Muzej Ivanić- Grada obilježio Noć Muzeja

Muzej Ivanić Grada je prošlog petka, 27. siječnja obilježio Noć Muzeja. Ovogodišnja tema je bila "Muzeji su važni".

Bogat program u prostoru muzeja i parku okupio je velik broj posjetitelja koji su imali priliku naučiti nešto novo o povijesti Vojne krajine i srednjovjekovnom načinu života i ratovanja. Program je započeo u 18 sati predavanjem "Od krajiških popisa do novih spoznaja" Filipa Šimunjaka tijekom kojeg je predstavio arhivska istraživanja krajiške vojske. Zatim je slijedilo otvorenje izložbe "Vojna krajna" u Muzeju u sklopu koje su prikazana istraživanja rane faze Hrvatske i Slavonske vojne krajine, tj. od sredine 16. stoljeća do “konsolidacije” na Saboru u Brucku na Muri 1578. godine, nastala u sklopu projekta "Bulwark of Europe".

NOC MUZEJA 2

U parku je tijekom večeri Udruga Red srebrnog zmaja održala vojne demonstracije u sklopu kojih je predstavila vojnu opremu i razne tipove srednjovjekovnih ratnika u pripremi za bitku, a djeca su se uz uporabu drvenih mačeva upoznala sa osnovama mačevanja. Za djecu su bile organizirane i interaktivne društvene srednjovjekovne igre i mala škola kaligrafije u organizaciji udruge Red zlatnog hmelja, a način života u srednjem vijeku vjerno su prikazali Koprivnički mušketiri i haramije, članovi Udruge oživljene povijesti “Anno domini”.

Tijekom večeri bile su organizirane i noćne šetnje starim gradom uz svjetlost baklje u pratnji Povijesne postrojbe – 10. satnije Ivanić, a u kasnim noćnim satima upriličen je i vatreni show.

Program je bio osmišljen do 1 sat u noći, a uz brojne zanimljive sadržaje za posjetitelje su bili pripremljeni i topli napici.

Spomenimo i kako su, uz Muzej Ivanić Grada ove godine u obilježavanju Noći muzeja sudjelovale 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, a ulaz je za posjetitelje bio besplatan.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić