Započelo uređenje kod spomenika Tandarićeva livada

Danas su gradonačelnik Javor Bojan Leš i njegov zamjenik Željko Posilović zajedno s članovima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Ivanić Grada obišli spomenik antifašističkoj borbi na Tandarićevoj livadi.

Spomenik je dugi niz godina bio zaboravljen i zapušten, oko njega je izrastao gusti šumarak, a na inicijativu gradske udruge antifašista i uz pomoć Grada izvršeni su radovi kojima je omogućen pristup lokaciji spomenika.

Spomenik je podignut u sjećanje na 27. srpnja 1941. godine kada je upravo na livadi Marije Tandarić održana konferencija na kojoj je donesena odluka o dizanju ustanka u Moslavini te je pročitan Proglas i poziv na borbu protiv fašističkih okupatora.

To je bila uvodna konferencija za čitav niz sastanaka u selu Grabovnica, šumi Matatinka, Ježevu i drugdje gdje su započeli planovi o organizaciji borbenih zadataka.

Spomenik je izgrađen od lomljenog kamena u kojeg je ugrađen reljef isklesan u kamenu koji simbolizira čitanje Proglasa. Djelo je akademskog kipara Mirka Bračuna a podignut je i otkriven 1964. godine.

Gradonačelnik Javor Bojan Leš i predsjednik gradske udruge antifašista Boris Kovačić najavili su daljnja ulaganja u okoliš i restauraciju kroz godine oštećenog spomenika koji će potom biti dostupan široj javnosti kao važan dio povijesti Grada i okolice.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić