Izbor iz vijesti

Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vrtići diljem Hrvatske danas započinju s normalnim radom, uz poštivanje protuepidemijskih mjera i dozvolu boravka do 20-ero djece u skupini.

Sukladno preporuci, od danas je povećan prihvat djece i u vrtiće s područja Otoka Ivanića.
U Dječji vrtić Ivanić Grad više od 50% djece danas je stiglo u vrtić, a svi objekti, osim Poljane, rade. Dječji vrtić Roda također bilježi povećan prihvat djece, njih 30-ero, što čini 80% ukupnog broja polaznika. U Dječji vrtić Proljeće iz Kloštra Ivanića roditelji su danas doveli 80-ero djece polaznika vrtića, a prema sadašnjim informacijama taj broj će se ovog tjedna još povećati i do 15. lipnja ravnateljica vrtića očekuje da će biti stopostotni odaziv.

Dječji vrtić Križ danas ne bilježi veliko povećanje broja djece polaznika. U vrtić je jutros došlo 62.-e djece, te je zbog toga i dalje otvoren samo objekt u Novoselcu.

............

Sutra započinje izgradnja 1. faze nogostupa u Ulici kralja Tomislava u Kloštru Ivaniću od Caginca do Ulice Slavka Kolara u dužini od 500 metara.
Vrijednost radova je 1.927.000 kuna u što je uključena i izgradnja dva autobusna ugibališta s lijeve i desne strane i pripadajuće autobusne nadstrešnice.

Planirano vrijeme izvođenja radova je 150 radnih dana.
Nastavak izgradnje nogostupa od Ulice Slavka Kolara do Šarampovske u dužini od 800 metara bit će u 2. fazi.

..........

Učenici trećih razreda Osnovne škole braće Radića iz Kloštra Ivanića, njih 33-je ovog će ljeta od 6. srpnja 10 dana pohađati školu plivanja u Nerezinama na Malom Lošinju. Omogućeno im je to suradnjom Općine Kloštar Ivanić sa Gradom Vrbovcem, koji je vlasnik odmarališta u Nerezinama, doznajemo od općinskog načelnika Željka Filipovića.

Cijena desetodnevne škole plivanja za male Kloštrance je 2.000 kuna, od kojeg iznosa pola sufinancira Općina a drugu polovicu plaćaju roditelji. Roditelji koji su prvotno prijavili svoje dijete za školu plivanja, a sada zbog korone žele odustati, bit će im vraćen uplaćeni novac. Ako će biti djece čiji su roditelji odustali od njihova odlaska u Nerezine, Općina planira organizirati sedmodnevnu školu plivanja u Ivanić-Gradu, pojašnjava općinski načelnik.

...........

Danas se u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji obilježava Dan rijeke Save, jedne od najzanimljivijih i najkompleksnijih rijeka u Europi.

Cilj obilježavanja je promicanje iznimne ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala, održivog korištenja, važnosti dobre regionalne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, a time i višoj kvaliteti života stanovništva uz rijeku Savu.

Iznimno je vrijedna za sve zemlje kojima protječe, a u odnosu na rijeke zapadne Europe, veoma je dobro očuvana. Vodocrpilišta velikih gradova uz Savu ovise o količini i kvaliteti vode, a zahvaljujući dobroj očuvanosti, u rijeci i uz rijeku mogu se pronaći mnoge rijetke i ugrožene vrste i staništa.

Savi je svojstvena iznimna biološka i krajobrazna raznolikost. Njezino porječje sadržava velike površine riječnih močvara i nizinski kompleks šuma, a i jedinstven je primjer rijeke s poplavnim nizinama koje su i dalje netaknute te ublažavaju poplave i podržavaju biološku raznolikost.

Također uključuje i brojna zaštićena područja na državnoj razini i područja na popisu Natura 2000 među kojima je i druga nizinska šuma po veličini u Hrvatskoj- Žutica.

..........

U rubrici Zadnje ažurirano na web stranici koronavirus.hr objavljene su preporuke HZJZ-a za provedbu protuepidemijskih mjera prilikom održavanja sportskih natjecanja na otvorenom.

Organizacija natjecanja moguća je na otvorenim sportskim objektima, bez prisutnosti gledatelja, na kojima su osigurani svi higijenski i sigurnosni uvjeti propisani važećim preporukama, za što su nadležne i odgovorne pravne osobe koje upravljaju pojedinim sportskim objektom.

Treba osigurati najmanje 7 m neto površine poda po osobi odnosno 10 m bruto površine. Broj osoba pritom uključuje i trenere, instruktore, voditelje, organizatore i ostalo osoblje koje sudjeluje u organizaciji natjecanja, odnosno sve osobe koje se nalaze u prostoru za održavanje.

U preporukama je detaljno opisano na kojim mjestima moraju biti postavljeni dozatori dezinficijensa, kakav mora biti dezinficijens, gdje i kakve moraju biti kante za otpatke, kako se moraju čistiti, prozračivati i dezinficirati sportski prostori, koristiti klimatizacijski uređaji.

Za sportaše, trenere, organizatore i ostale sudionike natjecanja su navedene preporuke o mjerenju tjelesne temperature pred odlazak na trening, natjecanje ili posao, pa ako je viša 37,2 javiti se liječniku. Također je propisano da se redovito dezinficira sportsku opremu i rekvizite, da svaki sportaš pije iz svoje bočice, držanje rastojanja od 2 metra, nošenje maski za lice ukoliko ne smetaju sportskoj aktivnosti, i tako dalje.

Za svako natjecanje se mora voditi evidencija prisutnih osoba radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze koronavirusom.

...............

U nedjelju je održano posljednje, deveto kolo županijske lige u gađanju zračnom puškom nakon kojeg su podijeljene medalje najboljim strijelcima u svim kategorijama.

Kod kadetkinja tri prva mjesta zauzele su članice Streljačkom kluba Ivanić.
Prvo mjesto uvjerljivo je pripalo Emi Gašparović ispred Lorene Kolaković i Dunje Blagec.
Kod kadeta, Vid Bukal osvojio je treće mjesto sa svega 0,33 kruga lošijim prosjekom od drugoplasiranog Leonarda Domgjonija iz Dubrave. Najprecizniji je ove sezone bio Matija Lenardić, također iz Dubrave.

U konkurenciji juniorki zlato je osvojila Iva Popović Gecan s vrlo dobrih 187 pogođenih krugova u posljednjem kolu. Drugo mjesto je pripalo još jednoj članici Ivanića – Antoneli Čukman.

Kod juniora, Petar Blagec je u izjednačenom dvoboju s prosjekom od 183,5 kruga bio bolji od Ivana Boraka iz Dubrave.
Srebrna medalja je u seniorskoj konkurenciji pripala Zoranu Marčinkoviću, s tri kruga lošijim prosjekom od strijelca PIK Vrbovca Roberta Mikovića.

U sklopu posljednjeg kola održan je i odgođeni 23. memorijalni turnir Petar Vešligaj za kadete i kadetkinje.
Od članova Streljačkog kluba Ivanić najbolji je bio Marko Tomić na trećem mjestu sa 171 pogođenim krugom, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Ema Gašparović sa 182 kruga ispred Lorene Kolaković i Dunje Blagec.

Sljedeći vikend na rasporedu je zaostalo županijsko prvenstvo u gađanju zračnom puškom.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić