Izbor iz današnjih vijesti

Povratak vatrogasaca

Vatrogasci iz Ivanić-Grada, Kloštra Ivanića i Križa, njih 12, koji su od subote sudjelovali u gašenju požara u Dalmaciji, na području Drniša i Benkovca, danas se vraćaju kući, izvijestio nas je zapovjednik VP Ivanić-Grad i dislociranih snaga  Zagrebačke  županije Dario Kezerić. Na povratku su posjetili Javnu vatrogasnu postrojbu Biograda na moru, te se usput malo opustili i okupali u moru. Povratak kućama planiraju navečer.
Podjela udžebnika u Kloštru Ivaniću
U Osnovnoj školi Braće Radić u Kloštru Ivaniću će u utorak 29. kolovoza od 17,30 do 19 sati dijeliti udžbenike za novu školsku godinu. Po udžbenike trebaju doći roditelji u prostorije škole.


Dan roda

Rezultati monitoringa bijele rode na području Zagrebačke županije pokazuju iz godine u godinu porast broja gnijezda, pa su ove godine zabilježena čak 292, od kojih na kućama i gospodarskim objektima 72, a na stupovima 220. Najviše gnijezda bijele rode nalazi se na području gradova Vrbovca i Ivanić-Grada, općina Pisarovina i Klinča Sela, te u selima Donja Kupčina i Donja Pisarovina.

Dan roda se u Hrvatskoj 24. kolovoza kako bi se upozorilo na opadanje broja bijelih roda zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda najpoznatija je i najpopularnija ptičja vrsta u Hrvatskoj jer najveći dio svog života provede u blizini ljudi, odnosno u selima i na poljoprivrednim površinama. U Europi gnijezdi 180.000 do 220.000 parova roda od čega najviše u Poljskoj i Ukrajini. U Hrvatskoj je brojnost procijenjena na oko 1.300 parova, a nešto manje od pola, oko 550 parova gnijezdi uz rijeku Savu, naročito u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Javna Ustanova Zeleni prsten ZŽ će Dan roda obilježiti 2. i 3. rujna u Donjoj Kupčini, selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, manifestacijom “Put bijele rode“, uz humanitarnu biciklijadu, predavanja o rodama, etno koncert i predstavljanje Antologije međunarodnog natječaja za haiku na temu „bijela roda“, u suradnji s TZ Pisarovina i udrugom Tri rijeke iz Ivanić-Grada.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije zahvaljuje stanovnicima, koji pomažu očuvanju ove posebne vrste, simbola očuvanih prirodnih staništa, zdravog okoliša i tradicionalnih krajolika.

Izložba i predavanje o SAD-u

Foto video klub 35 mm iz Križa poziva na otvorenje putopisnu izložbu «We don't talk anymore» i predavanje o SAD-u autora Borisa Kržića i Ane Sović Kržić, u prostoru Zajednice tehničke kulture Općine Križ u petak 25. kolovoza u 19 sati.
Izložba će za posjetitelje biti otvorena i u subotu 26. kolovoza od 14 sati, a tijekom mjeseca rujna petkom od 19:30 do 22 sata ili prema dogovoru.

Origami radionica u Ivaniću

U Muzeju Ivanić-Grada će u subotu 26. kolovoza ivanićki umjetnik origami tehnika Mladen Puljek poučiti zainteresirane osnovama origami-tehnike oblikovanja predmeta od papira. Radionica za velike i male će biti od 10 do 12 sati, a ako bude zainteresiranih, mogući su i novi termini. Ponijeti treba nekoliko listova papira, malo mašte, strpljenja, preciznosti i volje za učenje ove tradicionalne japanske i kineske tehnike oblikovanja papira.

Za sprečavanje štete od divljači 500.000 kuna

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj vrijedan 500.000 kuna za sufinanciranje nabave električnih ograda (pastira) za sprečavanje štete od divljači u lovištima. Prihvatljivi prijavitelji su lovoovlaštenici, tj. pravne i fizičke osobe (obrtnici) koje imaju valjani ugovor o korištenju prava lova na temelju Zakona o lovstvu. Cjeloviti tekst natječaja s prilozima je na web stranici  Ministarstva  poljoprivrede.

Policijska akcija

Od petka 25. do nedjelje 27. kolovoza će na području PP Ivanić-Grad policija provoditi akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“, u svrhu povećanja razine sigurnosti u cestovnom prometu.
U nadzoru prometa će policajci alkotestirati sve zaustavljene vozače, te sankcionirati prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima, nepropisnog prijevoza djece, i druge prekršaje koji direktno utječu na posljedice prometnih nesreća.zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić