Izbor iz današnjih vijesti

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je potvrdio 14 novooboljelih osoba koronavirusom, što čini ukupnu brojku od 2076.

Od COVID a-19 preminulo je 69 osoba - 2 više u odnosu na jučer. 1348 osoba se oporavilo, a 261 bolesnik i dalje je na bolničkom liječenju, od kojih 20 na respiratoru.

Sveukupno je do danas obavljeno 36.221 testiranje, od čega 1.745 u posljednja 24 sata.
Većina novinarskih pitanja na današnjoj konferenciji za medije bila su vezana uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o ponovnom omogućavanju rada škola i vrtića.

Osnovna preporuka je ostanak kod kuće djece sa respiratornim i kroničnim bolestima, kao i onima za koje se to može osigurati. Rad ustanova bit će neophodno organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak, kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Do daljnjeg su zabranjeni svi posjeti vrtićima i školama, a roditelji dovode i odvode djecu u odgojno obrazovne ustanove na način da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosno na druge roditelje.

Prilikom dovođenja djeteta, roditelji su obavezni dostaviti potpisanu potvrdu da dijete i roditelji nisu bolesni od COVID-a 19, da su upoznati sa svim uputama zavoda za javno zdravstvo, te da su oba roditelja zaposlena. Detaljne upute objavljene su na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz rad zdravstvenog sustava koji bi od ponedjeljka trebao započeti u punom obujmu, ministar Beroš je istaknuo da su jučer u ministarstvo zdravstva stigle detaljne upute po kojima će biti organiziran rad, a ono što se za sad zna je da će se presložiti liste čekanja, a svi koji čekaju pregled dobit će novi termin o kojem će biti pravovremeno obaviješteni.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije do četvrtka do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije dva dana za redom nema novooboljelih, ali je 8 osoba više izliječeno.

S područja Ispostave Ivanić- Grad izliječene su još dvije osobe, te ih je ukupno 7 od 11 zaraženih od početka epidemije.

Do sada je u županiji ukupno izliječeno 66 osoba, a tri su preminule.

 

Danas se u Hrvatskoj obilježava nacionalni dan Hitne medicinske službe, koji je ove godine zbog epidemije koronavirusom obilježen videokonferencijom s djelatnicima hitne medicine iz svih dijelova Hrvatske.

Tijekom videokonferencije razmijenjena su iskustva o dosadašnjem odgovoru sustava hitne medicine na pandemiju, te su dogovorene njihove daljnje aktivnosti i obveze tijekom postupnog relaksiranja mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite kako bi se nastavilo nesmetano pružanje hitne medicinske skrbi potrebitima, a pri tom maksimalno zaštitilo i hitne pacijente i zdravstvene djelatnike.

Ukupno 4.047 djelatnika hitne medicine svakodnevno skrbi o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje. Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu tijekom prošle godine djelatnici izvanbolničkog HMS-a imali su oko 350 tisuća intervencija na terenu i 420 tisuća u ambulantama, dok su djelatnici bolničkog HMS-a zbrinuli gotovo 600 tisuća pacijenata što ukupno čini gotovo milijun i pol intervencija.

Konferenciji je, između ostalih, prisustvovao i ministar zdravstva Vili Beroš koji je svim djelatnicima hitne medicinske službe čestitao njihov dan i zahvalio im na svakodenvnom uspješnom i nesebičnom zbrinjavanju hitnih pacijenata.

 

Delegacije Grada Ivanić- Grada i Zajednice udruga proizašlih iz Domovinskog rata danas su povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno redarstvene akcije Bljesak zapalili lampaše ispred Spomenika poginulim braniteljima u Parku hrvatskih branitelja.

Svijeće su pridržavajući se propisanih mjera zaštite od korona virusa zapalili gradonačelnik Javor Bojan Leš u pratnji zamjenika Željka Posilovića, predsjednika ZUDR-e Gorana Leša i HVIDR-e Ivanić-Grad Ivice Kozjaka, te predstavnika Policijske postaje Ivanić-Grad.

 

Sredinom tjedna sastalo se Povjerenstvo Općine Kloštar Ivanić za procjenu šteta od prirodne nepogode – mraza, kako bi razmotrilo 23 pristigla odštetna zahtjeva poljoprivrednika koji su u razdoblju od 23. ožujka do 16. travnja pretrpjeli štete na poljoprivrednim kulturama. Najviše su nastradali voćnjaci i bobičasto voće. Podaci su odmah unijeti u Registar šteta.
Prema prvim procjenama na području Općine Kloštar Ivanić šteta je oko 25 milijuna kuna.
Slijedi sada izlazak Povjerenstva na teren i utvrđivanje konkretne štete na prijavljenim kulturama.

 

Nastavno na Odluku Vlade RH o ponovnom omogućavanju rada dječjih vrtića od 11. svibnja, Dječji vrtić Križ obavještava roditelje djece polaznika vrtića, da povratno obavijeste vrtić o svojoj potrebi dovođenja djece u program predškolskog odgoja.

Iz vrtića napominju kako će, s ciljem poštivanja mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stožera civilne zaštite, prednost pri pohađanju programa predškolskog odgoja imati djeca roditelja koja su oba zaposlena, odnosno obvezna biti na svom radnom mjestu.

Roditelji se mole da povratnu informaciju o potrebi dovođenja djece u dječji vrtić dostave putem adrese elektroničke pošte : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., najkasnije do 07.svibnja.

 

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić