Obilježena 30. obljetnica Bojne Frankopan

U subotu 4. rujna u Ivanić- Gradu i šumi Žutici svečano se obilježila 30. godišnjica osnivanja Specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske Bojne Frankopan.

Podsjetimo, Bojna Frankopan ustrojena je 29. srpnja 1991. godine kao specijalna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga kao jedna od prve dvije specijalne postrojbe. Jezgru bojne Frankopan činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca, a postrojbu su činili Hrvati iz svih krajeva Hrvatske, hrvatski iseljenici povratnici te nekolicina stranih dobrovoljaca.

Bojna Frankopan imala je oko 150 pripadnika koji su bili osposobljeni za sve vrste zadaća, većinom u neprijateljskoj pozadini. Tijekom 1991. Frankopani ratuju u zapadnoj i istočnoj Slavoniji. U Osijeku tijekom najžešćih napada ističe se u izvlačenju poginulih gardista s ničije zemlje kod Tenje i u uspostavi mostobrana u Baranji.

Tijekom 1992. bojna na Južnom bojištu sudjeluje u akcijama deblokade Dubrovnika, te ponovnoj uspostavi bojišnice kod Šuice nakon pada Kupresa.
Potkraj godine bojna je ugašena, a preustrojem Hrvatske vojske njezini pripadnici prelaze ponajviše u 2. i 7. gardijsku brigadu te u 1. hrvatski gardijski zdrug u sklopu kojih su sudjelovali u svim značajnijim operacijama u Domovinskom ratu.

Službeni protokol obilježavanja je započeo polaganjem vijenaca ispred spomenika Hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih branitelja u Ivanić- Gradu.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Ivan Raos, izaslanik predsjednika hrvatskog sabora Dražen Bošnjaković, izaslanik predsjednika hrvatske vlade i ministar branitelja Tomo Medved u pratnji izaslanika ministarstva obrane Ivana Jušića.

Vijence je položila i delegacija Bojne Frankopan, predsjednik Udruge brigadir Bruno Zorica- Zulu, generali Rudi Stipčić, Mladen Mikolčević, te Ervin Vojniković i Josip Niković.

U ulozi domaćina zajednički vijenac su u pratnji Povijesne postrojbe 10. satnije položili i zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić- Grada Tomislav Cuvaj i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

frankopan2

Na polaganju su sudjelovali i Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih, predstavnici udruge sv. Rok iz Osijeka, te brojne druge braniteljske udruge i prijatelji bojne Frankopan.

Obilježavanje se nastavilo u Spomen domu Bojne Frankopan u šumi Žutica gdje je 1991. godine započela obuka postrojbe.
Tamo je također položen vijenac ispred spomen ploče dvanaestorici poginulih i nestalom članu postrojbe.

50-ak pripadnika postrojbe iz cijele Hrvatske svečano su se postrojili ispred svog zapovjednika i predsjednika Udruge, brigadira Brune Zorice- Zulua nakon čega je susret nastavljan prigodnim druženjem članova i prijatelja postrojbe.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić