Izbor iz današnjih vijesti

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je iznio podatke da je u Hrvatskoj potvrđeno za 7 više oboljelih od koronavirusa, što čini ukupnu brojku od 2.119.

1.601 osoba je ozdravila, dok ih je na bolničkom liječenju 206, od kojih 14 na respiratoru. Do sad je od posljedica zaraze koronavirusom u Hrvatskoj preminulo 85 osoba.

18.689 osoba je i dalje u samoizolaciji, a dosad je obavljeno 41.053 testiranja.
Budući da je trećom fazom popuštanja mjera predviđeno razmatranje ukidanja e-propusnica, iz stožera su danas istaknuli da su E-propusnice napravile svoju zadaću, budući da su ograničile kretanje građana. Izdano ih je nešto više od 2 milijuna, a od ponedjeljka će najvjerojatnije biti ukinute na razini čitave Hrvatske.

Stožer je potvrdio da je, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, moguće održavati koncerte na otvorenom, uz dozvolu stožera civilne zaštite, a ljudi se moraju pridržavati distance i nositi maske.

Što se odlaska na more tiče, iako je još nezahvalno predviđati, pretpostavka stožera je da ćemo moći na ljetovanje na more, no na plažama će se također morati paziti na distancu.

Budući da se tečajevi za trudnice trenutno ne održavaju u zdravstvenim ustanovama, ministar Beroš je uputio sve trudnice da tečajeve mogu pratiti on-line, budući je Hrvatska komora primalja snimila 3 besplatna edukativna videa koja mogu pronaći na YouTubeu i njihovoj internetskoj stranici.

..............

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede u 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije osam dana za redom nema novooboljelih, a dvije su osobe više izliječene.
Do sada je ukupno izliječeno 89 osoba, a četiri su preminule.

tablica14

..............

Stožer civilne zaštite RH donio je 4. svibnja izmjene i dopune Odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja u uvjetima opasnosti od koronavirusa.
Posljednji ispraćaj i polaganje urne, umjesto u krugu najuže obitelji, mogu se održati u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice, te uz izvođače glazbe i dostavu cvijeća i svijeća, pod uvjetom da se svi pridržavaju protuepidemijskih mjera.
Od danas su ponovno dozvoljene vojne počasti na ispraćajima hrvatskih branitelja, također uz obvezno pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

..............

Stožer civilne zaštite RH donio je 4. svibnja izmjene i dopune Odluke o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva u uvjetima opasnosti od koronavirusa.

Tako od danas sklapanju braka, u građanskom ili vjerskom obliku, te sklapanju životnog partnerstva, uz matičara ili predstavnika vjerske zajednice, stranke i svjedoke, mogu prisustvovati i članovi obitelji.

Uvjet je da se svi pridržavaju općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje na svojim mrežnim stranicama.
Međutim, svadbe su i dalje zabranjene, do nove odluke.

.................

Izmjenama Odluke o korištenju dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta te načinu bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 ponovno je dozvoljeno korištenje dječjih i sportskih igrališta na otvorenom.
Dječja igrališta, otvorena sportska igrališta i drugi sportski sadržaji na otvorenom mogu se koristiti uz pridržavanje protuepidemijskih mjera.
Također je dozvoljeno bavljenje rekreativnim sportom na otvorenom, uz pridržavanje protuepidemijskih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 ..................

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju koronavirusa, nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja djece zbog epidemije COVID-19, a u svrhu smanjenja izlaganja djece u čekaonicama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio preporuke o provođenju programa obveznog cijepljenja djece.

Potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu naknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primo-vakcinaciju. To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole.

Naime, nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primo-vakcinacije moglo bi doći do epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri čemu posebno misleći na hripavac i ospice.
Revakcinaciju ne bi trebalo dulje odgađati, a HZJZ u ovom trenutku predlaže odgodu docjepljivanja do kraja svibnja. Izuzetak je školska medicina (djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata), gdje je neophodno kod sistematskog pregleda prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već u svibnju, odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi.

Prilikom cijepljenja se mora osigurati da u čekaonici ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece, što znači da treba omogućiti posebne termine za cijepljenje djece, koje roditelji moraju poštivati.

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić