Krenula školska godina

Danas je započela nova nastavna godina za gotovo pola milijuna učenika u Hrvatskoj.

Ova će godina biti posebna zbog pandemije koronavirusa, odnosno zbog epidemioloških preporuka koje će se morati poštivati.

Najvažnije su one o maskama te skraćenim satima. Maske su obavezne u višim razredima osnovne škole te u srednjoj školi ako se u učionici ne može osigurati dovoljan razmak među učenicima, a brojne škole imat će i skraćen sat na 40 minuta kako bi lakše organizirale ulaske i izlaske.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponudilo je školama tri glavna modela za provođenje nastave. Modeli se razlikuju u načinu provođenja nastave, pa setako bira između potpune nastave u školama, djelomične nastave u školama i na daljinu te potpune nastave na daljinu.

U slučaju pogoršanja ili poboljšanja epidemiološke situacije na lokalnoj razini, o zatvaranju, odnosno otvaranju odgojno-obrazovne skupine ili razrednog odjela u pojedinoj školi ili čitave škole, odluku donosi ravnatelj ustanove u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom.

Kako nije moguće propisati jedinstvene mjere za različite načine prijevoza učenika, Ministarstvo upozorava na pridržavanje istih bez obzira na to za koji se način prijevoza odluče ravnatelji škola. To uključuje izbjegavanje gužvi i okupljanja na stajalištima autobusa, vlaka ili tramvaja te češće pranje ruku.

Obavezno je i nošenje maski tijekom prijevoza te se preporučuje kod organiziranog prijevoza razrada rasporeda sjedenja učenika, pri čemu bi jedan učenik svakog dana sjedio na istom mjestu kako bi se izbjegle gužve.
Preporučuje se i sjedenje učenika iz iste obitelji jednih do drugih, a isto tako je poželjno da učenici istoga razreda budu jedni do drugih te da se ne miješaju ako ne moraju. Obavezna je dezinfekcija vozila, a uz učenike s poteškoćama u razvoju može biti i pratitelj.

Što se tiče ulaza u škole, zabranjen je svima koji su bolesni ili su u samoizolaciji. Također u vanjske prostore škola dvorišta, vrtove i igrališta)ne smiju ulaziti osobe s povišenom tjelesnom temperaturom, respiratornim simptomima poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19.
Slijedom navedenog, bolesni roditelji ne smiju dovoditi ili odvoditi djecu iz školskih ustanova, zaposlenici ne smiju dolaziti na posao, a djeca i učenici ne smiju ulaziti u ustanovu i sudjelovati u nastavi.

Ministarstvo je preporučilo ulazak jednog po jednog razreda u učionicu, dva razreda u razmaku od 15 minuta te tri ili više razreda s vremenskim odmakom od 15 do 30 minuta.

Prvi dan za djecu rane i predškolske dobi provest će se po posebnim uvjetima, a moguć je u pratnji roditelja. Roditelj se s djetetom u prostoru škole ne bi trebao zadržavati dulje od 15 minuta.

Koronavirusom su i prije početka školske godine zaraženi djelatnici u najmanje devet škola u Hrvatskoj i čak 250 djece, dok je preko 100 djelatnika i 1500 učenika u samoizolaciji.

Dodajmo i kako će u Zagrebu 6500 učenika iz škola oštećenih u potresu krenuti organiziranim prijevozom u zamjenske škole.

...........

Sve škole na području Grada Ivanić- Grada i Općine Kloštar Ivanić u novu nastavnu godinu ulaze po modelu A, odnosno nastava će se održavati isključivo u školama, dok je Osnovna škola Milka Trnina u Križu nastavu organizirala prema modelu B što znači da će učenici od 5. do 8. razreda dio nastave pratiti na daljinu.

............

U škole Otoka Ivanića danas je krenulo 2802 učenika od čega 415 prvašića.

Ove školske godine u Osnovnoj školi Posavski Bregi upisan je 21 prvašić, a u Osnovnu školu Josipa Badalića iz Graberja Ivaničkog 20 prvašića. Osnovna škola Stjepana Basaričeka ove godine upisala je 35 prvašića, Osnovna škola Đure Deželića njih 62, a Osnovna škola Braće Radića iz Kloštra Ivanića 45.
U Osnovnoj školi Milke Trnine iz Križa upisano je 43 prvašića, a u Srednju školu Ivan Švear 189 učenika u prve razrede.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić