Kultura za male i velike u Posavskim Bregima

Kulturno-umjetničko društvo Ogranak seljačke sloge Posavski Bregi je u studenom i prosincu 2023. uspješno provelo projekt "Kultura za male i velike u Posavskim Bregima", čiji je sadržaj bilo 8 radionica i završno druženje sudionika, uz pomoć pokrovitelja Grada Ivanić-Grada i Zagrebačke županije, priopćila je tajnica društva Mirna Češković.

Tako su pod stručnim vodstvom održane radionice crtanja dijelova narodnih nošnji, prvih folklornih plesnih koraka, izrade te čuvanja, uporabe i održavanja narodnih nošnji, narodnih običaja u Posavskim Bregima kroz godinu te izrade božićnih ukrasa, kao i radionice s prikazom običaja Badnje večeri i Božića, božićnih pjesama i posjeta svetog Nikole.

Kulturno-umjetničko društvo „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi od 1934. godine čuva izvorne posavske pjesme, plesove i običaje, te ih prenosi na mlade naraštaje, a cilj najnovijeg programa s kraja prošle godine je razvoj pozitivnog odnosa prema baštini kroz buđenje interesa za običaje uz uključivanje što više djece koja do sada nisu imala doticaja s tradicijskim pjesmama, plesovima i običajima, te izgradnja pozitivnog odnosa prema kraju u kojem živimo.

Radionica OSS

Zadovoljno odazivom na svih 8 radionica projekta "Kultura za male i velike u Posavskim Bregima", jer je svaka imala između 30 i 50 polaznika, vodstvo KUD-a Ogranak seljačke sloge Posavski Bregi najavljuje nove radionice i druženja. Pritom podsjeća, da je tradicijsko stvaralaštvo u Posavskim Bregima iznimno bogato, prožeto mnoštvom raznolikosti i predstavlja neprocjenjivo bogatstvo kulturne baštine Posavine, te naglašava: „Prenoseći djeci to bogatstvo, uvodimo ih u svijet raznolike kulturne, vjerske i tradicionalne baštine, što postupno postaje način života i djelovanja. Uvodeći dijete u svijet tradicije i folklora... pomažemo da postane svjesno sebe, svoje kulture i identiteta te stvaramo osjećaj poštovanja prema tradicijskom nasljeđu.

KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi trenutno s 80 članova uspješno djeluje kroz plesnu, tamburašku, žensku pjevačku, mladu tamburašku i dvije dječje skupine, te ima prostorne, kadrovske i druge potrebne uvjete, i veliku želju, primiti nove članove u svoju veliku obitelj.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić