Ministrica poljoprivrede posjetila Općinu Dubrava

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković susrela se 6. listopada s predstavnicima Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, nazočila je otvorenju uredskog prostora Središnjeg saveza i sudjelovala na radnom sastanku na temu Projekt ulaganja u uzgojno-prodajni stočarski centar Dubrava.

Nakon otvorenja uredskog prostora Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda u Svetom Ivanu Žabno ministrica Vučković posjetila je u Staroj Kapeli u Općini Dubrava, OPG Danijela Horvatića mladog stočara koji se bavi proizvodnjom mlijeka i tovom junadi te ratarstvom. Posebno su ponosni na proizvodnju genetskog materijala te uzgoj devet vrlo značajnih bikova za umjetno osjemenjivanje od kojih su dva kupljena od strane njemačkih centara za reprodukciju sa ciljem daljnjeg korištenja.

Susrela se i s 20-ak mladih uzgajivača simentalskog goveda, koji su je upoznali s problemima i izazovima koje ovaj sektor nosi sa sobom, uključujući posljedice epidemije koronavirusa na proizvodnju. Uzgajivači su pojasnili kako je ova godina bila najteža za one koji su se bavili isključivo tovom junadi, a za one koji su imali i proizvodnju mlijeka nije donijela evidentni pad prihoda, pa ih je zanimalo može li im ministarstvo kako pomoć.

Ministrica Vučković je najavila 360 milijuna kuna kroz Mjeru 21 iz Programa ruralnog razvoja za male i srednje proizvođače te prerađivače koji bilježe pad prihoda, uz mogućnost dodatnih sredstava za potpore najrizičnijim sektorima iz državnog proračuna. U tijeku je ishođenje odobrenja za veterinarski certifikat kojim bi se proširio izvoz, a radi se i na Nacionalnoj oznaci kvalitete te specifikacijama u dogovoru s proizvođačima i proizvođačkim organizacijama.

Proizvođači od Ministarstva traže uvođenje potpora za žensku telad i bređe junice kako bi se povećao broj stada u Hrvatskoj. Time bi se, smatraju dobilo i više teladi za tov.

Ministrica se u razgovoru dotaknula i prijeko potrebnih strukturnih promjena, koje se odnose na dobrobit životinja, agrookolišne mjere, dohodovne potpore sektoru, koje će prema njenim riječima vrlo brzo prezentirati proizvođačima.
Radni ručak s ministricom iskorišten je za razgovor o pronalaženju načina financiranja idejnog projekta Uzgojno-prodajnog stočarskog centra u Dubravi, što je također veliki problem ovog sektora. Izgradnja Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Zagrebačkoj županiji doprinijela bi uspostavljanju tržišno orijentirane proizvodnje rasplodne stoke i mesa goveda, svinja, koza, ovaca, peradi i konja na području Središnje i Sjeverozapadne Hrvatske.

 

 

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić