Izbor iz današnjih vijesti

Potpisivanje ugovora za projekt „Pomoćnici u nastavi“

Iz Zagrebačke županije doznajemo da će svečanost potpisivanja i uručivanja ugovora u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“, iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. biti održana u petak, 1. rujna na Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Svetošimunska cesta 25) s početkom u 10 sati.


Velike kazne za one koji ne uklone ambroziju

U sezoni povišene koncentracije peludi ambrozije, dok se alergičari nose s brojim tegobama - kihanjem, začepljenosti i krvarenjem iz nosa, svrbežom kože i očiju uz crvenilo i pojačano suzenje, glavoboljom, razdražljivošću i smanjenom koncentracijom, pa i astmatičnim napadima - valja podsjetiti da je uklanjanje ambrozije obavezno, kako na javnim, tako i na privatnim površinama, a nepoštivanje odredbi podliježe novčanim kaznama. Inače, ambroziju treba iskorjenjivati u proljeće i početkom ljeta, prije cvatnje u srpnju, kako bi se spriječilo izlučivanje peluda i stvaranje sjemena.
Uklanjanje te korovne biljke regulira Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije Ministarstva poljoprivrede, koju moraju provoditi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, te lokalna komunalna poduzeća kao ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te održavanja površina uz vodotoke i kanale, javne prometnice i željezničke pruge, kao i ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama.

Svi oni dužni su o svom trošku tijekom vegetacijskih sezona u više navrata, sa svojih površina - uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova - redovito uklanjati i suzbijati ambroziju agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim mjerama. Ako to ne učine, moguće ih je prijaviti nadležnom komunalnom redaru (ako je u pitanju javno zemljište) ili poljoprivrednom inspektoru (ukoliko se radi o privatnom zemljištu).

Inače, lokacije s ambrozijom mogu se prijaviti i tijelima lokalne vlasti, koje bi se trebale pobrinuti za daljnje postupanje, kao i putem besplatne aplikacije 'Alergični na alergije!' tako da se fotografiraju staništa ambrozije.
Zahvaljujući tom alatu, na detaljnoj interaktivnoj karti Hrvatske od proljeća 2016. do danas registrirano je više od 1.200 lokacija.
U sklopu akcije, svim komunalnim službama u Hrvatskoj u nekoliko navrata godišnje šalje se obavijest o aplikaciji putem koje na svom području mogu provjeriti vrlo precizno naznačenu lokaciju i sukladno tome djelovati.
Na državnoj razini, stručnjaci Savjetodavne službe, javne ustanove za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, kao i mjerodavni zaposlenici u tijelima lokalne vlasti dužni su upoznati obveznike Naredbe kako o njihovim obvezama, tako i kaznenim odredbama u slučaju njena neprovođenja .
Inspekcijski nadzor provode fitosanitarna inspekcija i šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, kojim su propisane kazne od 10.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu koja ne održava poljoprivredno zemljište pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju i ne obrađuje ga sukladno agrotehničkim mjerama umanjujući njegovu vrijednost, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 15.000 kuna. Za fizičku osobu novčana kazna iznosi od 500 do 15.000 kuna.


Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad 21. rujna dovodi u Ivanić-Grad predstavu Satiričkog kazališta Kerempuh pod nazivom MUŠKARCI.HR

U predstavi glume Boris Svrtan, Goran Grgić, Filip Detelić ili Andrej Dojkić, Amar Bukvić ili Živko Anočić.

Predstava progovara o muškom pogledu na taj divni ženski svijet. U razotkrivanju žena, ženske torbe i potrebe žena da uđu u misli svog partnera, predstava zapravo razotkriva mušku slabost i ranjivost.

Ulaznice u pretprodaji možete kupiti u POU Ivanić-Grad, Moslavačka 11, a na dan predstave na blagajni Učilišta sat vremena prije početka predstave.


Klub osoba s dijabetesom «Za bolji život» pri Gradskom društvu Crvenog križa Ivanić-Grad i SALVUS nastavljaju suradnju i poklanjaju građanima besplatno mjerenje tlaka i glukoze u krvi.

U petak 1. rujna u Posavskim Bregima u ljekarni Švaljek,

U ponedjeljak 4. rujna u Ivanić-Gradu u Domu zdravlja,

13. rujna u Pučkom domu u Kloštar Ivaniću i

18. rujna u Križu u Pučkom domu.
Mjerenja su na svim lokacijama od 8 do 10 sati

Savjetovalište za osobe s dijabetesom možete kontaktirati na broj 01/2823-267.
Na svakom mjerenju možete ispuniti pristupnicu i postati član Kluba osoba s dijabetesom «Za bolji život» ili uzeti prigodni letak i raspored besplatnih mjerenja do kraja godine.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić