Novo izdanje Knjige čudesa

U okviru priprema za ovogodišnju svetkovinu Velike Gospe u Kloštru Ivaniću, u petak, 14. kolovoza u večernjim satima je u župi Uznesenja blažene Djevice Marije održano predstavljanje “Knjige čudesa”.

Knjiga je porijeklom iz 18. stoljeća i u originalnom izdanju čuva se u pinakoteci samostana u Kloštru Ivaniću, a sadrži 57 čudesa, tj. svjedočanstva vjernika koja su se dogodila između 1757. i 1782. godine - od zaziva za očuvanje zdravlja i izlječenje od različitih bolesti do zavjeta za situacije i nenadane nesreće u kojima su se našli vjernici.
Knjiga je zapravo ukoričena bilježnica od 30-ak stranica, a osim što je važan dokument koji govori o pučkom vjerovanju, govori i o zdravstvenim, društvenim i gospodarskim prilikama 18. stoljeća i odličan je primjer hrvatskoga kajkavskoga jezika u ivanićkom kraju.

knjiga cudesa1

Nakon pozdravnog govora župnika Roberta Ćibarića, novo izdanje “Knjige čudesa” brojim su posjetiteljima predstavili urednica Barbara Španjol Pandelo, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Mirjana Banković Malečić koja je originalne tekstove prevodila na današnji standardni jezik, autor ilustracija Matko Antolčić i glavni urednik, te ujedno i inicijator novog izdanja “Knjige čudesa”, fra Franjo Vuk.

Novo izdanje tiskano je u nakladi od 1500 primjeraka uz financijsku pomoć Općine Kloštar Ivanić. Svoj primjerak posjetitelji su mogli kupiti već na predstavljanju po promotivnoj cijeni od 20 kuna, a nakon Velike Gospe svi zainteresirani knjigu mogu kupiti u župnom uredu u Kloštru Ivaniću.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić