemoracija. Na spomenik “kameni cvijet” zajednički su vijenac položili predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a po cvijet predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin. Predsjednik Zoran Milanović je položio vijenac i na romskom groblju u Uštici kod Jasenovca.
Komemoracija je održana uz poštivanje protuepidemijskih mjera.
.........................
U Hrvatskoj je ugostiteljima i dalje zabranjeno usluživanje gostiju unutar ugostiteljskih objekata, a izuzetak su oni, koji mogu ispuniti uvjete o isporuci naručenih jela i napitaka bez ulaska naručitelja u ugostiteljski objekt.

Da bi smjeli isporučivati naručeno, ketering objekti, restorani, kavane, pivnice, bifei, krčme i kleti moraju, uz pridržavanje svih do sada određenih protuepidemijskih mjera, ispuniti i posebne uvjete Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o načinu rada i uređenju mjesta na kojem primaju narudžbe, naplaćuju i izdaju naručena jela i napitke.

Osim što ne smije ući u ugostiteljski objekt, naručitelj treba napitak ili jelo naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja odnosno preuzimanja narudžbe, što znači da jedan zaposlenik ugostiteljskog objekta preuzima narudžbu i naplaćuje, a drugi izdaje naručeno. Ako primanje narudžbe i naplatu, te izdavanje robe, ne obavljaju dvije osobe, obvezno je da osoba koja to čini, između naplate i izdavanja robe dezinficira ruke i pult.

Naručitelj preuzima naručeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta, a ugostitelj pritom mora osigurati najviši higijenski standard, držanje razmaka od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, odnosno prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.

Gdje nije drugačije uređeno, preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala. Ako je moguće, preporuča se da budu odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska. Ako je organiziran drive-in sistem, kupcima je zabranjen izlazak iz automobila.

Preporučeno je plaćanje beskontaktnim karticama, a kod plaćanja gotovinom, kupac najprije stavi novac na pult, uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakoga kupca pult se dezinficira.
Vlasnici ugostiteljskih objekata koji ispune navedene uvjete također moraju na naručiteljima vidljivim mjestima istaknuti pravila ponašanja.

Na kraju ponavljamo: u Hrvatskoj je ugostiteljima i dalje zabranjeno usluživanje gostiju unutar ugostiteljskih objekata, a izuzetak su oni, koji mogu ispuniti uvjete o isporuci naručenih jela i napitaka bez ulaska naručitelja u ugostiteljski objekt.

Navedene posebne uvjete za isporuku izvana naručenih jela i napitaka za ketering objekte, restorane, kavane, pivnice, bifee, krčme i kleti odredio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u okviru sustava mjera zaštite od zaraze virusom COVID 19.
....................

Danas se diljem svijeta obilježava Dan planeta Zemlje.
Prije točno 50 godina, 1970., na inicijativu američkog senatora Gaylorda Nelsona američki parlament je 22. travnja proglasio nacionalnim danom proslave planeta Zemlje.

Ujedinjeni Narodi su 2009. godine ovaj dan proglasili međunarodnim, a obilježava se u 190 zemalja, svake godine s posebnim fokusom na određeni problem, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o čovjekovom štetnom učinku na okolišu i njegovim smanjivanjem.

Ovaj datum ima veliki međunarodni značaj, a na današnji dan 2016. godine je stupio na snagu povijesni Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Ovogodišnja tema su upravo klimatske promjene i akcije koje bi se trebale provoditi kako bi one što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo. Svoj ekološki otisak, odnosno štetan utjecaj na okoliš možete jednostavno smanjiti pridržavajući se sljedećih preporuka:

Jedite više lokalno i ekološki uzgojene hrane
Odvajajte otpad i reciklirajte ga
Pažljivo trošite vodu
Gasite svjetla kada vam nisu potrebna
Ne bacajte smeće u prirodu
Više koristite papirnatu ambalažu, a manje onu plastičnu
Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti
Manje trošite papir, npr. račune plaćajte preko interneta
Manje se vozite automobilom, a više koristite bicikl.

................
Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) je jučer održao telefonsku sjednicu, na kojoj je odlučio da se PONIŠTAVAJU NATJECANJA U SVIM LIGAMA I KUP NATJECANJIMA U SEZONI 2019/20. iz nadležnosti HRS-a.

To znači, da će u narednu sezonu 2020/21. svi klubovi startati u ligaškom statusu koji su imali na početku sezone 2019/20., odnosno: ove godine nema ispadanja iz liga niti plasmana u viši rang natjecanja u organizaciji HRS-a.
Za natjecanja u europskim rukometnim ligama, kao i za sudjelovanje u SEHA-Gazprom ligi u sezoni 2020/21., prijavit će se klubovi koji su taj status stekli na završetku sezone 2018/19.

Nadalje, status člana 1. Hrvatske kadetske rukometne lige u sezonama 2020/21. i 2021/22. će ostvariti klubovi koji su svojim plasmanom ostvarili taj status u sezoni 2017/18.

U regionalnim ligama muških mlađih dobnih skupina, gdje postoje dvije lige (Regija Središte i Regija Jug), status prvoligaša ili drugoligaša u pojedinoj dobnoj skupini zadržavaju klubovi koji su taj status ostvarili u sezoni 2018/19.
Ova odluka Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza je usvojena jednoglasno i stupila na snagu danom donošenja.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić