VMO Okešinec: Ekološka bomba u Općini Križ?

Vijeće mjesnog odbora Okešinec organizira potpisivanje peticije kojom traže široku javnu raspravu o mogućim posljedicama za okoliš i kvalitetu života, ako se izgrade planirane farme za uzgoj i tov 33 tisuće svinja po turnusu u blizini naselja Vezišće, Okešinec i Mala Hrastilnica, nedaleko benzinske stanice južno od autoceste.

Iako idejni projekt i elaborati na papiru udovoljavaju propisima, poučeni lošim iskustvima s farmom bikova istog investitora na području Ivanić-Grada, članovi Vijeća mjesnog odbora strahuju, da će u blizinu svojih domova dobiti ekološku bombu, tj. upitnu kvalitetu zraka i pad kvalitete života, i to ne samo u najbližim naseljima, već na širem području Općine Križ. Zabrinuti su i zbog mogućeg ugrožavanja kvalitete tla, te zagađivanja rijeke Česme i šume Žutice, kao i uništavanje lokalnih cesta teretom. U blizini stočnih farmi upitan je razvoj turizma vezanog uz ime Milke Trnine u Vezišću i arheološki lokalitet Sipčina kod Okešinca.

Stoga su iz mjesnog odbora Okešinec pozvali stanovnike Općine Križ da se aktivno uključe u raspravu i potpišu peticiju sa ciljem da investitor i lokalna samouprava još jednom odvagnu što nam dobro donose farme, a koje su moguće negativne posljedice na veliki dio stanovnika Općine Križ.

Svi zainteresirani peticiju mogu potpisati u Novoselcu pred Loniom u subotu 30. siječnja od 9 do 13 sati ili kod članova VMO Okešinec.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić