Izbor iz današnjih vijesti

Jučer je održana 3. sjednica Općinskog vijeća Kloštra Ivanića kojoj je nazočilo 14 vijećnika, a rad su započeli donošenjem odluke o razrješenju s vijećničke dužnosti Marija Haludeka iz HDZ na njegov zahtjev, zbog osobnih razloga. Zamijenio ga je Denis Duvnjak koji je umjesto Haludeka imenovan i u Komisiju za izbor i imenovanje.
Vijećnici su prema prijedlozima općinskih organizacija HDZ-a i SDP-a, NLB-a i liste Božidara Balenovića imenovali članove radnih tijela Općinskog vijeća i to Socijalnog vijeća, Odbora za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost, Fonda za poljoprivredu, Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Komisije za dodjelu stipendija i Odbora za branitelje a dopunili su i Odbor za financije i proračun.
Točka s izvješćem o radu knjižnice Kloštar Ivanić za prošlu godinu skinuta je s dnevnog reda obzirom da je izvjestitelj, ravnatelj Pučkog Otvorenog učilišta Ivanić-Grad bio spriječen i nije nazočio sjednici.
Donijeta je odluka o određivanju operativnih snaga sustava civilne zaštite i pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite u općini.
Vijećnici su prihvatili i izmijenjenu i dopunjenu odluku o raspoređivanju proračunskog novca za ovu godinu vezano uz financiranje rada političkih stranaka i članova Općinskog vijeća.

Višegodišnji projekt vodoopskrbe istočnoga dijela Zagrebačke županije, procijenjene vrijednosti preko 706 milijuna kuna, primaknuo se početku realizacije. Početkom kolovoza, konzultanti Europske komisije (JASPERS) dali su završno, pozitivno izvješće i time više, iako projekt ide na završnu kontrolu pred EU komisiju, nema mogućnosti da on bude odbijen. Eventualno, moguće su tek neznatne, manje korekcije, kako bi se za njegovu realizaciju iz EU fondova povuklo preko 500 milijuna bespovratnih kuna.
Naglašeno je to na radnom sastanku župana Stjepana Kožića i predsjednika Županijske skupštine Mihaela Zmajlovića s gradonačelnicima i općinskim načelnicima, odnosno predstavnicima gradova i općina.
Već idućega mjeseca bit će objavljeni prvi natječaji, a potom će, najvjerojatnije početkom iduće godine, uslijediti i gradnja novog, odnosno rekonstrukcija postojećeg vodoopskrbnog sustava u četiri grada i deset općina s istoka Zagrebačke županije. Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav „Zagreb-istok“ obuhvaća i gradnju vodocrpilišta Kosnica, kapaciteta 450 litara vode u sekundi.

Nakon što je u Hrvatskoj od siječnja 2017. godine konačno zabranjen uzgoj životinja radi krzna, Ministarstvo poljoprivrede je poslije višemjesečnog rada predložilo novi zakon o zaštiti životinja.
Najveća novost u odnosu na postojeće zakonodavstvo je zabrana usmrćivanja napuštenih životinja te osnivanje „No-kill“ skloništa u svakoj županiji.
Novim zakonom propisuje se i zabrana neodgovarajućih postupanja prema životinjama, zaštita kućnih ljubimaca tijekom njihovog uzgoja, držanja, prometa i prodaje, kontrola razmnožavanja i evidentiranje vlasnika kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.
U cilju učinkovitijeg rješavanja problematike napuštenih i izgubljenih životinja, skrbi za životinje i razvijanja svijesti o odgovornom posjedovanju kućnih ljubimaca, jedinice lokalne samouprave moraju osnovati koordinacijske radne skupine. Na području svake jedinice područne (regionalne) samouprave mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta, a jedinice lokalne samouprave financiraju osnivanje i rad skloništa. Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno zabranjuje se usmrćivanje napuštenih životinja.

Inspekcijski nadzor zakona provodit će veterinarski odnosno poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede te komunalni redari. Uloga komunalnih redara osnažena je na način da provode kontrolu označavanja pasa (očitavanje mikročipa), u svrhu smanjenja populacije napuštenih pasa. Za provedbu zakona jedinica lokalnih samouprava moraju u svojim proračunima osigurati sredstva za pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama i rad skloništa za životinje (hrana, cijepljenje, liječenje) na godišnjoj razini po skloništu u visini 549.000,00 kn ili ukupno 11.529.000,00 kn za 21 sklonište.

Ove srijede je na konferenciji za novinare predstavljen projekt Pro Micro, kojem je cilj uvođenje algoritamskog načina razmišljanja i problemskog pristupa u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti u školama uporabom mikroračunala.
Projekt PROMikro provodi se u skladu s ciljem Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije 'Proširiti i unaprijediti primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i obrazovanju'.
Projekt za koji je Ministarstvo financija odobrilo poseban grant u vrijednosti od 4,8 milijuna kuna obuhvaća javnu nabavu 45 tisuća mikroračunala za škole koje pokažu inicijativu i prijave se u program. Planom je predviđeno započeti s edukacijama nastavnika i profesora od 1. listopada, a prijaviti se mogu nastavnici bilo kojeg predmeta u školi koja se prijavi u projekt.
Mogu se prijaviti sve javne osnovne škole, matične i područne, te druge ustanove koje redovito provode nastavu šestog razreda u tekućoj školskoj godini, a sudjelovanje škola je dobrovoljno i besplatno.

Učenici 6. razreda svoja bi mikroračunala trebali dobiti početkom studenog, te će ih osim u školi moći koristiti i kod kuće.
Mikroračunala će biti u vlasništvu škola, koje će ih posuđivati učenicima na razdoblje od godinu dana, odnosno tijekom pohađanja šestog razreda. Prijave traju do 20. rujna.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novi natječaj za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja, iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. (tzv. Vinska omotnica).
"Vinska omotnica" odnosi se na bespovratna sredstava EU kojima je cilj povećanje konkurentnosti hrvatskih vinara i vinogradara kroz mjere restrukturiranja i konverzije vinograda, investicije u vinarije i marketing vina, te promidžbe vina na trećim tržištima. Korisnici mjere su proizvođači vina (fizičke ili pravne osobe) upisani u Vinogradarski registar, javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina (osim korisnika Državnog proračuna) te udruge proizvođača vina i zadružni savezi (čije su članice barem tri zadruge koje se bave proizvodnjom vina).

Dozvoljena ulaganja unutar mjere su objavljivanje reklama u medijima, ulaganja u odnose s javnošću, promociju i marketing, uključujući organizaciju informativnih putovanja u Hrvatsku, promociju imidža Hrvatske, promotivne prodaje, ulaganja u izradu i distribuciju promotivnih materijala za tržišta trećih zemalja, ulaganja u sudjelovanje na sajmovima i drugim događanjima na tržištima trećih zemalja te administrativni troškovi i troškovi osoblja korisnika.

Razina potpore iznosi do 80% od ukupno prihvatljivih troškova, unutar čega se udio od 50% odnosi na sredstva EU, a udio od 30% na sredstva državne potpore proračuna Republike Hrvatske.
Rok za podnošenje prijava je 29. rujan, a sve dodatne informacije možete pronaći na službenim stranicama Agencije.

SPORT

Nakon odigranih utakmica sredinom tjedna prvenstvo u županijskim nogometnim ligama nastavlja se već ovoga vikenda.
U 1. županijskoj ligi Istok, Kloštar i Sloga pokušat će nastaviti vrlo dobar niz iz prve tri utakmice. Klub iz Kloštra ide u subotu na teško gostovanje u Hruščicu kod Save, dok Križani u nedjelju gostuju kod Mraclina.
U 4. kolu 2. županijske lige, Naftaš Ivanić nakon kiksa u Gaju dočekuje momčad Bana Jelačića iz Banova. Graničar u Križu dočekuje Croatiju, a Lipovec odlazi u Ostrnu. Lokalni derbi igra se u Vezišću gdje trenutno vodeća Milka Trnina dočekuje Mladost iz Obedišća.
Sve utakmice na rasporedu su u nedjelju u 17 sati.

Karate klub „KIK“ Kloštar Ivanić i Križ pod sloganom „Trenirajte kroz igru, igrajte se kroz trening“ i ove godine otvara vrata za upis najmlađih članova školske i predškolske dobi
Dopuštajući vašem djetetu odabir da se bavi karate sportom ne otvarate vrata nasilju i agresiji nego naprotiv, izgradnji čvrstih temelja samopoštovanja i samopouzdanja kao i samodisciplini, poštovanju, ljubaznosti i potrebnoj im koncentraciji.
Karate Klub “KIK“ ima dugogodišnje iskustvo rada s najmlađim uzrastima, vrhunske rezultate i priznanja što dokazuju i članovi- natjecatelji, reprezentativci i osvajači medalja na Europskim i Svjetskim natjecanjima.
Izgrađen je kolektiv koji svojim djelovanjem zauzima značajno mjesto u karate sportu u Hrvatskoj kao i u zajednici u kojoj klub djeluje.
Za sve informacije oko upisa i načina rada te treniranja možete se obratiti voditelju Darku Bunjevcu na broj mobitela 098 208-807 ili posjetite sportsko školske dvorane u Kloštru Ivaniću srijedom i petkom od 17:15 i Križu utorkom i četvrtkom od 15:30 sati.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić