U Ivanić- Gradu prezentirani rezultati projekta Sava TIES

Danas je u Hotelu Sport u Ivanić Gradu održana završna konferencija projekta „Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama“ – Sava TIES.
U ime domaćina, prisutnima je dobrodošlicu poželio gradonačelnik Grada Ivanić Grada Javor Bojan Leš, a u ime Zagrebačke županije na konferenciji je sudjelovao Ante Mandarić iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

Projekt je započeo 1. lipnja 2018. godine. Vrijednost mu je 1.604.137 eura, te je sufinanciran sredstvima Europske unije. Cilj projekta bio je očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti rijeke Save od izvora do ušća, te pronalazak učinkovitog rješenja za trajno uklanjanje i suzbijanje invazivnih stranih vrsta biljaka. To su biljke koje prirodno ne žive na našem području, već su unesene namjernim ili nenamjernim ljudskim utjecajem.

Procjenjuje se da šteta koju imaju na svjetsku ekonomiju iznosi oko 1.4 bilijuna dolara godišnje, tj. oko 5% vrijednosti svjetskog gospodarstva, te su drugi najveći uzrok gubitka bioraznolikosti biljnih vrsta.

Tijekom tri godine projekt se provodio na području četiri zemlje kojima protječe rijeka Sava – Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a jedan od partnera je bila Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Prema riječima voditelja projekata Javne ustanove Luke Basreka projektom je provedena edukacija stanovništva o ovom problemu, a prije svega čelnih ljudi iz sektora šumarstva, poljoprivrede i vodnog gospodarstva koji su zbog invazije stranih biljnih vrsta pretrpjeli velike štete. U sklopu projekta uklonjene su invazivne strane vrste sa 77 hektara iz zaštićenih područja, te su testirane metode za njihovo uklanjanje, čime je napravljen korak unaprijed prema njihovom trajnom uklanjanju.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić