Izbor iz današnjih vijesti

Vlada Republike Hrvatske danas je usvojila plan popuštanja epidemioloških mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti.

Mjere će se popuštati u tri faze:

U prvoj fazi, koja počinje u ponedjeljak 27. travnja, omogućit će se rad svim trgovinama, osim onima koje posluju u trgovačkim centrima.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, u kojima se ne ostvaruje bliski kontakt s klijentima. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, foto studija, turističkih agencija i sl.
Od ponedjeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije, a svoja vrata će ponovo moći otvoriti knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.

Omogućit će se i treninzi profesionalnih sportaša i sportašica u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.
Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Druga faza uslijedila bi tjedan dana kasnije, 4. svibnja, ako se prva pokaže uspješnom i u međuvremenu ne pogorša epidemiološka situacija. Ona bi uključivala dozvolu rada zdravstvenog sustava u punom obujmu, kao i rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, od kada bi se omogućilo okupljanje deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućio bi se i rad trgovačkih centara, te vrtića i osnovnih škola od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela kao i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Studenti bi od toga datuma mogli na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama.
Od 11. svibnja uvele bi se i međužupanijske prijevozničke linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, a bio bi omogućen i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštivanje epidemioloških mjera.
Dozvolio bi se i rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.
Vjerska okupljanja bit će dozvoljena od 2. svibnja, dok će se državna matura održati od 8. do 29. lipnja.
Sve tri faze i dalje pretpostavljaju primjenu i pridržavanje svih mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora.

Nastavlja se i obveza poslodavaca da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, te organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

Također, do daljnjega se nastavlja zabrana javnih okupljanja.
I dalje se preporučuje starijim osobama i osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće.

......................
Nacionalni Stožer Civilne zaštite danas je objavio kako je u Hrvatskoj potvrđena 1981 osoba zaražena koronavirusom , što je za 31 više nego jučer.

Čak 25 osoba je s područja Splitsko- Dalmatinske županije, gdje je u Kliničko-bolničkom centru Split u posljednja 24 sata preminulo dvoje ljudi što ukupno čini 50 umrlih osoba od početka epidemije.
Trenutno je hospitalizirana 321 osoba, od kojih je 19 na respiratoru.

I dalje se smanjuje broj osoba u samoizolaciji; na području Hrvatske u izolaciji je 13.390 osoba, 2890 manje nego jučer.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za sutra je najavio donošenje novih preporuka za pridržavanje ublaženih protuepidemijskih mjera.
.....................
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 23. travnja do 11:00 sati evidentirano je 125 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da u posljednjih 24 sata na području Zagrebačke županije nema novooboljelih, ali je 7 osoba više izliječeno od kojih su dvije s područja Ispostave Ivanić- Grad.
Do sada je ukupno izliječeno 38 osoba, a tri su preminule.

tablica10...................
Jučer je održana 29. sjednica Općinskog vijeća Općine Križ.
Vijećnici su donijeli Odluku o sedmim izmjenama i dopunama Prostornog plana i uređenja Općine Križ , te odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama Hrastilnica, Križ, Novoselec, Okešinec, Širinec i Šušnjari. Riječ je o 570 hektara poljoprivrednog zemljišta, a vrijeme raspisivanja natječaja još nije definirano.
Vijećnici su jučer dali suglasnost na sklapanje ugovora o prijenosu imovine između Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije i Općine Križ. Ovom Odlukom dana je suglasnost Općinskom načelniku za sklapanje ugovora o prijenosu nogostupa i pješačkih staza u Bunjanima, Obedišću i Poduzetničkoj zoni Križ iz poslovnih knjiga Vodoopskrbe i odvodnje u poslovne knjige Općine Križ. Dana je suglasnost i na prijedlog Statuta Knjižnice i čitaonice Križ.

S 11 glasova „za“ i 4 „suzdržana“ donesena je i Odluka o mjerama pomoći građanima, gospodarstvenicima, obrtnicima i poduzetnicima s područja Općine Križ, uslijed epidemije koronavirusom. Donesene su i Odluka o privremenom oslobađanju plaćanja zakupnine i naknade za korištenje javnih površina uslijed epidemije, te Odluka o mjeri solidarnosti članova Općinskog vijeća kojom je odlučeno da se za mjesec travanj, svibanj i lipanj ne isplate mjesečne naknade za obavljanje dužnosti članova vijeća.

Odluka o odricanju 1/3 plaće Općinskog načelnika i zamjenika Općinskog načelnika za 4., 5. i 6. mjesec u svrhu socijalnih potreba nije usvojena budući da je 5 članova vijeća glasalo „za“, 6 je bilo „protiv“ i 3 su bila „suzdržana“.
Nisu usvojene ni dodane točke dnevnog reda, tj. izmjene Odluka o općinskim porezima Općine Križ, kao ni izmjena Odluke o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika Općinskog vijeća za 2020. godinu.

S obzirom na protuepidemijske mjere, te prema uputama Ministarstva uprave sjednica je realizirana elektroničkim putem, a vijećnici su glasovali putem e-maila.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić