IN MEMORIAM - Berislav Kezele

U Ivanić-Gradu je 8. travnja u 89. godini preminuo maestro Berislav Kezele, zaštitno lice glazbenog života u Ivanić-Gradu tijekom 62 godine, od 1955. do 2017. godine.

Još kao mladić prije studija glazbe pridružio se limenoj glazbi DVD-a Ivanić, te postupno i Kulturno-umjetničkom društvu Posavac, čiji je rad nakon drugog svjetskog rata obnovljen 1952. godine.

Godine 1955. mu je kao mladom glazbeniku povjereno vođenje pjevačkog zbora, orkestra i svih glazbenih sastava KUD-a Posavac. A to nije bio mali posao, jer su veliki mješoviti pjevački zbor i orkestar gostovali diljem Hrvatske i Jugoslavije, osvajali nagrade na smotrama i festivalima. Berislav Kezele je 50-tih godina k tome osnovao i vodio i plesnu sekciju KUD-a Posavac. Iz šezdesetih godina su se mješoviti pjevački zbor i orkestar Posavca pod vodstvom Berislava Kezele naročito ponosili kulturnom razmjenom s Domom kulture češkoga grada Jihlave. Velike komplimente su dobili za svoj rad predstavljen u emisiji Televizije Zagreb „Prijatelji glazbe“ iz 1971. godine.

Nakon Hrvatskog proljeća, Karađorđevo je okrznulo i KUD Posavac, pa se 1972. ugasio revijalni orkestar. Mješoviti pjevački zbor je značajnije pomlađen 1976. godine, pa se 1978. plasirao na veliku republičku smotru u Zadru, što je ponovio još triput: 1981., 1985.i 1987.

Komorni muški zbor je bio osnovan 1965. godine, a obnovio ga je Maestro Kezele 1981. godine i vodio preko 30 godina, te pratio na klaviru.
Maestro Kezele je od početka devedesetih godina do pred kraj 2017. godine vodio i mješoviti pjevački zbor Crkve sv. Petra u Ivanić-Gradu, kojega je i pratio na orguljama.
Maestro Kezele nije samo vodio probe i nastupe, on je birao i aranžirao repertoar, prepisivao note, animirao i okupljao članove; njemu se nije moglo reći NE.

Maestro Berislav Kezele je radio kao nastavnik glazbe, bio ravnatelj Narodnog sveučilišta Ivanić-Grad, od osnivanja 1970. godine desetak godina bio i glazbeni urednik Radio Ivanića...
Tijekom šezdesetogodišnje karijere zaslužio je brojne nagrade za postignuća u kulturno-umjetničkom radu, te Nagradu Grada Ivanić-Grada za životno djelo.

I napokon, za članove Posavca on nije bio maestro Berislav Kezele, nego jednostavno BEC.

Poštovani Bec, Ivanić Vam zahvaljuje za sve.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić