Ovogodišnja Bučijada oborila sve rekorde

Ivanić-Grad je proteklog vikenda bio domaćin 19. Bučijade, manifestacije koja je privukla rekordan broj posjetitelja i potvrdila svoj status kao najvažnijeg jesenskog događaja u regiji. Oko 180 izlagača i 15 ugostitelja ponudilo je posjetiteljima impresivan izbor proizvoda inspiriranih bučom, kraljicom jeseni.

Procjenjeno je da je imala oko 85.000 posjetitelja, kojima je prodano 5.000 litara bučinog ulja i preko 12.000 bučnica. Najviše posjetitelja je došlo automobilima iz Zagreba, ali su i Hrvatske željeznice morale dodati vagone i nove kompozicije Bučko-ekspresa Zagreb-Ivanić-Grad.


Bučijada je već tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja sve veći broj proizvođača, ali i posjetitelja. Napomenuo bih da je utrošeno čak 7 tona nejestive buče za dekoraciju, zahvaljujući našim udrugama. Bučijada je kao turistička manifestacija definitivno u gospodarskom smislu vrlo značajna za Grad. Činjenica da se u ova tri dana koliko manifestacija traje, prodaju svi proizvodi, dovoljno govori koliko ima jak gospodarski značaj . Drago mi je vidjeti da se toliki broj ljudi poistovjećuje s Bučijadom, manifestacijom od koje se živi od godine do godine.“, istaknuo je gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš.


Imamo odličan odaziv uljara koji su naši ključni izlagači. Buča je tema svih kreativaca koji su ovdje predstavili mnoštvo stvari od različitih materijala- za svakoga ponešto. Od ovogodišnjih noviteta, svakako bih istaknula čokoladu punjenu bučinim namazom i bučinim uljem. Od programskog sadržaja, dvije su novine- kulinarski show s poznatim chefovima, Melkiorom Bašićem i Damirom Tomljanovićem i radionica ukrašavanja suhih buča u funkciji hranilica za ptice. Tako da nam se buča pokazala kao vrlo zahvalna namirnica za različite interpretacije.“- rekla je Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Ivanić- Grad.

bucijada 1

Za posjetitelje su i ove godine osmišljeni raznoliki sadržaji - igraonice, radionice i natjecanja za najmlađe, koncerti te bogata gastro ponuda jela od buča poput bučnice, juhe, kremšnita i pralina.

Duž tržnice Maznica, Omladinske i Ulice kralja Tomislava organiziran je prodajni sajam s rekordnih 180 izlagača što domaćih proizvoda i rukotvorina te naravno bučinog ulja. Specijalitete od buča ove godine su godine pripremali i poznati kuhari Melkior Bašić i Damir Tomljanović.

Mala Bučijada je ponovo privukla najmlađe posjetitelje na kojoj su organizatori pripremili razne radionice, igraonice, natjecanja, a popularne su bile i vatrogasne igre koje su osmislili Javna vatrogasna postrojba i gradska vatrogasna zajednica.

Glazbeno- zabavni program Bučijade je započeo u petak koncertima dubrovačke grupe Silente i 4 tenora.
Na središnjoj pozornici nastupili su lokalni izvođači i kulturno umjetnička društva. Subotu su koncertima obogatili etno skupina Singrlice i regionalna zvijezda Halid Bešlić, a u nedjelju i popularna Maja Šuput.

bucijada 2

Drugog dana Bučijadu je obišla ovogodišnja kuma – olimpijska paraplivačica Paula Novina, a u podne su dodijeljena priznanja najljepšim štandovima i okućnicama uređenim bučama.
Ispred Pučkog otvorenog učilišta održana je i kreativna radionica izrade kućica za ptice s vrtlaricom Kornelijom Benyovsky Šoštarić.

Svoj štand je i ove godine imala prijateljska Općina Bilice uz nastup klape, srdele i buzaru.

Na Malom trgu u centru Ivanić-Grada trofejni skijaš i avanturist Ivica Kostelić promovirao je svoj dvodnevni događaj na otvorenom Tour de Marča.

A održan je i 9. susret Planinara i prijatelja prirode u organizaciji Društva Prijatelja prirode. Kod planinarske kuće u Graberskom Brdu brojni sudionici su uz pratnju vodiča DPP-a i pripadnika HGSS stanice Bjelovar jednom od tri predviđene pješačke rute mogli obići šumu Marča.

bucijada 3

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić